POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Usvojena uredba o državnoj pomoći za

unapređenje proizvoda za borbu protiv COVID-19

Beograd, 16. jun 2021.

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za istraživanje, razvoj i unapređenje proizvoda i infrastrukture neophodne za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Ovom uredbom obuhvaćeni su proizvodi neophodni za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19- lekovi i terapijska sredstva (uključujući vakcine), njihove poluproizvode, aktivne farmaceutske sastojke i sirovine, medicinska sredstva, bolničku i medicinsku opremu (uključujući respiratore, zaštitnu odeću, zaštitnu opremu i dijagnostička sredstva) i neophodne sirovine za izradu istih, dezinfekciona sredstva, njihove poluproizvode i hemijske sirovine potrebne za njihovu proizvodnju, alata za prikupljanje i obradu podataka.

Na sednici je usvojena i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za sanaciju i restrukturiranje, kojom su propisani uslovi i kriterijumi pod kojim učesnici na tržištu koji se nalaze u teškoćama mogu da dobiju državnu pomoć, pri čemu je neophodno da izvrše odgovarajuće promene u načinu poslovanja, pod uslovom da pomoć omogućava dugoročnu održivost učesnika na tržištu.

Danas je usvojena i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti horizontalne državne pomoći. Ovom uredbom propisuju se kriterijumi i uslovi uklađenosti koje mora da poseduje pravni osnov za dodelu državne pomoći, a odnosi se na mala i srednja preduzeća (ulaganje, savetodavne usluge, učešće na sajmovima i učešće u projektima evropske teritorijalne saradnje), finansiranje rizičnih ulaganja, državna pomoć novoosnovanim učesnicima na tržištu, za alternativne trgovinske platforme specijalizovane za ta preduzeća i za troškove analiziranja.

Propisana su i pravila koja se odnose na državnu pomoć za istraživanje, razvoj i inovacije (osnovno i industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj i studije izvodljivosti), državna pomoć za istraživačku infrastrukturu, inovativne klastere, mala i srednja preduzeća za inovacije i za procesne i organizacione inovacije.

Uredbom su postavljeni i uslovi za usklađenost državne pomoći koja se dodeljuje za usavršavanje i zapošljavanje teže zapošljivih nezaposlenih i osoba sa invaliditetom, državnu pomoć za sportsku i višenamensku rekreativnu infrastrukturu i za lokalnu infrastrukturu, za razvoj širokopojasne infrastrukture, ali i regulisanje otklanjanje štetnih posledica prouzrokovanih određenom prirodnom katastrofom.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za kulturu, koja se odnosi na delatnosti kao što su: muzeji, arhive, biblioteke, umetnički i kulturni centri ili prostori, pozorišta, bioskopi, operske i koncertne dvorane i drugu sličnu umetničku i kulturnu infrastrukturu, organizacije, zavode, ustanove i institucije u oblasti kulture.

Ovim aktom obuhvaćena su celokupna nepokretna i pokretna materijalna dobra i prirodno nasleđe povezano s kulturnim nasleđem, umetnička ili kulturna događanja i izvođenja, festivali, izložbe i ostale slične kulturne delatnosti.

Uredba se odnosi i na delatnost pisanja, izdavaštva, produkcije, distribucije, digitalizacije, kao i objavljivanje muzičkih i književnih dela, uključujući prevodilačku delatnost. Takođe, propisuje kriterijume i uslove usklađenosti državne pomoći za predprodukciju, produkciju i distribuciju audiovizuelnih dela, a koja je usmerena na stvaranje ili promovisanje proizvoda od kulturnog značaja.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara za 2021. godinu, kojim se stvaraju uslovi za razvoj startap zajednice, a mladim prezutnicima se omogućava pristup stručnoj, mentorskoj, pravnoj, savetodavnoj i logističkoj podršci za pokretanje i vođenje biznisa.

Novi talas tehnoloških inovacija usmeren je na podizanje kapaciteta gradova i opština, što doprinosi izgradnji digitalizovanih zajednica budućnosti – pametnih i sigurnih gradova. Za primenu ovog programa obezbeđeno je 45 miliona dinara.

Vlada je donela odluku da se uspostavi portal e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava, sa ciljem da se javnosti omogući da na jedinstven i ravnopravan način elektronskim putem učestvuje u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

Osim standardnih načina sprovođenja konsultacija javnih rasprava (okrugli stolovi ili fokus grupe) ukazala se potreba da se i elektronskim putem omogući upućivanje komentara, sugestija i primedbi zainteresovane javnosti, i na taj način uključi najširi krug učesnika u ove procese.

Staro jezgro Zrenjanina proglašeno je za zaštićenu prostorno kulturno-istorijsku celinu, koja se ističe svojom istorijsko-umetničkom, arhitektonskom i urbanističkom vrednošću. Njen značaj ogleda se u kulturnom, prosvetnom, stručnom, trgovačko-zanatskom i društvenom statusu.

Teritorija na kojoj se nalazi današnje staro jezgro Zrenjanina naseljena je od najstarijih vremena, tako da se tragovi ljudskih naseobina mogu pratiti od neolita, što potvrđuju brojni arheološki nalazi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554001/usvojena-uredba-o-drzavnoj-pomoci-za-unapredjenje-proizvoda-za-borbu-protiv-covid-19.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)