POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Krajem maja proizvodnja ruske vakcine na "Torlaku"

Beograd, 16. april 2021.

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Nenad Popović izjavio je danas da je planirano da se u prvom periodu na "Torlaku" proizvede četiri miliona doza vakcina "Sputnjik".

Popović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" napunjeno po 3.000 bočica komponenti 1 i 2 vakcine "Sputnjik".

Po 1.100 od svake komponente se šalje u Moskvu na Institut "Gamaleja", gde će biti 21 dan i specijalisti će analizirati komponente i doneti odluku o tome da li je "Torlak" spreman da otpočne proizvodnju, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve bude kako treba, krajem maja će otpočeti proizvodnja.

Supstanca koja će se dopremati u "Torlak" biće iz "Gamaleje" i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd, naveo je ministar i izrazio nadu da će početkom juna biti vakcinisani prvi građani vakcinom napravljenom u Srbiji.

On je podvukao da će se u narednom periodu sa stručnjacima iz Rusije raditi na studiji izvodljivosti šta je sve potrebno "Torlaku", ističući da je u posetu Srbiji pozvao ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Denisa Manturova kada na "Torlaku" otpočne proizvodnja cepiva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537105/krajem-maja-proizvodnja-ruske-vakcine-na-torlaku.php

 

 

* * *

 

Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji od velikog značaja i za ceo region 

                  

Beograd, 16. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je početak proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V" na Institutu "Torlak" važan doprinos zdravstvenoj bezbednosti zemlje u uslovima pandemije COVID-19.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija među prvima obezbedila vakcine protiv koronavirusa četiri proizvođača, a sada smo i prva država u ovom delu Evrope koja proizvodi rusku vakcinu "Sputnjik V".

To će naš zdravstveni sistem učiniti još jačim i spremnijim za borbu sa virusom. Država je uradila sve da obezbedi vakcine i sad je važno da to iskoristimo i vakcinišemo se, kako bismo sačuvali živote i što pre se vratili na način života pre pandemije, poručila je ona.

Srbija je, kako je podvukla, u uslovima pandemije pokazala snagu ne samo svog zdravstvenog sistema i ekonomije, već i svog međunarodnog ugleda, koji se pokazao i kroz saradnju sa državama koje su proizvele vakcinu protiv koronavirusa.

Takođe, pokazali smo da i u nevolji nismo zaboravili svoje susede, i na inicijativu predsednika Republike i Vlade pomogli smo i njima da počnu vakcinaciju, ukazala je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, vakcina koja se proizvede u Srbiji značiće veću zdravstvenu bezbednost ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537117/proizvodnja-ruske-vakcine-u-srbiji-od-velikog-znacaja-i-za-ceo-region.php

 

* * *

 

Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu.

Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, preneo je da je ruska strana ocenila izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Juče su punjene kontrolne serije vakcine komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2, objasnio je Popović, najavivši da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno po 1.180 bočica vakcine komponenti 1 i 2, gde će se vršiti provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dan, naveo je ministar.

On je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta.

Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, kako je rekao, spremni smo da započnemo drgu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak.

Institut ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema, istakao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Zahvalni smo predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji, naglasio je Popović.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik V na teritoriji Ruske Federacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536970/srbija-prva-u-evropi-zapocinje-proizvodnju-vakcine-sputnjik-v.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)