POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

VLADA 

Građani Srbije veruju Vladi u borbi protiv pandemije

Beograd, 10. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je, u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU, predstavila rezultate koje je država ostvarila tokom pandemije, od nabavke vakcina, respiratora i najsavremenijih lekova, do otvaranja kovid bolnica.

Brnabić je u dijalogu na temu „Javno zdravlje, kovid i vakcinacija“ ukazala i na važnost digitalizacije koja će dovesti do fundamentalnih promena u zdravstvu.

Da je kompletno zdravstvo bilo digitalizovano na početku ove pandemije ne bismo imali tolike probleme sa testiranjem. Delimo mišljenje da će zdravstvo biti jedna od stvari koje će se ticati nacionalne bezbednosti, rekla je ona, ocenivši da je neophodno da ono bude efikasno.

Premijerka je istakla da su uvećani i kapaciteti testiranja i obrade testova, navodeći podatak da danas možemo da obradimo i do 25.000 testova, a na početku je moglo približno 500 do 1.000 dnevno.

Brnabić je naglasila da je važno da se razgovara o vakcinaciji, dodavši da ima utisak da građani Srbije više veruju domaćim proizvođačima.

Ona je izrazila uverenje u to da će proširivanje kapaciteta „Torlaka“ i dve nove proizvodne linije, povećati poverenje građana i dovesti do masovnijeg vakcinisanja.

Predsednica Vlade je iskazala žaljenje zbog percepcije jednog dela građana da je država tokom čitavog trajanja pandemije i borbe za očuvanje zdravlja bila kriva za sve, a ni za šta zaslužna.

Ponosna sam na ono što smo uradili, kako smo se borili i žao mi je što smo svedočili raznoraznim zloupotrebama, što su se čuli potpuno dijametralno suprotni stavovi o tome šta treba ili ne treba da radimo i to od vrlo važnih organizacija, i što smo snosili posledice takvih neodgovornih politika i odluka, rekla je Brnabić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je da je sigurna u to da svaki građanin Srbije oseća da je država uz njega, ali je i naglasila da koronavirus ne može da bude pobeđen ako svaki pojedinac ne preuzme stvar u svoje ruke i zaštiti sebe i okolinu.

Jedino tako smo sigurni u to da ćemo pobediti, rekla je ministarka i dodala da bez zajedničke borbe nema pobede, jer ne postoji čarobni štapić niti bilo šta što ijedna vlada može da uradi da bi virus nestao.

Imamo vakcine, novootvorene bolnice, bezbroj urađenih stvari, napravljeni su krupni koraci koji decenijama nisu bili urađeni. Sve to počinje da se podrazumeva, što je i dobro, jer znači da su građani sigurni da imamo human zdravstveni sistem, naglasila je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da je država uradila sve što je bilo do nje u borbi protiv koronavirusa, navodeći podatak da je u Srbiji tokom pandemije 30 odsto obolelih od te bolesti imalo pristup bolničkom lečenju za razliku od zemalja Evropske unije, gde je to moglo od sedam do 12 odsto.

Svi treba da znaju činjenicu da je retko u kojoj zemlji - na bolničko lečenje moglo biti primljeno toliko ljudi obolelih od koronavirusa kao u Srbiji, istakao je Lončar.

On je podsetio na to da je od januara zaposleno 3.827 lekara i medicinskih sestara, istakavši da su najveći teret izneli mladi lekari i sestre, uz ogromnu pomoć starijih i iskusnijih koji su ih obučavali.

Lončar je, takođe, rekao da je u toku deo analiza kako bi se utvrdila efikasnost vakcina, lekova i mera.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović napomenula je da je prosek vakcinacije u Srbiji niži od proseka u drugim evropskim zemljama, ali da je neophodno utvrditi šta je dovelo do toga, da li postoji ikakva odgovornost Vlade ili je ona i na odgovornim, zrelim građanima Srbije.

Ona je ocenila da građani Srbije veruju državi, i dodala da su u godišnjim izveštajima jasno dostupni podaci o merama i koracima koje je sprovela naša zemlja.

Joksimović je ukazala na to da je dostupan i godišnji izveštaj Evropske komisije u kom je navedeno da je naša vlada uložila ozbiljne napore koji su doneli rezultate od sedme nedelje, kao i da je Srbija uskladila mere sa preporukama SZO.

Prema njenim rečima, u ovom dokumentu navodi se da je u januaru Srbija započela uspešnu kampanju vakcinacije, da je bila lider u regionu i donirala 600.000 doza vakcina.

Ministarka je istakla da se u Izveštaju konstatuje i uspešna veza srpskih institucija sa evropskim u svim fazama pandemije, dodavši da je usvojena pregovaračka pozicija za Poglavlje 28, kao i da su mnoga pitanja već rešena.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589609/gradjani-srbije-veruju-vladi-u-borbi-protiv-pandemije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)