POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI RAZVOJ 

Institut za veštačku inteligenciju i "Continental"

zajedno u razvoju nauke i privrede

Beograd, 3. avgust 2021.

 

Vlada Republike Srbije saopštila je da su nedavno osnovani Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije"Continental"jedna od najuspešnijih multinacionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji, ozvaničili realizaciju zajedničkih predstojećih aktivnosti potpisivanjem Sporazuma o naučnoistraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji.

Ovaj sporazum, koji su juče potpisali direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni direktor kompanije "Continental Automotive Serbia" Saša Ćoringa, predstavlja prvi zvanični ugovor tog instituta sa privredom i ujedno prvi značajni korak u ostvarenju njegove misije da doprinese saradnji nauke i privrede i pospeši transfer tehnologije u Srbiji.

Ćulibrk je tim povodom istakao da je ovaj sporazum veoma važan za Institut jer omogućava budućim istraživačima da od samog početka u fokus svojih istraživanja stave probleme od velikog praktičnog značaja.

Veoma sam zadovoljan time što je prva aktivnost u okviru saradnje našeg instituta sa privredom upravo potpisivanje sporazuma sa uspešnom internacionalnom kompanijom kao što je "Continental", rekao je on.

Na ovaj način, kako je objasnio, našim istraživačima ćemo omogućiti da svoja znanja pretoče u komercijalna rešenja, što će razvijati oblast veštačke inteligencije, ali i pružiti podršku inovativnim globalnim kompanijama koje su aktivne u Srbiji, a sve su to svakako prioriteti novoosnovanog instituta.

Vođeni zajedničkom vizijom, siguran sam da ćemo unaprediti oblast veštačke inteligencije u Srbiji, zaključio je Ćulibrk.

Ćoringa je ocenio da se u automobilskoj industriji poslednjih godina sve više koriste rešenja iz oblasti veštačke inteligencije, posebno kada je reč o autonomnoj vožnji.

Naša vizija u "Continental Automotive Serbia" jeste da diktiramo trendove i budemo najbolji u onome što radimo, a naši inženjeri to već jesu, naveo je on.

Ćoringa je iskazao zadovoljstvo zbog početka saradnje sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije, uz uverenje da će zajedno biti još uspešniji na međunarodnom automotiv tržištu.

"Continental Automotive Serbia" trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI).

To obuhvata širok spektar proizvoda, kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila i pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja.

Pored toga, to su i upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura veb-baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.

Trenutno više od 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto-industriju u Istraživačko razvojnom centru u Novom Sadu.

Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji.

U martu je u Novom Sadu otvorila i svoju prvu fabriku, u kojoj će se proizvoditi najmoderniji elektronski proizvodi za unutrašnjost vozila, kao što su “head up display”veliki ekranikamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer”.

Krajem juna, takođe u Novom Sadu, kompanija "Continental Automotive Serbia" počela je izgradnju druge fabrike koja će biti četiri puta veća od nedavno otvorene i prva “high tech” fabrika u Novom Sadu.

Naučnoistraživačka i poslovno-tehnička saradnja podrazumevaće, između ostalog, i realizaciju zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, razvoj proizvoda i proizvodnih programa i zajednički rad na komercijalnim projektima i projektima finansiranim od strane Evropske zajednice.

Institut, sa sedištem u Novom Sadu, u martu ove godine osnovala je Vlada Srbije na osnovu inicijative iz Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine.

Takođe, nedavno je oformljen i Savetodavni odbor Instituta, koji čine svetski prepoznati stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz naučnog okruženja i privrede.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566353/institut-za-vestacku-inteligenciju-i-continental-zajedno-u-razvoju-nauke-i-privrede.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)