POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ZDRAVLJA

Podrška obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama

Novi Sad, 22. oktobar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da oboleli od retkih bolesti i njihove porodice treba da znaju da nisu sami i da je država uz njih.

Kisić Tepavčević je, na regionalnoj konferenciji „Baza retkih bolesti 2021“, koju je u Novom Sadu organizovalo Udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece – ŽIVOT, naglasila da Ministarstvo radi na iznalaženju mehanizama za ostvarivanje i unapređenje prava tih osoba iz oblasti rada i socijalne zaštite.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja i roditeljima uvideli smo sa kakvim preprekama se susreću. Nastojimo da unapredimo sve zakonske okvire koji će omogućiti različite fleksibilne oblike radnog vremena za roditelje čija deca imaju neku od retkih bolesti, kao što su skraćenje radnog vremena i rad od kuće, ali i finansijsku kompenzaciju za roditelje koji ne mogu da rade jer brinu o deci, kao i druge vrste podrške kako bismo olakšali život porodicama obolelih, navela je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u prethodnom periodu izdvojilo gotovo 8,5 miliona dinara za podršku projektima i aktivnostima Udruženju građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece – ŽIVOT.

Ona je dodala i da je Ministarstvo spremno za saradnju i sa drugim sličnim udruženjima.

Ministarka je navela i da se iz budžeta Srbije svake godine izdvaja sve više novca za lečenje dece obolele od retkih bolesti –  2012. godine bilo je izdvojeno 130 miliona dinara, a 2021. godine 3,2 milijarde dinara, što je 25 puta više nego 2012. godine.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je 2019. godine usvojen Nacionalni program za retke bolesti, sa ciljem da se poveća mogućnost dijagnostike, dostupnost terapije i poboljša kvalitet života obolelih i njihovih porodica.

Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić istakla je da ne smemo ni u jednom trenutku da zanemarimo ovu temu i da ne smemo povući ispruženu ruku roditeljima i deci, čije zdravlje i kvalitet života, pa čak i sam biološki opstanak, zavise od naše pažnje.

Želim da pozdravim napore da se posvetimo svakom ljudskom biću i da zajedničkim snagama, uz pomoć i saradnju države, kreiramo jedan bolji svet, pun razumevanja, pažnje i podrške, istakla je Tamara Vučić.

U uvodnom delu konferencije govorili su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i koordinatorka projekta „Baza retkih bolesti“ Bojana Mirosavljević.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/584629/podrska-obolelima-od-retkih-bolesti-i-njihovim-porodicama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)