POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Ravnomeran infrastrukturni razvoj Srbije i RS

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i

ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović sastali su se u Istočnom Sarajevu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Ćorićem.

Na sastanku, na marginama zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, najviše je bilo reči o saradnji u domenu infrastrukturnih projekata u drumskom i avio-saobraćaju, i to o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva i budućeg aerodroma u Trebinju.

Momirović je istakao da se Srbija trenutno nalazi u najvećem investicionom ciklusu, kroz koji se ulažu milijarde evra u puteve, brze pruge, nove vazdušne luke i vodni saobraćaj i da želi da Republika Srpska bude takođe deo tog investicionog ciklusa.

Počeli smo, kako je rekao, da radimo auto-put od Kuzmina preko Sremske Rače i u narednoj fazi, o kojoj smo dosta pričali, krećemo od Rače ka Bijeljini.

Eksproprijacija je završena i uveren sam u to da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine početi da radimo i spojimo Bijeljinu sa Koridorom 10 i Republikom Srbijom, a onda iz Bijeljine jedan krak ide ka Banjaluci, drugi ka Sarajevu, rekao je ministar.

On je, kao izuzetno važan i tehnološki izazovan projekat koji će doneti ekonomski i turistički prosperitet za čitavu Hercegovinu i istočnu Bosnu, izdvojio izgradnju aerodroma u Trebinju, napomenuvši da se trenutno radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

U budžetu Republike Srbije izdvojena su sredstva za eksproprijaciju i očekujemo da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine započeti građevinske radove u cilju realizacije ovog projekta, podvukao je Momirović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545977/ravnomeran-infrastrukturni-razvoj-srbije-i-rs.php

 

* * *

 

Jačanje partnerstva sa RS u oblasti državne uprave

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su danas Odluku o obrazovanju zajedničke radne grupe koja će koordinirati aktivnostima u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji, koji su dva ministarstva potpisala još 2019. godine.

Obradović i Jurić su na sastanku, održanom na marginama sednice vlada Srbije i RS, ocenile da se samo uspostavljanjem dinamične saradnje može jačati partnerstvo resornih ministarstava.

Tokom sastanka je konstatovano da je cilj da se stvori održiva i dinamična saradnja u oblastima za koje su ministarstva nadležna, kako bi se reformske aktivnosti implementirale u praksi.

Sagovornice su ocenile da se Srbija i RS u procesu reforme sistema uprave suočavaju sa sličnim izazovima i da baš zbog toga mogu zajednički da deluju i pružaju međusobnu podršku.

Iako je reforma javne uprave jedna od osnovnih reformi u procesu evropskih integracija, efikasna, ekonomična i otvorena javna uprava se gradi radi građana.

Obradović je pozitivno ocenila atmosferu tokom današnje zajedničke sednice, istakavši da su saradnja i povezanost između RS i Srbije izuzetno prirodne.

Uvek ćemo biti spremni da podržavamo jedni druge ne samo u reformskim procesima, nego i po drugim zajedničkim političkim pitanjima koja su značajna i za građane Srbije i za građane RS, poručila je ministarka.

Danas potpisana Odluka o imenovanju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske predviđa usvajanje Akcionog plana za njegovo sprovođenje za period 2021-2022. godine u oblastima reforme javne uprave, međuopštinske saradnje, upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, stručnih ispita, inspekcijskog nadzora, upravne inspekcije, jedinstvenog upravnog mesta, centralnog registra stanovništva, evropskih integracija, međunarodne saradnje i projekata.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545914/jacanje-partnerstva-sa-rs-u-oblasti-drzavne-uprave.php

 

* * *

 

Saradnja sa Republikom Srpskom u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević sastala se danas u Istočnom Sarajevu sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Duškom Milunovićem i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Na sastancima, koji su održani po završetku zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, razgovarano je o intenziviranju saradnje između ministarstava.

Kisić Tepavčević je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj, u narednom periodu raditi na daljem jačanju saradnje.

Razgovarano je o potrebi da se u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Vlade Republike Srbije i u Program obeležavanja istorijskih događaja od republičkog značaja u 2021. godini Vlade Republike Srpske uvrste dva značajna istorijska događaja i datuma od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Reč je o danu Hercegovačkog ustanka 9. jula 1875. godine – „Nevesinjska puška“, koji se obeležava u znak sećanja na 1875. godinu, kada je došlo do prve veće borbe između srpskih ustanika i turske vojske, kao i o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, kao sećanje na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a nakon donetih zaključaka Vlade Republike Srpske 10. septembra 2020. godine i Vlade Republike Srbije 11. septembra 2020. godine, prvi put je bio obeležen 15. septembra 2020. godine.

Kisić Tepavčević i Šeranić su postigli saglasnost o potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite.

Ministarstvo će u narednom periodu pružiti tehničku i stručnu podršku u cilju osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, najavila je Kisić Tepavčević.

Sagovornici su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Republici Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu RS je, po rečima Šeranića, zainteresovano za iskustva Srbije po pitanju Zakona o socijalnoj karti, koji je Skupština Srbije usvojila u februaru ove godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545938/saradnja-sa-republikom-srpskom-u-zdravstvu-i-socijalnoj-zastiti.php

 

 

* * *

 

Inteziviranje saradnje u okviru Programa razvoja Podrinja

Beograd/Istočno Sarajevo, 17. maj 2021.

 

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o inteziviranju saradnje u okviru Programa razvoja Podrinja.

Atanasković i Petričević razgovarali su na sastanku održanom u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i RS.

Ministarka privrede je rekla da će biti nastvaljena saradnja u oblasti podsticanja privrednog razvoja, sa posebnim akcentom na izradi i realizaciji infrastrukturnih projekata u zonama poslovanja u RS, u regiji Podrinje.

Prema njenim rečima, cilj je unapređenje privrednog ambijenta i razvojnog potencijala kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Sagovornici su razgovarali i o uspostavljanju saradnje privrednih subjekata kroz organizovanje sajmova, poslovnih foruma i drugih događaja što će, kako su istakli, predstavljati odličnu poslovnu priliku za povezivanje privrednika.

Atanasković je ocenila da bi značajnu ulogu u tome mogla da ima i Privredna komora Srbije (PKS).

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546046/inteziviranje-saradnje-u-okviru-programa-razvoja-podrinja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)