POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Radovi na transfer stanici "Banjica" gotovi do sredine decembra

Nova Varoš, 6. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, radove na izgradnji transfer stanice „Banjica“ na putu Bistrica–Priboj, kao i rekultivisanu nesanitarnu deponiju „Stanjevine“ u Prijepolju.

Brnabić je podsetila na to da je njen prvi sastanak sa ministarkom Vujović bio u vezi deponije Stanjevine u Prijepolju koja je, kako je ocenila, bila ne samo višedecenijski probem stanovnika Prijepolja, već i ruglo za sve u Srbiji.

Premijerka je napomenula da je u prethodnom mandatu kao predsednica Vlade dobijala mnogo pitanja od poslanika iz tih krajeva u Skupštini Srbije kada će se i kako rešiti deponija „Stanjevine“.

Ja i ministarka Vujović tada smo zaključile da je to projekat koji je signal svim našim građanima da se na jedan drugačiji način bavimo pitanjem životne sredine i da to prvo moramo da rešimo, rekla je Brnabić, iskazavši zahvalnost Vujović i njenom timu na tome što su to na najozbljniji način shvatili i što je to bio prvi projekat koji je kompletno završen u mandatu ove vlade.

Rešili smo deponiju „Stanjevine“, završili sanaciju, rekultivisali to zemljište, zasadili četinare, istakla je predsednica Vlade i dodala da se čitav otpad sada usmerava na Priboj, na deponiju koja je takođe nesanitarna, dok se ne završi transfer stanicu "Banjica" do sredine decembra.

Prema njenim rečima, kada se završi ova transfer stanica, zatvara se i pribojska deponija i tamo se radi sanacija i rekultivacija.

Ona je najavila da će se, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, graditi i regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom i da je uloženo dodatnih 96 miliona dinara u proširenje kapaciteta regionalne sanitarne deponije "Duboko" u Užicu, te da se rešava problem čvrstog otpada za čitav taj deo Srbije.

Premijerka je najavila da će do kraja godine biti postavljene tri lančanice u Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju koje će sakupljati sav otpad sa Lima, kao i da će u Priboju i Novoj Varoši biti izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će biti zaokružen čitav proces oko deponija i prečišćavanja tih voda.

Posao oko deponija će biti rešen u skladu sa najvišim evropskim standardima, rekla je Brnabić i najavila da će dolaziti još mnogo puta da isprati čitav proces čišćenja deponije u Priboju i kada počne izgradnja reciklažnog centra, ali i da vidi da li su lančanice postavljene i da sada naš Lim čuvamo na jedan drugačiji način.

Vujović je rekla da je izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

 

Prema njenim rečima, po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar „Duboko“ u Užicu.

Ona je precizirala da je ukupna vrednost radova na izgradnji transfer stanice 160 miliona dinara, istakavši da će time biti završena prva faza rešavanja problema odlaganja i upravljanja otpadom u ovom regionu.

Realizacijom ovog projekta, kako je dodala, stvoriće se uslovi da se, pored deponije Stanjevine, koja je sanirana i rekultivisana, zatvori i sanira i nesanitarna deponija u Priboju na kojoj se trenutno odlaže i otpad iz susednih opština.

Cilj je da sistemski rešavamo problem otpada, a kad završimo ovaj veliki posao sledeći korak je izgradnja modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom za četiri opštine, koji ćemo graditi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, objasnila je ona.

Ministarka je naglasila da će to doprineti uspostavljanju održivog sistema za upravljanje otpadom i rešavanju tog problema u čitavom regionu.

Istovremeno, ona je poručila da Vlada Srbije ulaže ogromne napore da podigne životni standard građana Prijepolja i susednih opština, dodavši da će planirani kapitalni projekti, među kojima su i ekološki, promeniti lice ovog dela Srbije.

Država će pomoći da se decenijski problemi reše, jer nam je stalo da se ovaj kraj podjednako razvija kao i ostali delovi Srbije. Zajedničkim zalaganjem, istrajnošću i verom u prosperitetniju budućnost, to ćemo i da ostvarimo, zaključila je Vujović.

Vujović je, govoreći o deponiji „Stanjevine“ u Prijepolju rekla da je ovo veliki dan za sve građane Prijepolja, jer deponija više neće biti prvi prizor svakome ko se zaputi u ovo mesto, a to je zajednički uspeh svih nas.

Hvala svima što ste bili uporni i ukazivali nam na problem koji vas muči decenijama. Nakon radova na sanaciji i rekultivaciji koji su trajali nekoliko meseci, ponosna sam na to što možemo da pokažemo konkretne i vidljive rezultate našeg zajedničkog rada. U kratkom roku uspeli smo da zatvorimo, saniramo i rekultivišemo „Stanjevine“ i time stavimo tačku na višedecenijski problem građana Prijepolja, rekla je ona

Ministarka je istakla da se decenijama obećavalo saniranje smetlišta „Stanjevine", ali do sada niko nije uspeo da reši problem, iskazavši zahvalnost rukovodstvu opštine i građanima Priboja, jer su prihvatili da se nakon zatvaranja deponije otpad iz Prijepolja privremeno odlaže na pribojskoj deponiji, dok se ne izgradi transfer stanica u Novoj Varoši, na kojoj su radovi uveliko u toku.

Trudili smo se u prethodnom periodu da ulažemo i u druge zelene projekte, kao što je zamena kotlarnice u osnovnoj školi „Mihajlo Baković“, ali i projekte saniranja erozivnog zemljišta, kako bi na tim prostorima bili izgrađeni eko parkovi. Sufinansiramo i lančanice na Limu koje će ovu reku učiniti čistijom, poručila je ministarka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nam je dao zadatak da svaki ministar podjednako ulaže u svaki region, i mi u ovaj region ulažemo. Nadam se da ćemo u narednom  periodu doneti još mnogo zelenih projekata. Ali, ne bez svih vas. Moramo svi zajedno da idemo napred i da, zahvaljujući očuvanju životne sredine, unapredimo kvalitet života svakoga od vas, poručila je Vujović.

Tokom posete Prijepolju, Brnabić i Vujović su prisustvovale otvaranju rekonstruisanog mosta u Šarampovu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559893/radovi-na-transfer-stanici-banjica-gotovi-do-sredine-decembra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)