POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Usvojena uredba o državnoj pomoći za

unapređenje proizvoda za borbu protiv COVID-19

Beograd, 16. jun 2021.

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za istraživanje, razvoj i unapređenje proizvoda i infrastrukture neophodne za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Ovom uredbom obuhvaćeni su proizvodi neophodni za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19- lekovi i terapijska sredstva (uključujući vakcine), njihove poluproizvode, aktivne farmaceutske sastojke i sirovine, medicinska sredstva, bolničku i medicinsku opremu (uključujući respiratore, zaštitnu odeću, zaštitnu opremu i dijagnostička sredstva) i neophodne sirovine za izradu istih, dezinfekciona sredstva, njihove poluproizvode i hemijske sirovine potrebne za njihovu proizvodnju, alata za prikupljanje i obradu podataka.

Na sednici je usvojena i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za sanaciju i restrukturiranje, kojom su propisani uslovi i kriterijumi pod kojim učesnici na tržištu koji se nalaze u teškoćama mogu da dobiju državnu pomoć, pri čemu je neophodno da izvrše odgovarajuće promene u načinu poslovanja, pod uslovom da pomoć omogućava dugoročnu održivost učesnika na tržištu.

Danas je usvojena i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti horizontalne državne pomoći. Ovom uredbom propisuju se kriterijumi i uslovi uklađenosti koje mora da poseduje pravni osnov za dodelu državne pomoći, a odnosi se na mala i srednja preduzeća (ulaganje, savetodavne usluge, učešće na sajmovima i učešće u projektima evropske teritorijalne saradnje), finansiranje rizičnih ulaganja, državna pomoć novoosnovanim učesnicima na tržištu, za alternativne trgovinske platforme specijalizovane za ta preduzeća i za troškove analiziranja.

Propisana su i pravila koja se odnose na državnu pomoć za istraživanje, razvoj i inovacije (osnovno i industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj i studije izvodljivosti), državna pomoć za istraživačku infrastrukturu, inovativne klastere, mala i srednja preduzeća za inovacije i za procesne i organizacione inovacije.

Uredbom su postavljeni i uslovi za usklađenost državne pomoći koja se dodeljuje za usavršavanje i zapošljavanje teže zapošljivih nezaposlenih i osoba sa invaliditetom, državnu pomoć za sportsku i višenamensku rekreativnu infrastrukturu i za lokalnu infrastrukturu, za razvoj širokopojasne infrastrukture, ali i regulisanje otklanjanje štetnih posledica prouzrokovanih određenom prirodnom katastrofom.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za kulturu, koja se odnosi na delatnosti kao što su: muzeji, arhive, biblioteke, umetnički i kulturni centri ili prostori, pozorišta, bioskopi, operske i koncertne dvorane i drugu sličnu umetničku i kulturnu infrastrukturu, organizacije, zavode, ustanove i institucije u oblasti kulture.

Ovim aktom obuhvaćena su celokupna nepokretna i pokretna materijalna dobra i prirodno nasleđe povezano s kulturnim nasleđem, umetnička ili kulturna događanja i izvođenja, festivali, izložbe i ostale slične kulturne delatnosti.

Uredba se odnosi i na delatnost pisanja, izdavaštva, produkcije, distribucije, digitalizacije, kao i objavljivanje muzičkih i književnih dela, uključujući prevodilačku delatnost. Takođe, propisuje kriterijume i uslove usklađenosti državne pomoći za predprodukciju, produkciju i distribuciju audiovizuelnih dela, a koja je usmerena na stvaranje ili promovisanje proizvoda od kulturnog značaja.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara za 2021. godinu, kojim se stvaraju uslovi za razvoj startap zajednice, a mladim prezutnicima se omogućava pristup stručnoj, mentorskoj, pravnoj, savetodavnoj i logističkoj podršci za pokretanje i vođenje biznisa.

Novi talas tehnoloških inovacija usmeren je na podizanje kapaciteta gradova i opština, što doprinosi izgradnji digitalizovanih zajednica budućnosti – pametnih i sigurnih gradova. Za primenu ovog programa obezbeđeno je 45 miliona dinara.

Vlada je donela odluku da se uspostavi portal e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava, sa ciljem da se javnosti omogući da na jedinstven i ravnopravan način elektronskim putem učestvuje u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

Osim standardnih načina sprovođenja konsultacija javnih rasprava (okrugli stolovi ili fokus grupe) ukazala se potreba da se i elektronskim putem omogući upućivanje komentara, sugestija i primedbi zainteresovane javnosti, i na taj način uključi najširi krug učesnika u ove procese.

Staro jezgro Zrenjanina proglašeno je za zaštićenu prostorno kulturno-istorijsku celinu, koja se ističe svojom istorijsko-umetničkom, arhitektonskom i urbanističkom vrednošću. Njen značaj ogleda se u kulturnom, prosvetnom, stručnom, trgovačko-zanatskom i društvenom statusu.

Teritorija na kojoj se nalazi današnje staro jezgro Zrenjanina naseljena je od najstarijih vremena, tako da se tragovi ljudskih naseobina mogu pratiti od neolita, što potvrđuju brojni arheološki nalazi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554001/usvojena-uredba-o-drzavnoj-pomoci-za-unapredjenje-proizvoda-za-borbu-protiv-covid-19.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)