POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZDRAVSTVO

SAD donirale ambulatna vozila zdravstvenom sistemu Srbije

Beograd, 14. jun 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar prisustvovao je danas primopredaji šest ambulantnih vozila koje su za zdravstveni sistem Srbije obezbedile SAD, a koje je predao je ambasador te zemlje u Srbiji Entoni Godfri.

Ambulantna vozila su namenjena zdrastvenim ustanovama širom Srbije, kako bi mogle efikasnije da odgovore na pandemiju i spremnije dočekaju krize u budućnosti.

Ta vozila, opremljena savremenim aparatima, deo su donacije od 11 vozila, koje je obezbedila USAID za zdravstvene ustanove, a koristiće ih Opšta bolnica Jagodina, domovi zdravlja Bogatić, Kraljevo, Vranje i Svrljig i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Lončar je izrazio zahvalnost na donaciji, koja je zajednički projekat SAD i UNDP vredan milion dolara, dodavši da pored ovih šest vozila, treba da stigne još pet.

On je ocenio da ništa više neće biti isto kao pre izbijanja pandemije koronavirusa, koja se možda i desila kako bismo svi shvatili da ćemo morati da budemo jedinstveni i da delujemo zajedno kako bismo se izborili sa izazovima.

Mi smo već više od 400.000 vakcina podelili susednim zemljama i nastavićemo dalje da pomažemo, jer kad i oni budu rešili probleme, znaćemo da smo blizu dana povratka životu bez pandemije, istakao je ministar.

On je ukazao na značaj opremljenih ambulantnih vozila, koje su od danas na raspolaganju zdravstvenim ustanovama Srbije, objasnivši da je u sanitetima oprema koja bukvalno u minutima spasava živote.

Kako je rekao, te pokretne bolnice biće raspoređene u manjim sredinama, posebno u onima sa velikom razuđenošću, u kojima je potrebno mnogo vremena da se dođe do pacijanata i da im se ukaže pomoć.

Godfri je istakao da su SAD tokom pandemije prikupile više od 4,7 miliona dolara dodatne pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Bili smo partneri SZO u nabavci medicinske opreme, opreme za testiranje, trijažnih kontejnera za kovid bolnice u Srbiji i sve smo to radili u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije, istakao je ambasador SAD.

On je naglasio da ceni pomoć koju je Srbija na početku pandemije ponudila SAD, izrazivši zahvalnost Vladi Srbije zbog toga što je, zajedno sa „Er Srbijom“, pomogla da se američki državljani vrate u tu zemlju, kao i na vakcinaciji pripadnika diplomatske zajednice.

Godfri je najavio da će u okviru projekta "Zajedno protiv kovida" domovima za stare širom zemlje biti uručeni tableti i televizori kako bi stanari mogli bezbedno da budu u kontaktu sa svojim porodicama.

Primopredaji ispred Palate Srbija prisustvovala je i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap, koja je navela da je kovid kriza bez presedana, koja je ostavila velike posledice na živote, zdravstvo, ekonomiju, životnu sredinu

Kako je navela, tokom pandemije prepoznali smo svi značaj zdravstvenog sistema, snažnog društva, solidarnosti i poverenja, koliko je važno da ne preterujemo u eksploataciji životne sredine, ali i koliko su moćni digitalni alati.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/553218/sad-donirale-ambulatna-vozila-zdravstvenom-sistemu-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)