POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva Srbije

Beograd, 5. avgust 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da naša zemlja ima dovoljno vakcina protiv koronavirusa i za davanje treće doze, navodeći da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, što je nedovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Vazduhoplovnoj akademiji u Beograduprecizirala da je vakcinisano 50,1 odsto populacije, odnosno 2.705.458 punoletnih građana, ali da je to i dalje daleko od kolektivnog imuniteta.

Ona je ponovo uputila apel građanimaposebno mladimada se vakcinišu i objasnila da to znači da naš zdravstveni sistem neće morati da se vraća u kovid režim, već će moći da leči sve druge pacijente koji su morali da čekaju da se epidemija koronavirusa smiri.

Premijerka je navela da je u 58 gradova i opština u Srbiji više od 50 odsto vakcinisanih, ali da imunizacija mora da se nastavi.

Sadašnji procenat vakcinisanih očigledno daje bolju situaciju nego u prethodnim talasima jer, iako raste broj zaraženih, broj pacijenata na bolničkom lečenju se ne povećava drastično, ukazala je ona i ocenila da je to odlična vest.

Juče smo imali 42 hospitalizovana pacijenta, a 41 je otpušten i to je ono što vakcina treba da uradi. Upravo to je i cilj kome treba da težimo – da svi oni koji su vakcinisani, a zaraze se, imaju blage simptome, slične gripu, ukazala je premijerka.

Ona je naglasila da se u ovom trenutku ne planira nabavka novih vakcina, uz podsećanje na to da u četvrtom kvartalu treba da stigne vakcina proizvođača "Moderna".

Prema njenim rečima, Srbija će donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene, kao na primer našim tradicionalnim prijateljima u Africi, pri čemu se traži način kako da se to logistički uradi.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje šta će država uraditi da se poveća broj vakcinisanih među decom, odnosno starijima od 12 godinaponovila da vakcinacija u Srbiji nije obavezna i da ostaje da se apeluje i bori protiv lažnih vesti i dezinformacija zbog kojih, pre svega mladi, oklevaju da se vakcinišu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je ovo ministarstvo, prema preporuci Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, uputilo dopis svim školskim upravama da se razgovara sa roditeljima učenika starijih od 12 godina.

Ružić je istakao da je vakcinacija civilizacijska tekovina i jedini način da se izborimo da virusom, kako bi 1. septembra školska godina počela na tradicionalan i regularan način, u skladu sa okolnostima u kojima se i dalje nalazimo.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566806/vakcinisano-501-odsto-punoletnog-stanovnistva-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)