POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Do kraja dana 492 radnika „Fijata“ dobija otpremnine

Beograd, 29. jun 2022.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će 492 radnika kragujevačke fabrike "Fijat", koji su proglašeni tehnološkim viškom, do kraja dana dobiti otpremnine.

Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, navela da je u subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sve dogovoreno, dodavši da država nastavlja da se bori za sve ostale radnike.

Premijerka je ukazala na to da je i u nedelju i juče i jutros imala razgovore sa predstavnicima kompanije „Stelantis“ i da je zajednička želja da što više od preostalih 1.500 radnika ostane.

Rekla sam im da onda moraju dodatno da poboljšaju ponudu i tako su došli sa ponudom 3 plus 1 - tri meseca rada u Slovačkoj ili Poljskoj, nakon čega sledi mesec dana boravka u Kragujevcu, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, sada je na radnicima i sindikatima da to iskomuniciraju i da se vidi da li će imati dovoljno radnika koji su spremni da prihvate takvu ponudu.

Brnabić je, takođe, rekla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade, i dodala da se, u saradnji sa fakultetima, radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

Kao što je tokom pandemije koronavirusa naša naučna zajednica angažovana da nađe rešenja kako bismo bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator, to sada pokušavamo da uradimo i u energetici, istakla je ona.

Predsednica Vlade je prenela da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i fakulteta o tome da delom kupimo kvalitetniji, skuplji ugalj, pa da se on meša sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će Srbija da vodi nacionalnu politiku u kriznim vremenima izazvanim ratom u Ukrajini, istakla da se tehnička Vlada Srbije trudi da sačuva poziciju naše zemlje u svetu, kako bi se nastavio ekonomski rast, razvoj i realizacija nacionalnih projekata.

Prema njenim rečima, osnovni cilj Vlade Srbije u ovom trenutku je rast penzija od 19,1 odsto, dvocifren rast minimalne zarade i rast plata u javnom sektoru, a da pri tom privreda ne trpi, da ne raste javni dug zemlje i budžet zemlje ostane stabilan.

Premijerka je naglasila da Srbija vodi hrabru i pametnu politiku, napomenuvši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na Vidovdan odlikovao i bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea.

Ona je podsetila na to da je u vreme kada je Abe bio premijer Japana, veliki broj investitora iz te zemlje došao u Srbiju i pokrenuo se talas japanskih investicija koji je nama doneo neslućeni kredibilitet kao investicione destinacije.

Odlikovanje bivšem japanskom premijeru učvrstilo je most između Srbije i Japana i to u trenutku kada svako u svetu gleda isključivo sopstvene interese, ocenila je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je to jedan od načina na koji se gradi jaka pozicija Srbije i održavaju prijateljstva i partnerstva u svim delovima sveta.

Brnabić je predočila da je situacija izuzetno teška i napeta na globalnom nivou, ali da Srbija nastoji da očuva poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/637873/do-kraja-dana-492-radnika-fijata-dobija-otpremnine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)