POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

MEĐUNARODNA SARADNJA 

Nastavak saradnje sa EBRD na projektima za ekonomski rast

Beograd, 19. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso o nastavku zajedničkog rada na realizaciji projekata koji će doprineti jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje.

Brnabić je, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, istakla da podrška EBRD-a značajno utiče na razvoj i napredak Srbije, kao i da su projekti iz oblasti zaštite životne sredine u fokusu Vlade Srbije.

Ona je ukazala na to da su na listi prioriteta i infrastrukturni projekti, zapošljavanje mladih, a posebno digitalizacija, iskazavši zahvalnost na podršci u ulaganju u ruralni širokopojasni internet.

Reno-Baso je istakla da EBRD nastavlja da podržava Srbiju kroz projekte od vitalnog značaja za zemlju, dodavši da ta banka deli prioritete koje je premijerka navela, naročito u oblasti zaštite životne sredine, koja je od ključnog značaja za EU.

EBRD će nastaviti da pruža podršku privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima, naglasila je ona i najavila nova ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu i u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Sagovornice su izrazile uverenje da će dobro osmišljena strategija realizacije novih projekata doprineti ekonomskom rastu i jačanju konkurentnosti Srbije.

Predsednica EBRD je čestitala premijerki na načinu na koji se Srbija bori protiv pandemije i na preduzetim merama, koje su omogućile da se ekonomija održi uprkos velikim izazovima.

Sastanku su prisustvovali - ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529249/nastavak-saradnje-sa-ebrd-na-projektima-za-ekonomski-rast.php

 

 

* * *

 

Saradnja sa EBRD u oblasti energetske tranzicije i zelene energije

 

                             

Beograd, 19. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene-Baso Memorandum o razumevanju između dve institucije.

Cilj ovog dokumenta, koji je potpisan onlajn, jeste da se obezbedi okvir za saradnju i da se ona pospeši sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je resorno ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reformu poslovanja javnih preduzeća.

Ona je prenela da su pripremljena četiri zakona, kao osnova za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu.

Pored zakona o energetici, kako je ukazala, imaćemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formiraćemo upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti, a posebno važan je i zakon o rudarstvu.

Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo o izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, obnovljivim izvorima energije – solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima, navela je ona i podvukla da su energetska tranzicija i zelena energija naš prioritet.

Mihajlović je upoznala predsednicu EBRD sa tim da je u izradi nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će Ministarstvo započeti izradu Strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

Rene-Baso je poručila da će međunarodna finansijska institucija na čijem je čelu podržati dalje aktivnosti Ministarstva u oblasti energetske tranzicije i zelene energije.

Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi.

Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, navela je ona.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i potpredsednik EBRD, regionalna direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529285/saradnja-sa-ebrd-u-oblasti-energetske-tranzicije-i-zelene-energije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)