POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

UPRAVLJANJE OTPADOM

 Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Beograd, 13. jun 2022.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alan Piju potpisali su danas ugovore za realizaciju druge faze projekta "Program upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srbiji", koji je vredan 150 miliona evra, a finansira se iz kreditne linije EBRD i AFD.

Ugovore za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu potpisali su i direktori JKP "Regionalna deponija Srem - Mačva" i JKP "Regionalna deponija Pirot", a ovom činu su prisustvovali direktor regionalne kancelarije Francuske agencije za razvoj (AFD) za Zapadni Balkan Dominik Otberg i gradonačelnici Sremske Mitrovice i Pirota.

Vujović je istakla da je upravljanje čvrstim otpadom jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, čijem je rešavanju Vlada Srbije izuzetno posvećena.

Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešićemo taj problem u 50 gradova i opština, navela je ministarka, podsetivši na to da se uveliko radi na projektima iz prve faze za koju su ranije potpisani ugovori, a koja obuhvata regionalne centre u Užicu, Novoj Varoši, Valjevu i Somboru.

Prema njenim rečima, izgradnja regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije govori o ozbiljnosti namere države da gradi zelenu infrastrukturu i time menja ekološku sliku Srbije nabolje, zarad čistije i zdravije budućnosti.

Ona je naglasila da je korist od ovih projekta višestruka jer će se njihovom realizacijom unaprediti kvalitet životne sredine i života građana i povećati procenat reciklaže u našoj zemlji.

Na taj način poštujemo principe cirkularne ekonomije i pre svega obaveze iz Zelene agende kojoj smo izuzetno posvećeni, rekla je Vujović, izrazivši zahvalnost potpredsedniku EBRD i njegovom timu na efikasnosti u realizaciji kapitalnog projekta zamene kotlova u kragujevačkoj toplani.

Piju je istakao da je modernizacija ekološke i zelene infrastrukture jedan od glavnih prioriteta EBRD u regionima u kojima investira.

Prema njegovim rečima, zajedno sa projektom izgradnje novog regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Vinči, koji EBRD takođe podržava, ovaj projekat označava novu prekretnicu za infrastrukturu upravljanja otpadom u Srbiji i sektor životne sredine.

On je naglasio da je dodatna korist projekta to što će doprineti u izgradnji kapaciteta i znanja potrebnih da se Srbija približi standardima EU u ovoj oblasti.

Otberg je ukazao na to da će ovaj projekat doneti konkretne rezultate u pogledu efikasnijeg upravljanja otpadom, boljeg stanja životne sredine i kvalitetnijeg života građana.

Projekat je rezultat višegodišnjeg angažovanja Francuske agencije za razvoj koja podržava Srbiju u postizanju ključnih reformi koje se odnose na održivi zeleni razvoj. U sklopu ove inicijative, nastavićemo intenzivno da investiramo u ključne projekte u Srbiji i regionu, rekao je on.

 

 

Sa sajta Vlade – 13.06.2022 – https://www.srbija.gov.rs/vest/634651/srbija-posvecena-resavanju-problema-upravljanja-otpadom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)