POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Jednom očišćene deponije moraju ostati čiste

Vrbas, 11. septembar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas, sa predsednikom opštine Vrbas Predragom Rojevićem, početku radova na uklanjanju smetlišta u selu Kucura, u ovoj opštini.

Vujović je rekla da se nastavlja sa velikom akcijom čišćenja širom Srbije u kojoj će biti očišćeno 500 divljih deponija u 43 lokalne samouprave.

Ukazavši na problem da se više puta iznova čisti ista deponija, ministarka je rekla da je izuzetno važno da jednom očišćene deponije i ostanu čiste i da se zato moraju pojačati kontrole.

Ona je ukazala na to da se uz podršku Ministarstva u opštini Vrbas čiste četiri divlje deponije, dodajući da je deponija u Savinom selu već očišćena, a pored Kucure, čiste se i smetlišta u Zmajevu i Ravnom selu.

Za te svrhe sada je izdvojeno oko 1,3 miliona dinara, od čega je sufinansiranje Ministarstva 1,1 milion, dok ostatak čini učešće opštine Vrbas, objasnila je Vujović.

Ove lokacije su mnogo puta do sada očišćene ali su pojedinci ponovo nepropisno odlagali različit otpad. Zato apelujem na svakog pojedinca u Srbiji, kao i na privredu, da odnose otpad na gradske deponije koje su za to predviđene. Takva deponija postoji i u Vrbasu i može da primi sav otpad koji smo videli na divljoj deponiji. Kako se ne bi stalno vraćali na početak, neodgovorne ćemo kažnjavati, upozorila je ministarka.

Sa druge strane, poručila je ona, nastavićemo da čistimo divlje deponije i sledeće godine, i svake naredne, sve dok ih sve ne očistimo, jer na taj način popravljamo i kvalitet vazduha, zemlje, vode, u zavisnosti od toga gde se smetlišta nalaze.

Vujović je naglasila da je ekologija jedan od glavnih prioriteta Vlade, dodajući da nema grada i opštine u Srbiji u kojima se trenutno ne realizuju ekološki projekti koji su od suštinskog značaja za čistiju budućnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573835/jednom-ociscene-deponije-moraju-ostati-ciste.php

 

* * *

 

Počela velika akcija čišćenja divljih deponija

 

Plandište, 10. septembar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas, nakon Pećinaca, i opštinu Plandište, gde se čiste neke od 500 deponija koje će biti sanirane u okviru septembarske akcije čišćenja.

Vujović je tom prilikom istakla da se procenjuje da u Srbiji ima približno 3.500 deponija i smetlišta, te će se tokom ovog meseca sprovoditi akcija čišćenja njih 500, u 43 lokalne samouprave.

U Plandištu čistimo pet divljih deponija, a ova na kojoj smo danas bila je predviđena za građevinski otpad, koji bi se uklanjao određenom dinamikom, objasnila je ministarka.

Međutim, kako je dodala, na ovoj deponiji ima i komunalnog i životinjskog otpada, te sa jedne strane imamo prelepu prirodu, a sa druge zagađenje zemljišta i vode. Zato je neophodno da je očistimo i saniramo, ali i da svi zajedno radimo na tome da sačuvamo očišćene lokacije.

Prema njenim rečima, pored sufinansiranja akcije čišćenja divljih deponija, lokalna samouprava može da konkuriše i za video-nadzor za očišćene lokacije.

Ona je prenela da je zatražila od lokalnog rukovodstva da pojačaju kontrolu, da komunalna inspekcija više bude na terenu kako bi sačuvali očišćene lokacije.

Moramo i da kontrolišemo jedni druge i da zajedno vodimo ovu borbu. Građani su nam saveznici, a mi ćemo svakako nastaviti sa akcijama čišćenja iz meseca u mesec, sve dok ne očistimo i poslednju divlju deponiju, kako bismo menjali ekološku sliku Srbije nabolje, zaključila je Vujović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573697/pocela-velika-akcija-ciscenja-divljih-deponija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)