POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZELENA AGENDA

 

Predstavljeni predlozi tri scenarija za Zelenu agendu

Beograd, 4. februar 2022.

 

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da su na današnjem sastanku Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, predložena tri scenarija koja bi mogla biti deo budućeg integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije.

Srbija je potpisnica Pariskog klimatskog sporazuma, Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Ugovora o energetskoj zajednici. Integrisani nacionalni plan je ključni dokument u sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a njegova izrada je predviđena i Zakonom o energetici.

Zajedno sa planom investicija u energetici, sprovođenje ovog plana trebalo bi da doprinese višim stopama privrednog rasta, otvaranju novih radnih mesta i balansu između razvoja energetskog sektora i zaštite životne sredine, kao ključnog zahteva Zelene agende.

Postojeća struktura energetskog sektora Srbije zahteva ozbiljne promene, uređenja i investicije, kako bi bila usklađena sa evropskom politikom u ovoj oblasti. Usvajanjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetske tranzicije napravljen je prvi korak u energetskoj tranziciji Srbije i sprovođenju Zelene agende.

Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom biće definisani ciljevi koji će voditi većem učešću obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti, dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), unutrašnjem energetskom tržištu, kao i podsticanju istraživanja, inovacija i konkurentnosti, što predstavlja pet osnovnih dimenzija Uredbe o upravljanju Energetskom unijom.

Plan će takođe sadržati makroekonomske i energetske projekcije i scenarija kojima se procenjuju i relevantni uticaji tako definisanih politika i predloženih mera.

Nacrt integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kao i Nacrt strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine, nakon finalizacije, naći će se na širokoj javnoj raspravi, u kojoj će komentare i predloge moći da daju sve zainteresovane organizacije civilnog društva, građani, privredni subjekti, univerziteti i akademije.

U dosadašnjem procesu izrade plana radnoj grupi su predložena ukupno 33 scenarija, od kojih je, nakon analiziranja svih predloga, odabran manji broj koji je prezentovan na današnjem sastanku.

Prihvaćeni scenariji biće javno dostupni i svaki građanin, organizacija ili privredni subjekat moći će da se upoznaju sa njima i da daju svoj sud. Puna transparentnost i učešće svih zainteresovanih ključni je element procesa usvajanja planova, jer je cilj Ministarstva da se o najvažnijim strateškim dokumentima za razvoj energetike, do trenutka kad budu predloženi za usvajanje, postigne najširi društveni konsenzus.

U rad Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana uključeni su predstavnici relevantnih ministarstava i institucija, nevladinog sektora, kao i predstavnici Energetske zajednice, Evropske komisije, Delegacije EU u RS i EBRD.

Na današnjem onlajn sastanku radne grupe bilo je ukupno 55 učesnika, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/609418/predstavljeni-predlozi-tri-scenarija-za-zelenu-agendu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)