POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VOJNA VEŽBA

Na Pešteru uspešno izvedena

združena vežba "Sadejstvo 2020" 

Pešter, 10. oktobar 2020.

 

Na privremenom poligonu "Pešter" danas je održana združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020", na kojoj su prikazani svi borbeni avioni i helikopteri kojima je naoružana srpska armija.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić, koji je izvršio smotru pripadnika Vojske Srbije i dao znak za početak vežbe, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Vučić je poručio da Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na veru i nacionalnost, spremna, sposobna i obučena da sačuva i njih i našu zemlju, ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na Srbiju.

Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe, naglasio je predsednik Srbije.

On je iskazao zahvalnost i čestitao svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na današnjoj vežbi, koju, kako je istakao, u mnogim detaljima nismo mogli da imamo ni u vreme velike JNA.

Helikopterski desant na malom prostoru, u dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih. To su neke od stvari koje nikad nismo uradili, ukazao je Vučić.

Ovo je, kako je dodao, prvi put da su svi vazduhoplovi Vojske Srbije naoružani raketama vazduh-vazduh ili vazduh-zemlja, topovima.

Predsednik je, takođe, rekao i da će država u tom kraju pomoći meštanima subvencijama za nabavku stoke, s obzirom na to da uglavnom žive od stočarstva.

On je najavio da će na Pešter doći ponovo u martu sledeće godine, kako bi se uverio u to da li su svi putevi koji su planirani za taj kraj izgrađeni.

Vučić je naveo da Srbija gradi put Novi Pazar–Tutin u dužini od 22 kilometra, kao i da se radi projekat Novi Pazar–Ibariće i Raška–Novi Pazar.

Prema njegovim rečima, izgradnja puta Požega–Ivanjica–Duga poljana–Boljare značiće da je meštanima tog kraja Beograd na dva sata i 10 minuta.

Mislim da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje, ocenio je Vučić.

Na današnjoj vežbi je učestvovalo približno 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova - helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

U vežbi su učestvovali modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, a najveću pažnju izazvao je helikopterski desant, u kome je u kratkom vremenu učestvovalo 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Avioni Mig 29 nakon punih 20 godina dejstvovali su raketama vazduh-zemlja, a pokazali su svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok su ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, dejstvovali vođenim i nevođenim projektilima.

Prvi put su prikazane nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine.

Uz raketni sistem PVO "Pancir S1", delovanje su predstavili i samohodna haubica "Nora", vozila "Lazar 3", sistem "Polo", kao i digitalizovani sistemi "Oganj", "Morava" i "Gvozdika".

Cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja operacije združenih snaga, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Reč je o jednoj od najvećih vežbi, imajući u vidu i angažovanje novih sredstava, kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Pored predsednika Vučića i premjerke Brnabić, vežbi su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednici Vlade Rasim Ljajić i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, kao i predstavnici stranih vojnih misija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/490927/na-pesteru-uspesno-izvedena-zdruzena-vezba-sadejstvo-2020.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)