POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

MEĐUNARODNA SARADNJA 

Nastavak saradnje sa EBRD na projektima za ekonomski rast

Beograd, 19. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso o nastavku zajedničkog rada na realizaciji projekata koji će doprineti jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje.

Brnabić je, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, istakla da podrška EBRD-a značajno utiče na razvoj i napredak Srbije, kao i da su projekti iz oblasti zaštite životne sredine u fokusu Vlade Srbije.

Ona je ukazala na to da su na listi prioriteta i infrastrukturni projekti, zapošljavanje mladih, a posebno digitalizacija, iskazavši zahvalnost na podršci u ulaganju u ruralni širokopojasni internet.

Reno-Baso je istakla da EBRD nastavlja da podržava Srbiju kroz projekte od vitalnog značaja za zemlju, dodavši da ta banka deli prioritete koje je premijerka navela, naročito u oblasti zaštite životne sredine, koja je od ključnog značaja za EU.

EBRD će nastaviti da pruža podršku privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima, naglasila je ona i najavila nova ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu i u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Sagovornice su izrazile uverenje da će dobro osmišljena strategija realizacije novih projekata doprineti ekonomskom rastu i jačanju konkurentnosti Srbije.

Predsednica EBRD je čestitala premijerki na načinu na koji se Srbija bori protiv pandemije i na preduzetim merama, koje su omogućile da se ekonomija održi uprkos velikim izazovima.

Sastanku su prisustvovali - ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529249/nastavak-saradnje-sa-ebrd-na-projektima-za-ekonomski-rast.php

 

 

* * *

 

Saradnja sa EBRD u oblasti energetske tranzicije i zelene energije

 

                             

Beograd, 19. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene-Baso Memorandum o razumevanju između dve institucije.

Cilj ovog dokumenta, koji je potpisan onlajn, jeste da se obezbedi okvir za saradnju i da se ona pospeši sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je resorno ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reformu poslovanja javnih preduzeća.

Ona je prenela da su pripremljena četiri zakona, kao osnova za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu.

Pored zakona o energetici, kako je ukazala, imaćemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formiraćemo upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti, a posebno važan je i zakon o rudarstvu.

Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo o izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, obnovljivim izvorima energije – solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima, navela je ona i podvukla da su energetska tranzicija i zelena energija naš prioritet.

Mihajlović je upoznala predsednicu EBRD sa tim da je u izradi nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će Ministarstvo započeti izradu Strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

Rene-Baso je poručila da će međunarodna finansijska institucija na čijem je čelu podržati dalje aktivnosti Ministarstva u oblasti energetske tranzicije i zelene energije.

Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi.

Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, navela je ona.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i potpredsednik EBRD, regionalna direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529285/saradnja-sa-ebrd-u-oblasti-energetske-tranzicije-i-zelene-energije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)