POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

BRIGA O PORODICI I DEMOGRAFIJA

Lokalne samouprave most za usklađivanje rada i roditeljstva

Beograd, 27. avgust 2021.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije i Fondacija Ana i Vlade Divac organizovali su danas video-konferenciju na kojoj su lokalnim samoupravama predstavljeni rezultati istraživanja „Jednaki – Ka uspostavljanju rodne ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“.

Predstavnici lokalnih samouprava izneli su primere pronatalitetnih mera u svojim sredinama, a učesnici video-sesije su se saglasili da je institucionalna podrška porodici neophodna ne samo finansijski, kroz roditeljski dodatak ili izdvajanje za medicinski potpomognutu oplodnju, već i tokom odgajanja dece, naročito do 12. godine deteta.

U tom smislu od velikog značaja je uvođenje fleksibilnog radnog vremena, rad u smenama, boravak dece u vrtićima i školama i tokom raspusta, kao i kontakti s poslodavcima u pogledu apela, pa čak i ugovornog odnosa s lokalnom samoupravom u pogledu usklađivanja želje za profitom i podrške roditeljstvu.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić objasnila je da je istraživanje počelo pre epidemije COVID-19, pri čemu su mladi roditelji već tada, u čak 90 odsto slučajeva, iskazali potrebu za fleksibilnim radnim vremenom kao načinom da usklade rad i roditeljstvo.

Prema njenim rečima, ispostavilo se da je epidemija doprinela da takav vid rada zaživi u mnogim kompanijama, ali da na žalost, samo 13,5 odsto jedinica lokalne samouprave nudi fleksibilno radno vreme.

Takođe, prema istraživanju, teret roditeljstva na uštrb karijere i dalje, kako je rekla, podnose majke, pa je čak 70 odsto očeva u ranom periodu roditeljstva napredovalo u karijeri, dok je u tom periodu poslovno napredovalo tek 30  odsto žena.

Čamagić je navela da u saradnji sa lokalnim samoupravama Ministarstvo intenzivno radi na tome da sva deca ostvare pravo na vrtić, naročito deca na selu.

Ona je dodala da 80 odsto roditelja danas šalje decu u vrtić, a da ostalih 20 odsto ne ide jer nema mesta, ili se radno vreme roditelja ne poklapa s radnim vremenom vrtića.

Pomoćnica ministra se osvrnula i na neke primere dobre prakse na koje su predstavnici resornog ministarstva naišli u opštinama i gradovima širom Srbije.

Naime, kako je ukazala, Bela Palanka nudi besplatno članstvo deci u svim sportskim klubovima, što pomaže roditeljima da, dok su na poslu, znaju da su im deca pod nadzorom, dok u Somboru čak 300 porodica koristi „Servis za roditelje“, uslugu koju finansira lokalna samouprava, a odnosi se na pomoć u kući zaposlenim roditeljima.

Demograf i koordinator oba istraživanja projekta „Jednaki“, urađenih 2017. i 2020. godine, Gordana Bjelobrk upozorila je na to da se Srbija decenijama suočava s demografskim problemom i da je u poslednjih 20 godina izgubila 715.000 stanovnika samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja.

Poseban segment, kako je istakla, jesu migracije mladih i činjenica da radno i reproduktivno sposobno stanovništvo napušta manja mesta.

Prema istraživanju iz 2017. godine, akcenat mera nacionalne pronatalitetne politike bio je usmeren na podsticaj rađanju. Prema drugom, urađenom 2020. godine, taj pravac delovanja usmeren je više ka lokalnom nivou i podršci odgajanju dece kroz kontakt s poslodavcem, objasnila je ona.

Bjelobrk se osvrnula i na podatak iz istraživanja, prema kom je željeni broj dece bračnih parova u Srbiji 2,6, a stopa nataliteta 1,7, što ukazuje na to da roditelji žele više dece i da bi se koordinisanom podrškom, posebno na lokalnom nivou i kroz kontakte sa poslodavcima, stopa nataliteta, ipak, mogla podići.

Prema izjavama poslodavaca, može se zaključiti ne toliko strah od porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, koliko bojazan od čestih bolovanja majki, a tu bi rad od kuće mogao da posluži kao način da se prevaziđe jaz između poslodavca i radnika i da ovaj vid odsustva poslodavac manje oseti prilikom organizacije procesa rada, predočila je ona.

O projektu „Jednaki“, urađenom uz finansijsku podršku Evropske unije, govorila je direktorka Fondacija Ana i Vlade Divac Ana Košel.

Konferenciju je u ime Fondacije vodila Marija Jovanović, koordinatorka projekta i koautorka istraživanja „Jedinice lokalne samouprave i usklađivanje rada i roditeljstva“ i „Usklađivanje rada i roditeljstva – poslodavci i zaposleni“.

Rezultati ovog istraživanja dostupni su na sajtu https://www.jednaki.com/, kao i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Predstavnica Velike Plane Milica Ivanović istakla je da su dobre mere pronatalitetne politike u ovom mestu doprinele ukidanju liste čekanja za vrtić i da je u protekle dve godine u ovoj opštini zaposleno više žena nego muškaraca, čak i na rukovodećim mestima.

Predstavnica Zrenjanina Jelena Dragić navela je niz podsticajnih mera za podršku porodici u ovom gradu.

Ona se osvrnula i na podatak iz istraživanja da sve više očeva koristi zakonsko pravo na negu deteta, ali da je to, na žalost, najčešće u dva slučaja. Prvi, ukoliko otac manje zarađauje nego majka, a u drugom slučaju, ukoliko žena strahuje da će dobiti otkaz ili znatno manju platu zbog prava na negu deteta, odnosno dužeg odsustva s posla.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/570670/lokalne-samouprave-most-za-uskladjivanje-rada-i-roditeljstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)