POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Srbija ostvarila izuzetne uspehe u zdravstvu i privredi

Beograd, 23. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija uspela u ovom teškom periodu koje je obeležila pandemija COVID-19 da uradi dve izuzetne stvarida ima najmanji pad BDP u Evropi u 2020. i da bude druga u Evropi po broju vakcinisanih, a prva po broju revakcinisanih, odnosno ukupno zaštićenih građana.

Brnabić je na predstavljanju 13. izdanja "Sive knjige 2021" NALED-a istakla da je Srbija sada zaista potpuno drugačija zemlja, što Vladi daje vetar u leđa za dalje reforme, uz napomenu da se ti uspesi nisu desili slučajno.

To je postignuto zahvaljujući reformama i finansijskoj konsolidaciji u prethodnom periodu, navela je ona i iskazala zahvalnost NALED-u na dugogodišnjoj podršci u reformama i pomoći državi da identifikuje i implementira ključne stvari, kako bismo postali zemlja u kojoj će biti lakše poslovanje i veći kvalitet života građana.

Premijerka je podsetila na to da je 2020. bila veoma teška godina za Srbiju i ceo svet, sa izazovima koje niko nije očekivao, dodavši da se očekuje da će i 2021. biti izazovna.

Prema njenim rečima, tokom ove krize Vlada je pokušavala da nađe najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privedne aktivnosti, ekonomije i života, to jest mentalnog zdravlja nacije.

Tokom 2020. trudili smo se da to uradimo i to ćemo raditi još do polovine 2021. ili čak i do kraja ove godine. Videćemo kako bude išla imunizacija i u Evropi i u svetu, jer nismo ostrvo za sebe. Ako naši susedi i partneri tu nemaju uspeha onda ćemo i mi trpeti posledice, objasnila je ona.

Brnabić je napomenula da smo do sada imali ukupno deset izmena protokola kako bismo što efikasnije lečili obolele od COVID-19, ističući da smo kupili dovoljno testova i stalno ih nabavljamo.

Ona je podsetila na to da su u kriznoj godini zaposleni novi zdravstveni radnici, i precizirala da su plate u ovom sektoru zaključno sa 1. januarom 2021. povećane za ukupno 15 odsto, kao i da im je obezbeđeno po 10.000 dinara.

Na taj način smo postigli najbolje rezultate u zdravstvu u 2020. godini, a i u privredi smo imali najbolje rezutlate u Evropi, s obzirom na to da je pad BDP-a naše zemlje bio svega jedan odsto, ukazala je predsednica Vlade.

Takođe, kako je dodala, u 2020. godini industrijska proizvodnja je povećana za 0,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, a registrovano je i približno 50.000 više zaposlenih.

Ona je naglasila da smo i u najgorim vremenima, kada su se svi u svetu suočavali sa gubitkom posla, mi postavljali kamene temeljce za nove japanske i nemačke fabrike, što najbolje govori o tome koliko vere neko ima u budućnost naše zemlje.

Brnabić je podsetila na to da su povećane plate, penzije i minimalna zarada, dok je javni dug ostao ispod nivoa od 60 odsto BDP-a.

Uveli smo elektronsku razmenu podataka zahvaljujući čemu su od 1. juna 2017. organi državne uprave i lokalne samouprave razmenili međusobno 22 miliona podataka, što znači 22 miliona puta naši građani nisu išli na šalter, navela je ona.

Predsednica Vlade je podvukla da će i u 2021. godini biti nastavljena podrška privredi i građanima, i najavila da uskoro počinje realizacija trećeg paketa pomoći države koji je vredan 250 milijardi dinara.

Ona je napomenula da ukupna podrška države kroz sva tri paketa pomoći za privredu i građane iznosi osam milijardi evra.

Pored borbe sa koronom, Brnabić je navela da su izazovi države dalji rast i razvoj privrede, rast plata i penzija, građenje infrastrukture, ali i nastavak digitalizacije.

U tom smislu, ona je najavila digitalizaciju zdravstva u okviru koje bi bile razvijene elektronske usluge poput e-zdravstvenog kartona, e-uputa i e-bolovanja.

Premijerka je podsetila na to da je osnovano Koordinaciono telo za digitalizaciju komplenog zdrvstvenog sistema čiji su, između ostalih, članovi i predstavnici NALED-a.

U planu je, kako je dodala, i proširenje obuhvata sezonskih radnika na turizam i građevinu kroz elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika kako bi se smanjila siva ekonomija.

Brnabić je najavila da će u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti sprovedene neke ključne reforme, a jedna od njih je uvođenje socijalnih karata za koje je nedavno usvojen zakon u Narodnoj skupštini.

Prema njenim rečima, sada kreće implementacija tog zakona, jer on donosi jednu od ključnih reformi za najugroženije stanovnike u Srbiji.

Ona je najavila i rad na donošenju zakona o nestandardnim radnim odnosima, kao i onlajn fiskalizaciju, koja je definisana kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522228/srbija-ostvarila-izuzetne-uspehe-u-zdravstvu-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)