POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Neophodna još jača borba protiv nasilja u porodici

 

 

Beograd, 25. novembar 2020.

 

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije uputilo je poziv nadležnim državnim organima da se još intenzivnije uključe u borbu protiv porodičnog nasilja, sa ciljem da se spreči njegova eskalacija i slučajevi u kojima dolazi do smrtnih ishoda.

U saopštenju izdatom povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka svetske kampanje „16 dana aktivizma”, navodi se da je za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva ove vrste.

Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena tog zakona, pa do kraja oktobra ove godine, grupe za koordinaciju i saradnju, koje su obrazovane na području svakog osnovnog javnog tužilaštva, izradile su 51.823 individualna plana zaštite i podrške žrtvama.

Javni tužioci su u tom periodu podneli 61.249 predloga za produženje hitnih mera zaštite, dok su sudovi usvojili 60.055 tih predloga.

Pre gotovo tri i po godine značajno je unapređena krivično pravna zaštita žena uvođenjem četiri nova krivična dela u kazneni sistem Srbije – proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i zabrana prinudnog braka.

Od juna 2017. do kraja oktobra 2020. godine za krivično delo proganjanje doneto je 130 osuđujućih presuda, dok su za polno uznemiravanje donete 84 osuđujuće presude.

Ministarstvo podseća na to da je u aprilu ove godine dalo preporuku da se rad grupa za koordinaciju i saradnju odvija onlajn i da je, uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), pokrenut pilot-program u osam osnovnih javnih tužilaštva da se sastanci tih grupa održavaju preko aplikacije ZOOM.

Cilj je da se žrtvama nasilja u porodici pruži sveobuhvatna i celovita zaštita i tokom epidemijske krize izazvane koronavirusom, a da sa druge strane budu ispoštovane i sve preporuke za sprečavanje širenja virusa.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/500497/neophodna-jos-jaca-borba-protiv-nasilja-u-porodici.php

 

* * *

Pojačati aktivnosti na suzbijanju nasilja nad ženama

 

Beograd, 25. novembar 2020.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da borba protiv nasilja nad ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih naših institucija i u uslovima pandemije koja je zahvatila i Srbiju i čitav svet.

Gojković je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakla da su usamljenostekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačane u sadašnjim okolnostima i zbog toga je veoma važno da ove žene imaju svu podršku i zaštitu države.

Pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnika prijave, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je upozorila na to da nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i da borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja.

Istovremeno, kako je naglasila, stigmatizacija žrtava nasilja je problem sa kojim se žene suočavaju svakodnevno, zbog čega čitavo društvo mora da im pruži podršku i pomogne da se razbiju predrasude i jasno pošalje poruka da žene ne smeju da budu zlostavljane.

Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje, zaključila je Gojković.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/500395/pojacati-aktivnosti-na-suzbijanju-nasilja-nad-zenama.php

 

* * *

 

Pružanje podrške ženama da prijave nasilje

 

Beograd, 25. novembar 2020.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da se Srbija i ove godine priključuje globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, uz poruku ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje.

Mihajlović je istakla da je, usled sadašnjih okolnostirizik da žene budu žrtve nasilja povećan, dok smo svi pod tenzijom i uplašeni za zdravlje, bezbednost i finansije.

Ona je navela da se zbog toga Koordinaciono telo, MUP i UN Women, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Ambasade Norveške, danas priključuju obeležavanju pomenute kampanje pod sloganom „Nisi sama, prijavi nasilje!“.

Potpredsednica Vlade je navela da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.

Međutim, poslaću nekoliko poruka, i to pre svega svim ženama koje trpe nasilje – niste same, svi smo zajedno i moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje, rekla je Mihajlović.

Moja poruka muškarcima jeste da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno, ali isto tako svi vi koji mislite da ste veliki muškarci ako bijete žene i one trpe ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje od vas, niste veliki, baš naprotiv, naglasila je ona.

Poruka svima nama, kako je navela, jeste da ne smemo da zatvaramo oči ukoliko znamo da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama. Moramo da se borimo zajedno, i to ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i devojčica trpe bilo koji vid nasilja.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović podsetila je na statističke podatke koji pokazuju da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, istakavši da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija koronavirusa prođe.

Ovom kampanjom ćemo pokušati da svakoj ženi koja je u situaciji nasilja kažemo da je čujemo, verujemo joj, da smo uz nju i da prijavi nasilje, poručila je Rikanović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ukazao je na to da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da EU zato nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i one čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Kroz projekte koje podržavamo nastojimo da jačamo rodne mehanizme u Srbiji i promovišemo uključivanje rodne perspektive u planiranje i programiranje pomoći. Danas se obraćamo svakoj ženi u situaciji nasilja i poručujemo: „Nisi sama, uz tebe smo, prijavi nasilje“, naveo je Fabrici.

Ambasador Norveške Jorn Jelsta poručio je takođe ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilnika, naglasivši da je ta zemlja oduvek bila veliki zagovornik rodne ravnopravnosti.

I dok kontinuirano ulažemo napore ka ostvarivanju tog cilja u svojoj zemlji, tu borbu podržavamo i u mnogim drugim državama širom sveta, rekao je Jelsta, napomenuvši da je rodna ravnopravnost, sa težištem na unapređenju položaja i prava žena, jedna od ključnih oblasti saradnje između Ambasade Norveške i Vlade Srbije.

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/500419/pruzanje-podrske-zenama-da-prijave-nasilje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)