POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Učešće na onlajn forumu visokih zvanica

„Government After Shock“ („Vlade nakon kriza“) 

Digitalizacija i inovacije najveća snaga u borbi sa pandemijom

Beograd, 18. novembar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn forumu visokih zvanica „Government After Shock“ („Vlade nakon kriza“), u organizaciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Brnabić je naglasila da je forum dobra prilika da se sagleda to kako su vlade odgovorile na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, dodajući da sve one i dalje uče i svakoga dana se prilagođavaju krizi, tražeći najbolji odgovor na aktuelnu situaciju.

Veliki izazov jeste da se pronađe balans između zaštite zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije, koje je preduslov da imamo veća sredstva upravo za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava, kao i vakcina, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je tokom izlaganja podsetila na to da su digitalizacija i inovacije postavljeni kao ključni prioriteti Vlade još u prethodnom mandatu, uz napomenu da je fokus bio na jačanju elektronske uprave, reformi i digitalizaciji obrazovanja, kao i transformaciji u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Zahvaljujući ulaganjima u digitalizaciju, tokom pandemije nismo prestali da pružamo elektronske usluge građanima. Takođe, među retkima smo gde učenici nisu izgubili nijedan čas zahvaljujući onlajn nastavi, navela je Brnabić.

Premijerka je, govoreći o izazovima za ekonomiju, navela da je pre pandemije IKT sektor doprinosio rastu BDP-a sa približno šest odsto i da je ovaj sektor imao najmanji pad u vreme krize.

Ona je posebno istakla važnost programa „Moja prva plata“ za domaću ekonomiju, dodavši da je on osmišljen kao ekonomski odgovor na krizu i u potpunosti je digitalno realizovan.

OECD je ovaj program uvrstio na listu kao jedan od najboljih antikriznih programa na svetskom nivou i radiće na proširenju njegove implementacije u drugim zemljama. Program je objavljen na OECD-ovoj platformi Studije slučaja, a čak 22 srpska rešenja su na OECD-ovoj platformi COVID-19.

Brnabić je, tokom diskusije o najvažnijim izazovima sa kojima će se svet suočavati u budućnosti, rekla da su to sigurno klimatske promene i rastući jaz između bogatih i siromašnih, i još jednom naglasila da su upravo ekonomije zasnovane na znanju, inovacijama, istraživanju i razvoju imale manji pad u vreme pandemije.

Premijerka je zaključila da su upravo digitalizacija i inovacije najveća šansa i najveća snaga vlada u suočavanju sa izazovima pandemije.

Naš cilj jeste da imamo u potpunosti elektronsku vladu i elektronsku upravu, koja će u svakom momentu biti servis građanima i privredi. To je ujedno i najbolji i najefikasniji način za borbu protiv korupcije, poručila je ona.

Predsednica Vlade je u zaključku diskusije istakla da će jedan od najvećih izazova za sve vlade u budućnosti biti kako da se napravi balans između zaštite zdravlja stanovništva, sa jedne strane, i zaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane.

Takođe, Brnabić je naglasila da je potrebno pokrenuti širu javnu debatu o ovoj izuzetno važnoj temi.

Na forumu visokih zvanica obratili su se i generalni sekretar OECD-a Angel Guria, kao i premijer Letonije Artur Krišjanis Karinš.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/498451/digitalizacija-i-inovacije-najveca-snaga-u-borbi-sa-pandemijom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)