POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Veliki odziv privrede za program "Moja prva plata"

Beograd, 8. oktobar 2020.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je poziv mladima da se od danas prijave za program "Moja prva plata", istakavši da postoji mnogo veći odziv poslodavaca nego što je to bilo očekivano, s obzirom na to da je 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.

Brnabić je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja mladih na temu programa „Moja prva plata“ i zapošljavanja mladih, podsetila na to da će 10.000 mladih moći da na ovaj način stekne prvo radno iskustvo i tako prevaziđe problem sa kojim se svi suočavaju prilikom zapošljavanja.

Premijerka je precizirala da su poslodavci objavili 28.706 radnih pozicija, od čega su verifikovane 22.984 pozicije, istakavši da je ovaj program odgovor na velike kritike mladih i poziv da im država pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

Ona je naglasila da je država za finansiranje programa „Moja prva plata“ opredelila dve milijarde dinara, što su, kako je ocenila, velika sredstva, koja su vanredno izdvojena iako se zemlja bori sa epidemijom koronavirusa.

Prema njenim rečima, od ukupno 10.295 poslodavaca koji su se prijavili, njih 8.537 je zadovoljilo uslove učešća.

Brnabić je napomenula i da nezaposlenost mladih kontinuirano opada i da je na kraju drugog kvartala ove godine iznosila 20,7 odsto, što je rekordno niska nezaposlenost kod te kategorije do sada.

Ona je podsetila na to da je pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto, ocenivši da su ovi pokazatelji dokaz da se država posvetila mladima kako bi ostali u zemlji i imali posao.

Broj mladih koji su bez posla se kontinuirano smanjuje i to je veoma dobro, poručila je predsednica Vlade, ali i dodala da država ni tim rezultatom nije zadovoljna i da će nastaviti sa politikama za zapošljavanje mladih.

Na pitanje koliko mladih se odselilo za taj period, Brnabić je rekla da takav podatak nema, dodavši da niko nema pravo da pita ljude kada odlaze, da li su otišli za stalno ili na školovanje sa planom da se vrate.

Država, kako je naglasila, aktivno radi na tome da se naši ljudi iz inostranstva vraćaju u Srbiju, na mapiranju dijaspore, kako bi se znalo gde su otišli i šta nadležni treba da urade da se oni vrate.

Brnabić je, takođe, iznela podatak da su mladi od januara 2019. do jula 2020. godine, u okviru Programa poreskih olakšica, osnovali 222 preduzeća, a da prvu godinu poslovanja nije preživelo samo njih osam.

Premijerka je poručila da je država spremna da, pored dve milijarde dinara za program „Moja prva plata“, izdvoji dodatna sredstva za nastavak tog programa.

Na pitanje novinara da li će taj program biti realizovan i iduće godine, Brnabić je rekla da će Vlada, zajedno sa udruženjima mladih, pratiti njegovu realizaciju kako bi se objektivno sagledalo šta je postignuto, dodavši da bi taj program mogao da se nastavi u 2021. ili 2022. na isti način ili uz neke izmene i prilagođavanja, kako bi rezultati bili što bolji.

Nemamo problem da damo dodatna sredstva, važno je samo da imamo dobru ponudu i da to budu dobre kompanije i da svaka od njih ima program mentorstva kako bi mladi zaista i naučili nešto tokom tih devet meseci, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da je ostvaren veliki uspeh prekvalifikacijom za IT sektor pošto su skoro svi ostali u zemlji jer su imali zaista dobre plate.

Mnogo je uloženo u mlade, posebno u visokoobrazovane, zapošljavanjem više od 1.000 mladih doktoranata, otvaranjam Fonda za nauku, pozivom za finansiranje projekata mladih istraživača, ali i dualnim obrazovanjem i ostalim.

Sastanku sa predstavnicima udruženja mladih na temu programa „Moja prva plata“ prisustvovali su i ministar omladina i sporta Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

https://www.srbija.gov.rs/vest/490444/veliki-odziv-privrede-za-program-moja-prva-plata.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)