POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

ZAŠTITA OD BUKE 

Nacrt zakona o zaštiti od buke od danas na javnoj raspravi

Beograd, 3. jun 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović najavila je da će Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini biti na javnoj raspravi - od 3. do 23. juna, što znači da će, u narednih 20 dana, sve zainteresovane strane moći da pošalju svoje komentare i predloge na tekst ovog nacrta.

Vujović je istakla da su Nacrtom zakona transponovane odredbe Direktive EU u oblasti buke, pri čemu je preciznije definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova.

Nacrtom se uređuju subjekti zaštite od buke, mere i uslovi zaštite, pristup informacijama o buci, nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi, rekla je ona.

Ministarka je dodala da su na inicijativu Grada Beograda u zakon uneta i dva člana koja se odnose na nadležnost za merenje buke koju emituju ugostiteljski objekti.

Ovim predlogom, kako je objasnila, daju se ovlašćenja komunalnoj miliciji u jedinicama lokalne samouprave da po prijavi građana može da meri i kontroliše buku iz ugostiteljskih objekata.

Vujović je ukazala na to da građani godinama imaju problem sa bukom u gradskim zonama, koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata koji je emituju, što je posebno izraženo u stambenim zonama.

Donošenjem novog zakona, kao i seta podzakonskih akata, biće omogućeno brže i efikasnije rešavanje problema buke, istakla je ministarka.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić iskazao je u ime Grada Beograda zahvalnost ministarki Vujović na tome što je prepoznala problem buke i odmah reagovala.

Kada zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojim će se pojedine odredbe precizirati, naša komunalna milicija biće opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i reagovaćemo odmah na svaku prijavu građana, objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, komunalni milicioneri i inspektori meriće na mestu događaja buku i odmah izricati zaštitne mere, od kojih je jedna oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika.

Vesić je rekao da će se na taj način zaštititi građani od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama.

Ove mere su u korist većine ugostitelja koji poštuju sve propise, ocenio je on i napomenuo da će oni koji su bahati biti sankcionisani.

Usvajanje zakona daje instrument Gradu da reši u većem delu problem buke onako efikasno kako smo preko sistema „Oko sokolovo“ rešili problem bahatog parkiranja, zaključio je Vesić.

Vujović je navela i da će datum održavanja onlajn prezentacije Nacrta zakona biti naknadno određen, a obaveštenje o tome biće dostupno na sajtu Ministarstva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/550617/nacrt-zakona-o-zastiti-od-buke-od-danas-na-javnoj-raspravi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)