POČETNA DNEVNA AŽURNOST PROPISI SOFTVER ARHIVA FINANSIJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZASTARELOST POTRAŽIVANJA

Zastarelost potraživanjaPravo na naplatu (prinudnim putem) računa  za telefon, radio i TV pretplatu, struju, vodu, grejanje  i sl. - ZASTAREVA u roku od 1 godine (za svaki račun, posebno).

 

 

Zastarelost - predstavlja GUBITAK PRAVA poverioca da zahteva (od dužnika) ispunjenje obaveze (prinudnim putem, putem suda).

Zastarelošću - OBAVEZA NE PRESTAJE (ne gasi se, ne nestaje), ona ostaje, pa je dužnik uvek može ispuniti - samo je POVERILAC IZGUBIO PRAVO da je sudskim putem realizuje. Zbog toga, dužnik koji ispuni svoju zastarelu obavezu (čak i ako nije znao da je zastarela) - nema pravo da traži povraćaj.

Sud NE PAZI na zastarelost po službenoj dužnosti, već je potrebno da se na nju pozove sam dužnik (prigovorom zastarelosti).

Kad zastari glavno potraživanje - zastarela su i sporedna potraživanja, kao što su potraživanja kamata, plodova, troškova, ugovorne kazne.

Kada dužnik prizna dug - zastarevanje se prekida.

Zastarevanje se prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveriočevom radnjom preduzetom protiv dužnika - pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja.

Posle prekida (priznanjem duga od strane dužnika, odnosno podizanjem tužbe od strane poverioca) - zastarevanje počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre perekida - ne računa se u zakonom određeni rok za zastarelost.

Smatra se da PREKIDA ZASTAREVANJA NIJE BILO - ako poveročeva tužba ili zahtev bude odbačen ili odbijen, ili ako izdejstvovana ili preduzeta mera izvršenja ili obezbeđenja bude poništena, odnosno ako poverilac odustane od tužbe ili radnje koju je preduzeo.

 

Detaljnije - videti:

LJ.M.V

Objavljeno: 03.09.2012.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 515 | Sledeća | Poslednja strana
azis
Ukupno: 515
Komentar
pitanje u vezi potvrde o ugasenom kreditu
Komentar #515 objavljen : Sat November 12, 2016, 15:29:22
imao sa kredit u rajfazen banci nisam bio redovni platisa pa sam utuzen odbili su mi od plate napominjem vadio sam licni izvestaj kreditnog biroa gde stoji da mi je kredit ugasen sa otpisom duga.bio sam u drugoj banci da podignem kredit al mi traze potvrdu da je kredit ugasen kao sto pise u izvestaju kreditnog biroa medjutim banka mi neda potvrdu dok ova druga banka kaze da je sve uredu da li banka mora da mi da potvrdu i koja su mi prava
miki
Ukupno: 515
Komentar
postovani
Komentar #514 objavljen : Thu September 29, 2016, 22:52:17
ja sam pre 2007godine uzeo kredit nisam radio posle nisam mogao da vracam sve sam skoro vratio bio sam podigao kredit od 350000din, i ostalo mi samo da isplatim 50000dinara i nisam ima uopste jer nisam radio posle par godina i sada sam otisao u invalisku penziju i sada me ne zovu i blokirali mi sve ne mogu da podignem drugi kredit kako oni misle to meni da uzmu nemaju pravo ni pola penzije mi uzmu jel nema dovojno i plus matretiraju me i prete mogu li ja njih tuzim za tusevni bol i nnemir patnju sednu za telefon ko mutavi plus i prete mi za uznemiravanje ivalida i bolsnog srcanog coveka i zenu bolesnu.A KREDIT ZASTAREO VEC 10G
SLAVICA
Ukupno: 515
Komentar
zastare;ost duga
Komentar #513 objavljen : Fri July 22, 2016, 14:40:52
Postovani imala sam str radnju koja je zatvorena novembra 2008g u julu iste godine dobavljac mi je blokirai racun tuzbom i sa dve menice po istom dugu pod tada vise me niko nije zvao za dug ni slao kakvo rezenje danas sam dobila od privrednog suda da je izvrsni poverilac nastavio izvrsenje preko javnog izvrsitelja zanima me da li je dug zastareo to je dug za robu
SLAVICA
Ukupno: 515
Komentar
Re: Zastarelost potraživanja
Komentar #512 objavljen : Fri July 22, 2016, 14:31:29
Postovani dug prema dobavljacu dospeo je na naplatu putem resenja o izvrsenju na racun prodavnice u julu 2008g iblokirali mi racun u trostrulom iznosu duga i to dve menice i tuzba po istom dugu prodavnica zatvorena iste godine u novembru.Dobavljac za ovih 8 gidina nije me vise kontaktirao ni zvao ni slao opomenu da bih danas dobila id privrednog suda da je isti dobavljac nastavio sprovodjenje izvrsenja pred javnim izvrsiteljem po ovom dugu. Da li ke ovaj dug zastareo i mogu li da podnesem prigovor unapred zahvalna
JECA
Ukupno: 515
Komentar
AVON
Komentar #511 objavljen : Mon May 30, 2016, 23:27:07
Postovani,Pre 4 godine sam napravila dug 10.000 u avonu,preuzela me je agencija za naplatu potrazivanja ,stalnk me zovu i kazu da ce me dati na su.Ja sam prosle godine platila 1.000 dinara,rekla sam da nemam sve da platim a oni su rekli da ce da me daju na sud i da cu morati da platim 60.000 sdske troskove.Moze pomoc,sta da radim. Unapred xvala.
Mirko
Ukupno: 515
Komentar
Dug za dozvoljeni minus
Komentar #510 objavljen : Mon April 11, 2016, 13:08:47
Poštovani
Danas sam dobio od UBB banke koja je pod stečajem zahtev za naplatu dozvoljenog minusa od 37000 dinara koji je sa svim pripadajućim kamatama narastao na 66800.Banka je pod stečajem od 31.01.2014.Da li sam u obavezi da sve to isplatim ,tj da li moram kamatu u celosti da platim i da li mogu sudski da je potrazuju.A pri tom me nijednom nisu obavestili ! I zanima me da li to moze da zastari?
milan68
Ukupno: 515
Komentar
zastarelost poljoprivrednog kredita
Komentar #509 objavljen : Tue March 22, 2016, 12:53:13
podigo sam poljoprivredni kredit 2017 zbog suse gde je drzava proglasila elementarnu stetu te godine ja sam materijalno bakrotiro i ugasio poljoprivrdno domacinstvo banka me je prijavila u kreditni biro. banka me do danas nije utuyila pa vas rzlogom pitam dali je rok ya tuzbu imaju do deset godina ili 5
Milijana Brasanac
Ukupno: 515
Komentar
Zastarelost
Komentar #508 objavljen : Wed March 09, 2016, 01:12:27
Postovani
Danas sam dobila od KJP utuzenje da im na ime zakupa dugujem od 2011god iznos od oko 50.000 RSD.Zakupac je bio moj muz i na njega je glasio .Na resenju je pored njegovog imena dodato i moje.Interesuje me da li oni imaju pravo da vrse potrazivanje od mene i dali imam mogucnost da se pozovem na zastarelost,sobzirom da mi se prvi put obracaju a potrazivanje je od 2011god.Molim Vas za savet.

Pozdrav
Maja
Ukupno: 515
Komentar
Placanje komunalnih usluga
Komentar #507 objavljen : Fri February 12, 2016, 19:41:08
Podnela sam zahtev za refinansiranje duga za 2015 godinu. u pitanju su troskovi za komunalne usluge. Nakon nekoliko dana pozvali su me i rekli da dugujem 478.000,00 din.i da su mi odobrili na 100 rata.Zamalo me nešto nije strefilo, objasnili su mi da je to za 2 meseca iz 2000 god. pa za nekoliko iz 2001, i tako po nekoliko iz svake godine .S tim što sam za 2011,2012,2013 sa utužena i tu pošto nismo ni suprug ni ja radili , predmeti su bili nenaplativi.Za 2014 je došao sudski izvršitelj iz drugog grada i popisao stvari. Danas sam bila kod njih u stambeno da vidim o čemu se radi, i rekla sam im da popstoji zakon o zastarevanju dugova i pitala sam ih kako su mogli da mi uračunaju i dugovanja za koje su me utužili. Odrgovorili su mi da nepostoji zakon o zastarivanju dugovanja, i da ću morati platim.Molim Vas da me posavetujete šta da radim, Ja sam ulozila prigovor da se neslažem sa njihovim poravnjanjem i da nisam u mogućnosti da platim, s obzirom da smo primaoci socijalne pomoći.
Marija
Ukupno: 515
Komentar
Dug
Komentar #506 objavljen : Fri February 05, 2016, 17:55:32
Poštovani,imam dugovanje u Vipu,zadnji račun uplacen je u junu ili julu 2013 godine.Isključili su mi odlazni saobraćaj a zatim i broj,da li ja moram platiti njima preostalo dugovanje za narednih par meseci dokle je bio potpisan ugovor?Da li taj dug zastareva?Srdačan pozdrav.
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 515 | Sledeća | Poslednja strana

INTERMEX ONLINE

ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
KALENDAR PRAZNIKA

Uvećajte kalendar >

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2020.

NOVE MERE VLADE

DONETE NAKON UKIDANJA VANREDOG STANJA


NOVE MERE MINISTRA ZDRAVLJA

ZABRANA OKUPLJANJA NA JAVNIM MESTIMA U ZATVORENOM I OTVORENOM PROSTORU,OGRANIČENJE KRETANJA NA PRILAZIMA PRIHVATNIH CENTARA ZA MIGRANTE I CENTARA ZA AZIL,ZABRANA POSETA I OGRANIČENJE KRETANJA U USTANOVAMA ZA SMEŠTAJ STARIH LICA


Sport u Srbiji se vraća u normalu

NORMALIZACIJA STANJA

Šalteri MUP-a od 11. maja - počinju sa radom


NORMALIZACIJA STANJA

SAOPŠTENJE NSZ - Informacija o postupanju Nacionalne službe za zapošljavanje po prestanku vanrednog stanja

RADNO PRAVO
SUDSKA PRAKSA - Apelacionog suda u Beogradu

RADNO PRAVO

AGENCIJSKO ZAPOŠLJAVANJE – Zakon o agencijskom zapošljavanju


NORMALIZACIJA STANJA

ZATEZNA KAMATA ZA VREME VANREDNOG STANJA


MINISTARSTVO FINANSIJA

Privrednici već podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita


PORESKA UPRAVA

Rokovi za dostavljanje finansijskih izveštaja - Obaveštenje o pomeranju rokova


SUDSKA PRAKSA

VIŠI SUD U BEOGRADU


USTAVNI SUD

ODBAČENA INICIJATIVA za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja REŠENJE USTAVNOG SUDA – Broj IUo-42/2020  (sa izdvojenim mišljenjem sudije dr Jovana Ćirića na rešenje)


VISOKI SAVET SUDSTVA

Organizovanje rada sudova nakon ukidanja vanredog stanja


ZAŠTITA PRAVA PACIJENATA

PRAVNI POLOŽAJ SAVETNIKA ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA


IZBORI

RASPISANI IZBORI za narodne poslanike i odbornike skupština gradova i opština


KRIVIČNO PRAVO

POJEDINI ASPEKTI INSTITUTA DOBROVOLJNOG ODUSTANKA


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)