POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Zakonima i kontrolom do zdravije životne sredine

Beograd, 11. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je zaštita životne sredine nadpolitičko pitanje i da je država otvorena za sve predloge, bez obzira od koga dolaze.

Mihajlović je, gosujući na Televiziji Prva, istakla da je životna sredina javno dobro i da je važna za sve, bez obzira na to da li je neko u Vladi ili civilnom društvu, da li podržava ili ne Vladu u svemu, kao i da je svaki predlog koji može da unapredi životnu sredinu dobrodošao.

Ona je napomenula da su veliki koraci napravljeni u prethodnih pet meseci, otkad je Vlada formirana, da se unapredi stanje životne sredine, ali da nije moguće sve uradi odjednom.

Usvojen je Zakon o klimatskim promenama kao bazični zakon u ovoj oblasti, ove godine očekujemo da bude urađen nacionalni plan za klimu i energetiku, a radiće se i nova strategija razvoja energetike. Sve su to fundamentalne odluke koje donosimo u ovoj godini, kojima menjamo naš energetski sektor i energetsku infrastrukturu, kako bismo imali zdraviju životnu sredinu, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, više nijedna odluka u energetici ne može da se donosi ako se istovremeno ne vodi računa i o zaštiti životne sredine.

Potpredsednica Vlade je istakla da će novi zakon o OIE u potpunosti zabraniti izgradnju MHE u zaštićenim područjima.

Nažalost, prethodnih šest godina nije se vodilo računa o tome kako se grade MHE i ljudi iz određenih lokalnih samouprava su u pravu kad ukazuju na to.

Prethodni ministar životne sredine je mnogo više govorio o tome da će zabraniti njihovu izgradnju, ali nijedan konkretan korak nije napravljen, rekla Mihajlović.

Ona je dodala da će novi investicioni plan koji je vredan više od 10 milijardi evra, težište staviti na izgradnju srednjih i velikih hidroelektrana, elektrana koje koriste energiju sunca i vetra, a da će u naredne dve do tri decenije termoelektrane postepeno prestajati sa radom.

Govoreći o projektu “Jadar”, Mihajlović je rekla da nijedan korak neće biti napravljen u daljoj realizaciji projekta dok ne budu završene sve studije i provereno da li je sve u skladu sa najvišim evropskim i domaćim standardima i propisima kad je reč o zaštiti životne sredine.

Država u svakoj oblasti i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor svakodnevno radi na tome da životna sredina bude zdravija, rekla je potpredsednica Vlade i dodala da zakoni postoje i moraju da se sprovode do kraja kako bismo imali zdravu životnu sredinu.

U slučaju zagađenja reke Pek, tri ministarstva su poslala svoje inspektore. Dat je nalog kompaniji Ziđin za mere koje oni treba da preduzmu, jer je utvrđeno da su oni jedan od zagađivača, ali je dat nalog da se utvrdi koji su još uzroci zagađenja, koji mogu biti u vezi i sa kanalizacijom i sa starim bušotinama, poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da je rudarska inspekcija zabranila radove na više rudarskih objekata u Boru, nakon kontrolnih pregleda u kojim je proveravano da li su ispoštovani raniji nalozi inspekcije.

Takođe, potpredsednica Vlade je najavila da će država kroz novu upravu za eneregetsku efikasnost, koja će biti formirana u junu, pomoći i građanima koji koriste individualna ložišta da pređu na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

Posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja, kao što su termoelektrane, kako je istakla, treći najveći zagađivač su individualna ložišta, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, a u kojima se za sagorevanje koriste i ugalj i mazut, a neretko i guma i plastika.

U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država je svesna činjenice da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga će, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ona je rekla da će nakon formiranja nove uprave, lokalne samouprave uraditi pravilnike, a građani će se prijavljivati putem javnih poziva za subvencije do 50 odsto za povećanje energetske efikasnosti, zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535551/zakonima-i-kontrolom-do-zdravije-zivotne-sredine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)