POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Industrijska zona u Bojniku gotova sledeće godine

Bojnik, 2. avgust 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, u okviru posete Jablaničkom okrugu, industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik, koja će biti završena 2022. godine.

Brnabić je istakla da je u tu zonu Evropska unija uložila milion evra, a da je iz državnog budžeta izdvojeno dodatnih 219.000 evra, uz napomenu da je tim sredstvima urađeno prvo komunalno opremanje onoga što će biti industrijska zona u Bojniku.

Ona je ukazala na to da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da budžetira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da realizuje.

Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi i za nekog stranog investitora.

Premijerka je naglasila da Srbija ipak treba više da se oslanja na domaće znanje i sposobnosti jer, kako je precizirala, u Bojniku ima 1.650 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Treba da vidimo kako da vam pomognemo da ojačate, šta je to što kroz podsticaje možemo da vam damo za sadni materijal, dodatnu edukaciju, elektrifikaciju polja, navodnjavanje – sve ono što vašu proizvodnju može da učini konkurentnijom i održivijom, pa onda da vi budete korisnici ove industrijske zone. To je ono na čemu moramo da radimo svaki dan, poručila je Brnabić.

Jablanički okrug može da bude jedan od ključnih turističkih centara Srbije, ocenila je premijerka i napomenula da će svemu tome doprineti i incijativa "Otvoreni Balkan" i sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio prilikom posete Skoplju.

Ona je ponovila da je država uvek spremna da podrži sve projekte i inicijative na lokalu koje vode ka novom rastu i razvoju, ali da se ne sme dozvoliti da sve zavisi od Vlade, jer lokalna samouprava treba da prepozna koji su projekti dobri.

U nekim sredinama, kako je ukazala, postoji potencijal lokalne privrede koji je mnogo veći nego što bi značilo dovođenje nekog stranog investitora.

Brnabić je kao primer navela mladi bračni par iz Lebana, koji je otvorio najmoderniju farmu svinja u Srbiji, a to su učinili svojim sredstvima, koristeći podsticaje za stočarstvo, a sada im Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže da se prijave za IPARD fondove.

Prema njenim rečima, oni imaju tržište na koje mogu sve da plasiraju, a pritom su spremni da ulažu u edukaciju, standarde i grla.

Zato je, kako je istakla, velika odgovornost na lokalnoj samoupravi da predloži dobre projekte i da to podstiče, ne oslanjajući se samo na strane direktne investicije, koje su svakako važne, ali ipak mora više da se veruje u naše znanje i sposobnosti.

Sa ovim potencijalima mogli bismo sa malim ulaganjima da stvorimo za ove ljude neverovatne stvari koje bi sami vodili. To ne znači da se nećemo boriti za strane investicije, ali dok to radimo ne smemo da izgubimo nijedan dan, poručila je premijerka.

Ona je, govoreći o obaveštenju kompanije "Geoks" iz Vranja da ide u stečaj, izrazila uverenje da će se u najkraćem roku naći posao za ljude koji su radili u ovom preduzeću, te da garantuje da niko neće biti zaboravljen.

Prema njenim rečima, to je proces koji se prirodno dešava kada postoje rast i razvoj jedne ekonomije, a "Geoks" ne može da izdrži rast minimalne zarade u Srbiji.

Brnabić je podsetila na to da je od 2014. godine uvedeno da se subvencije daju i stranim i domaćim investitorima, koji su time izjednačeni, ali samo ukoliko nivo plata bude 20 odsto iznad minimalca, a zatim su plate polako počele da rastu.

Danas imate Srbiju u kojoj je prosečna plata nešto iznad 65.000 dinara, a očekujemo da će ići preko 600 evra na početku 2022. godine, uz predlog da minimalac bude veći od 35.000 dinara. Kompanije kao što je "Geoks" to ne mogu da isprate, te će ići u zemlje gde mogu da plaćaju zaposlene manje, objasnila je premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija danas u drugačijoj poziciji, kredibilnija je investiciona destinacija, a ljudi koji su radili u "Geoksu" prošli su neku obuku, imaju iskustvo, što je drugačija sitaucija nego kad je ova kompanija dolazila u Srbiju.

Uverena sam u to da ćemo uspeti u najkraćem roku da nađemo posao za te ljude. Neki će preći da rade za investitore koji su već u tim krajevima, a koji se šire, neki novi će doći, ali sam uverena i garantujem da nijednu osobu nećemo zaboraviti i nijednu porodicu ostaviti na cedilu, te da ćemo se boriti i izboriti, ponovila je predsednica Vlade.

Ona je izrazila žaljenje zbog toga što se to desilo, ali je dodala da se ponekad i priželjkuje da se te stvari dogode, jer vizija nadležnih nije bila da se takmičimo sa ostalima u regionu po tome koliko subvencija dajemo, a da plate budu minimalac, koji ne smemo da povećavamo.

Želeli smo investitore koji će davati veće plate, bolja radna mesta i to se sada dešava. Imaćemo probleme kada odlaze investitori, ali ćemo ih u hodu rešavati i pronaći rešenja za zaposlene u tim kompanijama, zaključila je premijerka.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je na to da je u Bojniku bila pre dve godine, kada joj je dodeljena plaketa za doprinos zbog projekta industrijske zone Kosančić.

Svi zajedno moramo da radimo, i država i lokalna samouprava, kako bismo oživeli ovaj veliki projekat, za koji je EU opredelila milion evra. Ta sredstva su namenski potrošena, budući da su urađene pristupne saobraćajnice i sve što je bilo neophodno od infrastrukture da bi investitori ovde došli, objasnila je ona.

Joksimović je precizirala da je reč o površini od 53 hektara, od kojih će 33 hektara biti poljoprivredno zemljište, dok je ostatak namenjen za industrijska postrojenja.

Prema njenim rečima, ovo je jedna od razvojnih šansi opštine Bojnik jer se većina stanovništva bavi poljoprivredom, a da bismo to unapredili moramo da dovedemo investitore.

Ona je iskazala zahvalnost Uniji, koja je izdvojila sredstva za industrijsku zonu, i ujedno najavila da počinje novi program podrške Evropske unije lokalnom razvoju EU PRO.

Jablanički okrug je do sada prilično dobro koristio ova sredstva. Sada idu novi pozivi, gde će biti više od 45 miliona evra na raspolaganju i zato pozivam sve opštine u okrugu da pripreme projekte, posebno one koji su vezani za održivu poljoprivrednu proizvodnju kako bismo pokrenuli ovaj kraj, poručila je ministarka.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je cilj projekta u koji je EU investirala milion evra da se privuče više investitora, poveća broj radnih mesta i ekonomski kapacitet ne samo opštine Bojnik, već i celog tog kraja.

Predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da lokalno rukovodstvo ulaže ogromne napore na pripremi raznih projekata koji bi pomogli Bojniku da više ne bude među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Želimo da realizujemo projekte kako sa prekograničnom saradnjom sa Bugarskom, tako i sa Vladom Srbije. Jedan od uspešnih projekata koje smo uradili jeste upravo ovaj u Kosančiću, koji će preporoditi opštinu i omogućiti otvaranje novih pogona i radnih mesta, poručio je Nenadović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566299/industrijska-zona-u-bojniku-gotova-sledece-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)