POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Jednom očišćene deponije moraju ostati čiste

Vrbas, 11. septembar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas, sa predsednikom opštine Vrbas Predragom Rojevićem, početku radova na uklanjanju smetlišta u selu Kucura, u ovoj opštini.

Vujović je rekla da se nastavlja sa velikom akcijom čišćenja širom Srbije u kojoj će biti očišćeno 500 divljih deponija u 43 lokalne samouprave.

Ukazavši na problem da se više puta iznova čisti ista deponija, ministarka je rekla da je izuzetno važno da jednom očišćene deponije i ostanu čiste i da se zato moraju pojačati kontrole.

Ona je ukazala na to da se uz podršku Ministarstva u opštini Vrbas čiste četiri divlje deponije, dodajući da je deponija u Savinom selu već očišćena, a pored Kucure, čiste se i smetlišta u Zmajevu i Ravnom selu.

Za te svrhe sada je izdvojeno oko 1,3 miliona dinara, od čega je sufinansiranje Ministarstva 1,1 milion, dok ostatak čini učešće opštine Vrbas, objasnila je Vujović.

Ove lokacije su mnogo puta do sada očišćene ali su pojedinci ponovo nepropisno odlagali različit otpad. Zato apelujem na svakog pojedinca u Srbiji, kao i na privredu, da odnose otpad na gradske deponije koje su za to predviđene. Takva deponija postoji i u Vrbasu i može da primi sav otpad koji smo videli na divljoj deponiji. Kako se ne bi stalno vraćali na početak, neodgovorne ćemo kažnjavati, upozorila je ministarka.

Sa druge strane, poručila je ona, nastavićemo da čistimo divlje deponije i sledeće godine, i svake naredne, sve dok ih sve ne očistimo, jer na taj način popravljamo i kvalitet vazduha, zemlje, vode, u zavisnosti od toga gde se smetlišta nalaze.

Vujović je naglasila da je ekologija jedan od glavnih prioriteta Vlade, dodajući da nema grada i opštine u Srbiji u kojima se trenutno ne realizuju ekološki projekti koji su od suštinskog značaja za čistiju budućnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573835/jednom-ociscene-deponije-moraju-ostati-ciste.php

 

* * *

 

Počela velika akcija čišćenja divljih deponija

 

Plandište, 10. septembar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas, nakon Pećinaca, i opštinu Plandište, gde se čiste neke od 500 deponija koje će biti sanirane u okviru septembarske akcije čišćenja.

Vujović je tom prilikom istakla da se procenjuje da u Srbiji ima približno 3.500 deponija i smetlišta, te će se tokom ovog meseca sprovoditi akcija čišćenja njih 500, u 43 lokalne samouprave.

U Plandištu čistimo pet divljih deponija, a ova na kojoj smo danas bila je predviđena za građevinski otpad, koji bi se uklanjao određenom dinamikom, objasnila je ministarka.

Međutim, kako je dodala, na ovoj deponiji ima i komunalnog i životinjskog otpada, te sa jedne strane imamo prelepu prirodu, a sa druge zagađenje zemljišta i vode. Zato je neophodno da je očistimo i saniramo, ali i da svi zajedno radimo na tome da sačuvamo očišćene lokacije.

Prema njenim rečima, pored sufinansiranja akcije čišćenja divljih deponija, lokalna samouprava može da konkuriše i za video-nadzor za očišćene lokacije.

Ona je prenela da je zatražila od lokalnog rukovodstva da pojačaju kontrolu, da komunalna inspekcija više bude na terenu kako bi sačuvali očišćene lokacije.

Moramo i da kontrolišemo jedni druge i da zajedno vodimo ovu borbu. Građani su nam saveznici, a mi ćemo svakako nastaviti sa akcijama čišćenja iz meseca u mesec, sve dok ne očistimo i poslednju divlju deponiju, kako bismo menjali ekološku sliku Srbije nabolje, zaključila je Vujović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573697/pocela-velika-akcija-ciscenja-divljih-deponija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)