POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha

Beograd, 30. oktobar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su problemi sa prekomernim zagađenjem vazduha u Srbiji isti svake grejne sezone, ali i da država prvi put ima jasnu strategiju i da intenzivno radi na rešavanju tog višedecenijskog problema.

Vujović je u izjavi za agenciju Tanjug rekla da se u Beogradu s vremena na vreme beleži prekomerno zagađenje, ali da je kvalitet vazduha u prestonici čak i bolji nego ranijih godina.

Ne možemo promeniti kvalitet vazduha u jednom danu ili godini, to je dugotrajan proces za koji su potrebna sredstva i vreme za realizaciju. Važno je da smo krenuli i da imamo plan za rešavanje tog problema kako bismo svake sledeće godine imali što bolji kvalitet vazduha, naglasila je ministarka.

Ona je podsetila na to da je država ove godine davala subvencije za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama širom Srbije i izrazila uverenje da će to promeniti sliku u mnogim gradovima, u kojima je ranijih godina beleženo prekomerno zagađenje.

Vujović je, kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, napomenula da ne treba pratiti razne neverifikovane aplikacije i ponovila da je vazduh u Beogradu kvalitetniji nego ranijih godina.

Prema njenim rečima, najveći zagađivači su kotlarnice na ugalj ili mazut i individualna ložišta u domaćinstvima, pri čemu država zajedno sa lokalnim samoupravama radi i na rešavanju tog problema i daje subvencije građanima za zamenu kotlarnica.

To jesu najveći zagađivači i apelujem na građane da, ukoliko su u mogućnosti, promene način grejanja i pređu na ekološki prihvatljivije energente. Onima koji to nisu u mogućnosti trudićemo se da dajemo subvencije, navela je Vujović.

Kada je reč o problemu aerozagađenja, ona je podsetila na to da su ove godine izdvojena značajna sredstva za pošumljavanje i da će biti zasađeno 150.000 sadnica na 420 hektara površina.

Pojedini gradovi i opštine su to već učinili, dok će ostali to učiniti tokom novembra i decembra kada je sezona sadnje, a nastavićemo istim tempom i sledeće godine, poručila je ministarka.

Veliki zagađivači su, kako je dodala, i vozila, zbog čega je izdvojeno 150 miliona dinara za subvencionisanje hibridnih i eko vozila.

Odziv je bio sjajan, što govori o tome da su građani promenili svest i da žele da doprinesu boljem kvalitetu vazduha i životne sredine, navela je Vujović i ukazala na to da se sprovodi projekat čišćenja istorijskog otpada iz fabrika koje su bile privatizovane ili u stečaju, a iz kojih nikada u potpunosti nisu uklonjene hemikalije i opasni otpad.

Opasni otpad, kako je precizirala, biće uklonjen iz fabrika kao što su Ikarbus, Rafinerija nafte Beograd, Prva petoletka, Elektroindustrija Niš i druge.

Vujović je najavila da će do kraja godine biti usvojen i Program kvaliteta vazduha zajedno sa Akcionom planom za period 2022-2030 i istakla da Srbija prvi put dobija takav dokument, kao i da je održano nekoliko konferencija u kojima je učestvovala šira javnost kako bi taj program bio izrađen na što bolji način.

Očekujemo uskoro još jednu javnu raspravu, a nakon toga i da taj dokument usvoji Vlada Srbije. Kada program bude izrađen, znaćemo tačno kolika su nam sredstva potrebna i u kom vremenskom periodu možemo nešto da uradimo, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha u Srbiji do 2030. godine, zaključila je ministarka.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586582/strategija-za-resavanje-prekomernog-zagadjenja-vazduha.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)