POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

Značaj podsticanja dobrih odnosa različitih starosnih grupa

Virus

„Međugeneracijska solidarnost i saradnja: imamo jedni druge“

Beograd, 4. avgust 2020.

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održana onlajn konferencija „Međugeneracijska solidarnost i saradnjaimamo jedni druge“, kao jedna u nizu aktivnosti koje se organizuju povodom obeležavanja Godine solidarnosti i saradnje.

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je 2020. godinu proglasila Godinom solidarnosti i saradnje.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa namerom da se istakne dugoročni značaj podsticanja dobrih odnosa između različitih starosnih grupa, kao i da se ukaže na opšti društveni progres koji se ostvaruje kroz saradnju različitih institucija čiji je rad usmeren na brigu o deci i starima.

Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je rekao da je međugeneracijska solidarnost i saradnja, pre svega odnos u kojem sve generacije, bilo da je reč o mladima ili osobama u poznim godinama, bezuslovno pomažu jedni drugima i razumeju potrebe, i da je to odnos bez kog nema napretka nijednog društva, nijedne države.

Đorđević je istakao da nas je aktuelna kriza podsetila na to da se solidarnost i saradnja moraju posmatrati kao trajni princip koji unapređuje društvo u celini i da je Srbiji potrebna sinergija iskustva i znanja starijih generacija i energije i znanja mladih generacija, jer bez tog spoja energije, iskustva i znanja nema izgradnje društva koje je zasnovano na poštovanju, razumevanju, toleranciji i poverenju.

Takođe, on je istakao da je neophodno kreiranje onih javnih politika i konkretnih rešenja koja doprinose unapređenju položaja naših najstarijih sugrađana.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Regina de Dominićis je najpre čestitala ministru Đorđeviću i Vladi Republike Srbije na izboru ove strateški veoma važne teme međugeneracijske solidarnosti i dodala da svi moramo biti svesni toga da svetska populacija ubrzano stari, te da će do 2050. godine procenat starijih od 60 godina porasti za 50 odsto u razvijenim zemljama, dok će se taj broj u zemljama u razvoju utrostručiti.

De Dominićis je takođe istakla da je osnovni izazov sa kojim se Srbija suočavala tokom prethodne godine bilo upravo starenje populacije i njen demografski pad, te je investiranje u ovaj mehanizam od suštinske važnosti.

Ona je navela da projekcije za Srbiju govore da će se do 2041. godine populacija smanjiti za 12 odsto, te da je ponovno adresiranje teme intergeneracijske solidarnosti i saradnje utoliko hitnije.

Na konferenciji su prezentovani i rezultati jednogodišnjeg kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja, sprovedenog u okviru projekta koji je realizovao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, uz podršku resornog ministarstva.

Ovo istraživanje je  bilo usmereno na ispitivanje karakteristika i sadržaja međugeneracijske solidarnosti i njenog unapređenja, a ispitanici su bili predstavnici populacije mladih, starosti između 19 i 25 godina, i predstavnici populacije starih, učesnici između 68 i 89 godina.

U sklopu konferencije predstavljena je i publikacija “Iza međugeneracijskog ogledala – podsticanje međugeneracijske solidarnosti”, koja je nastala kao rezultat pomenutog projekta, od strane ekspertskog tima koji čine prof. dr Miroslav Brkić, doc. dr Zoran Vesić, mr Sandra Perić i MA Ivana Jakšić, navodi se u saopštenju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/481534/znacaj-podsticanja-dobrih-odnosa-razlicitih-starosnih-grupa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)