POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Unapređenje sistema zaštite prirode

Beograd, 14. jul 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da je danas u Narodnoj skupštini ratifikovan ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se opredeljuje 18 miliona evra za projekat unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu.

Vujović je objasnila da su, usvajanjem Zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu između Srbije i EBRD, na raspolaganju pomenuta sredstva za realizaciju ovog važnog projekta, koji će se sprovoditi u dve faze.

Ona je ukazala na to da prva faza podrazumeva zamenu starih kotlova u kragujevačkoj toplani, čime će se u velikoj meri smanjiti zagađenje vazduha koje dolazi iz ovog izvora.

Kako je istakla, u drugoj fazi projekta, rešiće se i prateći problem toplane, a to je deponija pepela na kojoj se procenjuje da ima približno 40.000 tona pepela.

Sada kada je ugovor o zajmu potvrđen u Skupštini Srbije, radovi će uskoro moći da počnu, a očekujem da prva faza, zamena kotlova, bude gotova do kraja godine, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, očekuje se da druga faza projekta, sanacija pepelišta, počne u prvom tromesečju naredne godine.

Ministarka je naglasila da će, kada se završe radovi, emisija ugljen-dioksida biti smanjena za 66 odsto, azot-oksida za 89 odsto, dok će emisije PM čestica biti eliminisane.

Ona je rekla da se očekuje da će se ostvariti i ušteda vode za 55 odsto godišnje, istakavši da je najvažnije to što će realizacijom ovog projekta biti rešen problem aerozagađenja u Kragujevcu, koji već 50 godina dolazi iz gradske toplane.

Ministarka je rekla da će Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, koji Skupština Srbije danas, takođe, usvojila, unaprediti pravni okvir kako bi se na što bolji način sačuvala prirodna dobra za buduće generacije.

Vujović je istakla da ovaj propis omogućava efikasniju reakciju države kako bi se zaštitila priroda kroz uvođenje načela predostrožnosti, ali i kroz akt o uslovima zaštite prirode.

Prema njenim rečima, načelo predostrožnosti omogućava da se odmah reaguje u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu, čak iako u tom trenutku nema dovoljno naučnih podataka.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo ili nadležni pokrajinski organ, preuzmu obavezu izdavanja akta o uslovima zaštite prirode, kako bi imali mogućnost boljeg uvida i blagovremenog reagovanja za sve aktivnosti u zaštićenim područjima prve i druge kategorije, objasnila je ona.

Ministarka je navela da ovaj dokument predviđa povećanje površine pod zaštitom, kao i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja, u čijem radu učestvovati će lokalno stanovništvo i ostali korisnici zaštićenog područja, uključujući i organizacije civilnog društva.

Jedan od razloga za izmene Zakona, kako je objasnila, odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se direktno obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno područje i zaštićeno.

Vujović je navela da su novim zakonom preciznije definisane odredbe koje se odnose na postupak ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i uspostavljanje ekološke mreže.

Ona je istakla da je uspostavljanje ekološke mreže EU Natura 2000 u Srbiji jedan od najvažnijih procesa u zaštiti prirode, a definiše se u skladu sa zahtevima evropske Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta i Direktive o očuvanju divljih ptica.

Ministarka je izrazila uverenje da će ovaj zakon unaprediti sistem zaštite prirode, poručivši da je obaveza svih nas da na najbolji način brinemo o prirodi i sačuvamo je za buduće naraštaje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/562131/unapredjenje-sistema-zastite-prirode.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)