POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

VAZDUHOPLOVSTVO

 

OBRAZOVANJE 

Vršac važan centar za školovanje kadrova u vazduhoplovstvu

Vršac, 25. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom obilaska Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je u procesu rekonstrukcije, da ulaganje u tu obrazovnu ustanovu ima strateški značaj, jer će do 2030. godine biti značajno povećane potrebe za kadrovima u avio-industriji.

Brnabić je u izjavi novinarima, nakon obilaska infrastrukturnih objekata, piste i hangara, gde je upoznata sa tim kako će taj centar izgledati po završetku rekonstrukcije, podsetila na to da se i u Beogradu radi jedan deo Vazduhoplovne akademije.

Ovaj u Vršcu je veći i važniji za obuku i školovanje kadrova, rekla je premijerka, preciziravši da je ukupna investicija za Beograd i Vršac 67 miliona evra, a da je do sada investirano 12,7 miliona evra.

Mi gledamo na Vršac kao na mesto koje će se konkurentno pozicionirati u ovoj oblasti, tako da usliši i evropske i svetske potrebe. To je grad vina i farmaceutske industrije, ali i vazduhoplovstva, a ova akademija je jedan od njegovih simbola, naglasila je ona.

Brnabić je dodala da je upoznata sa tim koliko su i građani Vršca, ali i svi u ovom delu Srbije, bili nezadovoljni kada je 2011. godine Vazduhoplovna akademija ugašena i napuštena, kao i toliko fabrika po Srbiji.

Premijerka je, navodeći da su sada nova vremena, podsetila na to da se danas u toj akademiji školuju naši, ali u prvoj generaciji i kadrovi iz regiona, za sada studenti iz Crne Gore i Severne Makedonije.

Predsednica Vlade je izrazila nadu da će mnogi od njih i nakon studija ostati u Srbiji, jer je potreba za tim radnim mestima velika i to od kako je u našu zemlju došla renomirana nemačka kompanija MTU, koja će nuditi dobro plaćena radna mesta.

Do kraja godine će, kako je istakla, biti raspisana javna nabavka za još dva aviona, jedan helikopter i za dodatne simulatore, čime se stvara pravi evropski centar izvrsnosti u Vršcu, koji se nadovezuje na ono što se radi u Beogradu.

Premijerka je, takođe, istakla da u Vršcu danas ne postoje veliki ekonomski i privredni problemi, kao i da je nezaposlenost samo 6,5 odsto.

Ove godine smo, kako je navela, dodatno podržali još dve investicije u Vršcu, od kojih je jedna domaća, a jedna češka, i to je još dodatnih 200 radnih mesta.

Na ovaj način Vršac ponovo vraćamo u centar Srbije i ovog dela Evrope kao obrazovni centar, istakla je ona i u tom smislu izrazila očekivanje da će za dve-tri godine taj grad vrveti od stranih studenata, čime će dobiti još jednu perspektivu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da će svi studenti koji budu završili školovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi imati izvesnost u pogledu zapošljavanja, a da će kroz model dualnog obrazovanja sticati znanja u renomiranim kompanijama – „Er Srbija“, „MTU“, SMATSA.

On je naveo da su osnivanje ove akademije u maju i Trening centra pre godinu dana, bili pionirski koraci u smislu obezbeđivanja dualnog obrazovanja ne samo na nivou srednje stručnog obrazovanja, već i na nivou visokog obrazovanja.

Ružić je ukazao i na činjenicu da danas u prvoj generaciji ima 72 studenta, što govori u prilog tome da će sistem profunkcionisati na najbolji način i da će to biti jedan od najprestižnijih trening centara ne samo u regionu, već i u Evropi.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo podatak da je cena obuke za pilote u Španiji 100.000 evra, u Poljskoj 72.000, a da će u našoj zemlji obuka koštati više od 50.000 evra.

Prema njegovim rečima, očekuje nas otvaranje 12 trening centara gde će biti sistem formalnog i neformalnog obrazovanja, odnosno gde će studenti moći da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama shodno svojim afinitetima i da se integrišu u privredni sistem.

Model dualnog obrazovanja pokazuje značajnu činjenicu, a to je da je Srbija postala jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija u regionu, predočio je Ružić.

On je ukazao na to da činjenica da više od 70 odsto ukupnih investicija u regionu ide na našu zemlju, govori o tome da mi kao obrazovni sistem idemo u korak sa vremenom i stvaramo kadrove koji su potrebni za sve renomirane kompanije koje dolaze u Srbiju.

Direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu Goran Cvijović pojasnio je da se ukupna investicija odnosi na opremanje i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata Trening centra i dela Trening centra u Beogradu.

Prvo će, kako je precizirao, biti realizovana rekonstrukcija smeštajnog kapaciteta za studente, kapaciteta za ishranu, ali i nabavka neophodnih aviona - dva dvomotorna aviona, jedan jednomotorni helikopter i simulator za Erbas A320.

To nam je važno jer nećemo da radimo samo osnovne obuke, nego pokušavamo da razvijamo trening centar tako da imamo obuku od početne do obuke za određeni tip aviona. Koncepiramo Trening centar pre svega prema potrebama nacionalne avio-kompanije, ali i prema potrebama tržišta kako u Evropi, tako i u svetu, zaključio je Cvijović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/593092/vrsac-vazan-centar-za-skolovanje-kadrova-u-vazduhoplovstvu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)