POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZDRAVSTVO

NOVE TEHNOLOGIJE 

Sporazum sa „Majkrosoftom“ u oblasti digitalizacije zdravstva

Beograd, 19. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju sporazuma između Ministarstva zdravlja i kompanije „Majkrosoft“ u oblasti digitalizacije zdravstva i prezentaciji bežičnog hologramskog kompjutera „HoloLens“ u crvenim zonama.

Sporazum su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor kompanije „Majkrosoft“ Milan Gospić, a tom činu su prisustvovali i direktor KBC „Dragiša Mišović“ Vladimir Đukić i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović.

Brnabić je tom prilikom istakla da će pomenuti uređaj olakšati posao lekarima, dodatno unaprediti rad u crvenim zonama i brigu o pacijentima, ali i unaprediti bezbednost lekara.

Ona je navela da je KBC "Dragiša Mišović", koristeći taj uređaj, smanjio prisustvo lekara u crvenim kovid zonama za 60 odsto.

Plan je, kako je objasnila, da se kupe dodatni uređaji kako bi se ta tehnologija uvela za početak u četiri pilot bolnice širom Srbije, ali i da se na Medicinskom fakultetu otvori inovaciona laboratorija u kojoj će se studenti obučavati kako da koriste najnovije tehnologije.

Premijerka je podvukla da je danas veliki dan za naše zdravstvo, ali i za pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i novih tehnologija.

Prema njenim rečima, kada se krenulo u kompletnu digitalizaciju u Srbiji, počelo se sa digitalizacijom sektora koji su bili lakši za to, kao što su obrazovanje, javna uprava, poreska politika, a pre 12 meseci počela je i kompletna digitalizacija zdravstvenog sistema.

Ona je možda simbolično počela uvođenjem e-recepta, konstatovala je predsednica Vlade i dodala da je danas završen program za digitalizaciju zdravstva do 2026. godine, sa Akcionim planom do 2023. godine.

Taj plan i program su danas u procesu javne rasprave, koja će se završiti 25. novembra, a plan je da se program digitalizacije zdravstva usvoji do kraja ove godine, najavila je Brnabić.

Lončar je ukazao na to da primena uređaja „HoloLens“ predstavlja revoluciju u zdravstvu u našoj zemlji, ističući da je Srbija među prvima usvojila nove tehnologije i počela da ih primenjuje.

On je precizirao da će se za sada ovaj uređaj koristiti u KBC "Dragiša Mišović", u bolnici u Užicu, kovid bolnici Banjica, uz napomenu da će tražiti da sve veće bolnice u zemlji budu opremljene tim uređajem.

Ukoliko u nekom manjem centru ima pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a nema vremena da se prevezu do Beograda ili nekog drugog većeg mesta, sa ovom tehnologijom postoji mogućnost da lekari budu u kontaktu sa doktorom u Beogradu kao da je u sali, koji će moći da da instrukcije šta i kako da se uradi, objasnio je ministar.

U vreme pandemije, kako je rekao, ovaj uređaj itekako znači jer će moći da rade lekari koji su visoko rizični i ne smeju da budu ni blizu crvenim zonama.

Naime, oni će sada moći da pomažu najugroženijim pacijentima kao da su tu jer medicinska sestra nosi ovu tehnologiju u crvenu zonu, a lekar sa bezbedne razdaljine sve vidi i kontroliše i može da kaže šta treba da se uradi, pojasnio je Lončar.

Prema njegovim rečima, na taj način su zaštićeni profesori, rasterećena je crvena zona, a dobijena je maksimalna efikasnost.

Srbija i pored koronavirusa ide napred i spremno će dočekati period nakon pandemije sa novim tehnologijama, poručio je on i ocenio da su ovo stvari koje će mnoge mlade zadržati u zemlji.

 

Gospić je istakao da je misija „Majkrosofta“ da osnaži pojedinca i svaku organizaciju da postignu još veće domete, podsetivši na to da ova kompanija uspešno sarađuje sa Vladom Srbije dugi niz godina.

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" Predrag Stevanović naveo je da pomenuti uređaj neće biti koristan samo za pandemiju koronavirusa, jer je to tehnologija koja omogućava i ima veliku inovativnu primenu u zdravstvu.

Sa upotrebom “HoloLensa” stavili smo Srbiju u epicentar novih tehnologija koje se koriste u zdravstvu, predočio je on i napomenuo da je ovaj sistem do sada korišćen u Londonu, ali u mnogo manjem obimu.

Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom, odnosno da je situacija u vezi sa koronavirusom sve bolja, ali da to ne znači da će tako ostati ako se ne budemo i dalje čuvali.

Ona je navela da postoji jasan trend pada brojeva zaraženih i procenta pozitivnih u odnosu na ukupno testirane, koji je juče, nakon mnogo vremena, bio ispod 20 odsto, ocenivši to kao ohrabrujuće.

Prema njenim rečima, nedeljni presek novozaraženih u odnosu na 100.000 stanovnika u Evropi, pozicionirao je Srbiju danas na 17. mesto sa 50 zaraženih na 100.000.

Time smo dodatno pali u odnosu na prošlu nedelju kada smo bili na 14. mestu, a prethodno smo bili peti u Evropi. Sve ide na bolje. Moramo da iskoristimo ovo vreme da ubrzamo vakcinaciju, posebno da stavimo fokus na prvu i treću dozu, podvukla je Brnabić.

Ona je ocenila da nam je pružena druga šansa i pozvala sve da je iskoriste, odnosno one koji nisu vakcinisani da to učine i da na taj način pobedimo koronavirus.

Predsednica Vlade je, kada je reč o primeni mera, naglasila da to ide jako teško i da svakoga dana iz njenog kabineta, uz podršku ministarstava, moraju da prate šta se dešava u svakom gradu i opštini u Srbiji.

Naime, kako je predočila, sada smo zadali kvote svakoj lokalnoj samoupravi koliko inspekcijskih nadzora moraju da izvrše i da nas obaveste o rezultatima.

To ne treba tako da bude, konstatovala je ona i dodala da bi to trebalo da radi svaka lokalna samouprava sama, kao i svaki tržni centar, svaki kafić i da znaju da njihova motivacija treba da bude da ostanemo bezbedni i sigurni i da se zadrži stabilna epidemiološka situacija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591589/sporazum-sa-majkrosoftom-u-oblasti-digitalizacije-zdravstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)