POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Sledeće nedelje o uvođenju kovid propusnica i u drugim objektima

Beograd, 19. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će sledeće nedelje biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će, između ostalog, biti razmatrano eventualno uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima.

Brnabić je, učestvujući na panelu "Imunizacija mladih" na Fakultetu organizacionih nauka, rekla da je ta opcija uvek na stolu, ali da je bilo primarno da se kovid propusnice uvedu tako da se smanji bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

Učili smo od drugih zemalja i članica Evropske unije, gledamo kako da nešto ima efekat, a da ne bude marketinška mera koju će svi da pozdrave, ali da u praksi ne znači mnogo, objasnila je premijerka.

Ona je ukazala na to da medicinski deo Kriznog štaba i dalje zagovara to da se kovid propusnice uvedu 24 časa u svim zatvorenim prostorima, osim u prodavnicama, ali da je važno pitanje kako sprovesti kontrolu poštovanja te mere.

Predsednica Vlade je ocenila da je mnogo važnije da ljudi vide da se kontrola sprovodi tamo gde su uvedene propusnice, nego da se uvedu svugde, a da nema kontrole, ponovivši da je to izuzetno teško sprovesti.

Hteli smo da pošaljemo jasnu poruku da će se širiti obim kovid propusnica, ali tako da to može da se sprovede i da se sankcionišu oni koji krše tu meru, objasnila je Brnabić, dodavši da je to razlog zašto se ide u postepeno uvođenje.

Prema njenim rečima, najvažnije je zaštititi živote, zdravlje i zdravstveni sistem, ali i ekonomiju, jer je ova pandemija izuzetno skupa.

Premijerka je poručila da je važno da se vodi računa i o mentalnom zdravlju nacije, posebno mladih, kojima je, kako je istakla, pandemija koronavirusa mnogo uzela.

Brnabić je predočila da je epidemijska situacija u Srbiji svakim danom sve bolja, ali da to ne znači da će tako ostati, naročito ako se ne poveća obuhvat vakcinacije.

Ona je navela da su se kovid propusnice pokazale kao najbolja mera za motivisanje mladih od 18 do 30 godina da se vakcinišu, što je poražavajuće jer bi mladi trebalo da budu na prvoj liniji fronta u borbi protiv koronavirusa.

Predsednica Vlade je rekla da to nije tako samo u Srbiji, već i u  drugim evropskim zemljama, dodavši da se ranije dnevno u našoj zemlji vakcinisalo 600 mladih ljudi, a da je, nakon uvođenja propusnica sa terminom od 22 časa taj broj porastao na 1.500, a sa pomeranjem propusnica na 20 časova vakcinisalo se 2.000 dnevno.

Prema njenim rečima, sada je taj broj pao na 1.200 mladih koji se dnevno vakcinišu, što je nedovoljno, jer se tako neće stići do kolektivnog imuniteta stanovništva ni za godinu dana.

Premijerka je navela podatak da se u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisalo 27,5 odsto, a u uzrastu od 12 do 17 godina svega 3,13 odsto.

Na pomenutom panelu, koji su organizovali FON, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije, učestvovali su, između ostalih, i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i imunolog Srđa Janković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591376/sledece-nedelje-o-uvodjenju-kovid-propusnica-i-u-drugim-objektima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)