POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Srbija spremno ušla u proces vakcinacije

Beograd, 3. maj 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji posetili su večeras Institut za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut” povodom donacije EU od 1.170 vakcina Fajzer/Biontek našoj zemlji.

Joksimović i Varhelji su u pratnji direktorke Instituta "Batut" Verice Jovanović obišli kontejnere za PCR testiranje, koji su donacija EU.

Takođe, Institut „Batut“ je dobio i brendirane frižidere za čuvanje vakcina.

Joksimović je ovom prilikom izjavila da je Srbija spremno ušla u proces vakcinacije, da se prvo oslonila na svoje kapacitete i pokazala solidarnost i čovečnost prema regionu, ali tokom pandemije koronavirusa i prema Italiji kojoj je poslala opremu u aprilu 2020. godine.

Ona je rekla da je Srbija pokazala humanost, solidarnost, čovečnost i saradnju, da je tokom razgovora o vakcinama koje sada stižu na Zapadni Balkan Srbija tražila da kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše vakcina, ali da je imala razumevanje da dobije manje vakcina jer su one prvenstveno namenjene vakcinaciji zdravstvenih radnika, a da u regionu ima mnogo nevakcinisanih radnika u zdravstvu.

Ministarka je izrazila zahvalnost što je Srbiji namenjeno 36.000 doza vakcine Fajzer/Biontek, koje će dobiti do kraja avgista i zahvalila evropskom komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju što prenosi istinito i objektivno ono što Srbija radi, govoreći o solidarnosti Srbije sa regionom, ali i na tome što je prošle godine dozvolio prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA projekata za kupovinu respiratora i medicinske opreme.

Varhelji je poručio da je sada glavno pitanje kada je moguća vakcinacija, kao i da će u naredne dve nedelje EU doneti 651.000 vakcina za ceo region.

Borba protiv koronavirusa ne može da čeka i mislio sam da je najvažnije da donesemo vakcine, počev od Srbije, najuspešnije zemlje regiona u procesu vakcinacije. Jasno je da podržavamo ovaj region tokom pandemije koronavirusa. Na početku prvog talasa prošle godine poslali smo finansijsku podršku, rekao je Varhelji.

On je naveo da je EU pomagala Srbiji tokom pandemije, da je donirala trijažne kontejnere, kao i frižidere za čuvanje vakcina.

Evropski komesar je istakao da je reč 651.000 doza vakcine koje dolaze pored onih vakcina koje su obezbeđene kroz Kovaks sistem za Zapadni Balkan, na inicijativu Austrije.

Kroz Kovaks sistem će, kako je rekao Varhelji, za region biti obezbeđeno približno milion doza vakcine.

Srbija nije zaboravila na region, dala je oko 100.000 doza i sada je naš red da Srbiji vratimo ono što je pomogla regionu pre nas, poručio je Varhelji.

On je rekao da borba protiv pandemije izgleda lakše sa visokom stopom vakcinacije u Srbiji, ali da ipak poziva sve da se vakcinišu.

Svi moramo da budemo vakcinisani, bez toga pandemija neće stati, zaključio je Varhelji.

U poseti Institutu „Batut“ bili su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šefica Misije Srbije pri EU Ana Hrustanović.

  

Varhelji je posetom Srbiji započeo turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje će zemljama regiona uručiti vakcine i sa zvaničnicima razgovarati o odgovoru na pandemiju koronavirusa i podršci EU.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542368/srbija-spremno-usla-u-proces-vakcinacije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)