POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DIGITALIZACIJA

Srbija se priključuje evropskom dijalogu o digitalizaciji

Beograd, 2. novembar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao specijalni gost na konferenciji „Swiss Digital Days“, koja se održava po četvrti put, uz učešće velikog broja partnera iz privrede, nauke i javnog sektora.

Brnabić je u obraćanju istakla da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove Vlade Srbije, koja će i dalje biti posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju.

U okviru pomenute konferencije, organizacije iz Švajcarske, Švedske, Srbije, Ukrajine, Poljske, Lihtenštajna i Grada Beča, potpisale su Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji, a među potpisnicima je i Inicijativa „Digitalna Srbija“.

Izuzetno mi je drago što je ova organizacija iz naše zemlje među onima koji su potvrdili posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji. To je još jedan dokaz da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti, istakla je premijerka.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević istakao je da mu je, budući da ovako široko postavljene inicijative obično dolaze od vlada, posebno drago što nezavisne organizacije kao što je Inicijativa „Digitalna Srbija“ zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja prilika koje nam je digitalizacija donela.

Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije, dodao je Đurđević.

Pored organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“, potpisnici Pisma o namerama su i organizacije iz Švajcarske (Digitalswitzerland), Švedske (Swedish Digital Day Initiative), Ukrajine ((IT Ukraine Association), Poljske (Digital Poland Foundation), Lihtenštajna (Digital-Liechtenstein), kao i Grada Beča (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtschaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien).

Brnabić je rekla da je cilj Vlade Srbije da naša zemlja postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi.

Naši potencijali, posebno u oblasti ljudskih resursa, već su globalno prepoznati. Tako je, prema oceni „ Startup Genome“, beogradski i novosadski startap ekosistem uvršten među pet najboljih u svetu kada je reč o kvalitetnom i dostupnom inženjerskom kadru.

Govoreći o najvažnijim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka je rekla da je napravljen veliki napredak u oblasti elektronske uprave i u oblasti obrazovanja.

Zahvaljujući uvođenju eUprave i različitih elektronskih servisa, od juna 2017. godine do danas sačuvali smo 15.000 stabala, rekla je Brnabić.

Srbija je posebno prepoznata kao lider u reformi obrazovanja u Evropi, a premijerka je rekla da je Vlada, zajedno sa Inicijativom „Digitalna Srbija“, radila na uvođenju programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, uvođenju novog predmeta „Digitalni svet“ u 1. razredu osnovne škole, kao i na uvođenju specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama.

Vlada takođe investira oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture: u naučno-tehnološke parkove, startap centre, naučne institute i univerzitetsku infrastrukturu.

Uvedeni su, takođe, kako je naglasila, i posebni pravni i finansijski podsticaji za istraživanje i razvoj, startap investicije i privlačenje stranaca za zapošljavanje i rad u našoj zemlji.

U razgovoru o izazovima digitalizacije u Evropi, Brnabić je rekla da je najveći izazov fragmentirano evropsko tržište u toj oblasti, u poređenju sa SAD i Kinom.

Intenzivnija saradnja među evropskim zemljama, bolja saradnja u razmeni znanja i iskustva, neophodni su za jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i njegovu konkurentnost na globalnom nivou, rekla je premijerka i dodala da je potrebno da svi zajedno radimo na digitalnoj budućnosti Evrope.

Govoreći o izazovima digitalizacije u vreme pandemije koronavirusa, premijerka je rekla da je sve ono što je urađeno od juna 2017. godine imalo efekta upravo u vreme pandemije: zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija je među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili nijedan čas nastave u toku ove godine.

Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/494499/srbija-se-prikljucuje-evropskom-dijalogu-o-digitalizaciji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)