POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZDRAVSTVO

NOVE TEHNOLOGIJE 

Sporazum sa „Majkrosoftom“ u oblasti digitalizacije zdravstva

Beograd, 19. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju sporazuma između Ministarstva zdravlja i kompanije „Majkrosoft“ u oblasti digitalizacije zdravstva i prezentaciji bežičnog hologramskog kompjutera „HoloLens“ u crvenim zonama.

Sporazum su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor kompanije „Majkrosoft“ Milan Gospić, a tom činu su prisustvovali i direktor KBC „Dragiša Mišović“ Vladimir Đukić i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović.

Brnabić je tom prilikom istakla da će pomenuti uređaj olakšati posao lekarima, dodatno unaprediti rad u crvenim zonama i brigu o pacijentima, ali i unaprediti bezbednost lekara.

Ona je navela da je KBC "Dragiša Mišović", koristeći taj uređaj, smanjio prisustvo lekara u crvenim kovid zonama za 60 odsto.

Plan je, kako je objasnila, da se kupe dodatni uređaji kako bi se ta tehnologija uvela za početak u četiri pilot bolnice širom Srbije, ali i da se na Medicinskom fakultetu otvori inovaciona laboratorija u kojoj će se studenti obučavati kako da koriste najnovije tehnologije.

Premijerka je podvukla da je danas veliki dan za naše zdravstvo, ali i za pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i novih tehnologija.

Prema njenim rečima, kada se krenulo u kompletnu digitalizaciju u Srbiji, počelo se sa digitalizacijom sektora koji su bili lakši za to, kao što su obrazovanje, javna uprava, poreska politika, a pre 12 meseci počela je i kompletna digitalizacija zdravstvenog sistema.

Ona je možda simbolično počela uvođenjem e-recepta, konstatovala je predsednica Vlade i dodala da je danas završen program za digitalizaciju zdravstva do 2026. godine, sa Akcionim planom do 2023. godine.

Taj plan i program su danas u procesu javne rasprave, koja će se završiti 25. novembra, a plan je da se program digitalizacije zdravstva usvoji do kraja ove godine, najavila je Brnabić.

Lončar je ukazao na to da primena uređaja „HoloLens“ predstavlja revoluciju u zdravstvu u našoj zemlji, ističući da je Srbija među prvima usvojila nove tehnologije i počela da ih primenjuje.

On je precizirao da će se za sada ovaj uređaj koristiti u KBC "Dragiša Mišović", u bolnici u Užicu, kovid bolnici Banjica, uz napomenu da će tražiti da sve veće bolnice u zemlji budu opremljene tim uređajem.

Ukoliko u nekom manjem centru ima pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a nema vremena da se prevezu do Beograda ili nekog drugog većeg mesta, sa ovom tehnologijom postoji mogućnost da lekari budu u kontaktu sa doktorom u Beogradu kao da je u sali, koji će moći da da instrukcije šta i kako da se uradi, objasnio je ministar.

U vreme pandemije, kako je rekao, ovaj uređaj itekako znači jer će moći da rade lekari koji su visoko rizični i ne smeju da budu ni blizu crvenim zonama.

Naime, oni će sada moći da pomažu najugroženijim pacijentima kao da su tu jer medicinska sestra nosi ovu tehnologiju u crvenu zonu, a lekar sa bezbedne razdaljine sve vidi i kontroliše i može da kaže šta treba da se uradi, pojasnio je Lončar.

Prema njegovim rečima, na taj način su zaštićeni profesori, rasterećena je crvena zona, a dobijena je maksimalna efikasnost.

Srbija i pored koronavirusa ide napred i spremno će dočekati period nakon pandemije sa novim tehnologijama, poručio je on i ocenio da su ovo stvari koje će mnoge mlade zadržati u zemlji.

 

Gospić je istakao da je misija „Majkrosofta“ da osnaži pojedinca i svaku organizaciju da postignu još veće domete, podsetivši na to da ova kompanija uspešno sarađuje sa Vladom Srbije dugi niz godina.

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović" Predrag Stevanović naveo je da pomenuti uređaj neće biti koristan samo za pandemiju koronavirusa, jer je to tehnologija koja omogućava i ima veliku inovativnu primenu u zdravstvu.

Sa upotrebom “HoloLensa” stavili smo Srbiju u epicentar novih tehnologija koje se koriste u zdravstvu, predočio je on i napomenuo da je ovaj sistem do sada korišćen u Londonu, ali u mnogo manjem obimu.

Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom, odnosno da je situacija u vezi sa koronavirusom sve bolja, ali da to ne znači da će tako ostati ako se ne budemo i dalje čuvali.

Ona je navela da postoji jasan trend pada brojeva zaraženih i procenta pozitivnih u odnosu na ukupno testirane, koji je juče, nakon mnogo vremena, bio ispod 20 odsto, ocenivši to kao ohrabrujuće.

Prema njenim rečima, nedeljni presek novozaraženih u odnosu na 100.000 stanovnika u Evropi, pozicionirao je Srbiju danas na 17. mesto sa 50 zaraženih na 100.000.

Time smo dodatno pali u odnosu na prošlu nedelju kada smo bili na 14. mestu, a prethodno smo bili peti u Evropi. Sve ide na bolje. Moramo da iskoristimo ovo vreme da ubrzamo vakcinaciju, posebno da stavimo fokus na prvu i treću dozu, podvukla je Brnabić.

Ona je ocenila da nam je pružena druga šansa i pozvala sve da je iskoriste, odnosno one koji nisu vakcinisani da to učine i da na taj način pobedimo koronavirus.

Predsednica Vlade je, kada je reč o primeni mera, naglasila da to ide jako teško i da svakoga dana iz njenog kabineta, uz podršku ministarstava, moraju da prate šta se dešava u svakom gradu i opštini u Srbiji.

Naime, kako je predočila, sada smo zadali kvote svakoj lokalnoj samoupravi koliko inspekcijskih nadzora moraju da izvrše i da nas obaveste o rezultatima.

To ne treba tako da bude, konstatovala je ona i dodala da bi to trebalo da radi svaka lokalna samouprava sama, kao i svaki tržni centar, svaki kafić i da znaju da njihova motivacija treba da bude da ostanemo bezbedni i sigurni i da se zadrži stabilna epidemiološka situacija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591589/sporazum-sa-majkrosoftom-u-oblasti-digitalizacije-zdravstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)