POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA – MEDIJSKA STRATEGIJA – USTAVNE PROMENE

Cilj da Srbija bude bezbedno okruženje za rad novinara

 

Beograd, 22. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o pitanjima Medijske strategije, ustavnih promena i borbe protiv korupcije.

Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima ovog konventa, na kojem je bilo reči o poglavljima 23 i 24, istakla da je vladavina prava jedan od tri osnovna prioriteta novog mandata Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, nova Vlada posvećuje pažnju vladavini prava koliko je to činila prilikom prvog mandata kada je reč o digitalizaciji i obrazovanju.

Ona je, govoreći o Medijskoj strategiji, navela da su formirane dve radne grupe – za praćenje implementacije te strategije i za zaštitu i bezbednost novinara, poručivši da je cilj da Srbija za novinare bude bezbedno okruženje za rad.

Premijerka je podsetila na to da se sa pomenutom radnom grupom sastaje jedanput mesečno i najavila da će sledeći susret biti održan 26. februara.

Za sada su izdvojene tri važne teme, a to su otvaranje SOS linije za sve predstavnike medija, gde će moći da prijave uvrede i pretnje, zatim portal na kojem će biti informacije o toj problematici, kao i da se sa zaštitnikom građana napravi jedna jedinstvena lista pretnji i uvreda medijima, istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, jedinstvena lista pretnji i uvreda biće uvedena kako ne bismo, kao što je trenutno slučaj, imali nekoliko lista, koje se razlikuju po broju registrovanih slučajeva.

Na zvaničnoj listi imali bismo jedan broj, svi bismo znali o čemu da pričamo i mogli bismo zajedno da gledamo kako da rešavamo slučaj po slučaj. To je jedini način da unapredimo ovu oblast, ocenila je predsednica Vlade.

Ona je rekla i da je javna rasprava o izmenama Ustava, koja je trajala 18 meseci, podigla standard kada je pravosuđe u pitanju, ukazavši na to da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta slati Venecijanskoj komisiji na konsultacije.

Čak i da sve ostane na tome, a neće, nikada više Ustav neće moći da se menja kao 2006. godine, odnosno da grupa ljudi iza zatvorenih vrata, bez konsultacija, nekako to progura u Skupštini, navela je Brnabić i prenela da je sada iskazana opredeljenost za dijalog, razumevanje i postizanje konsenzusa.

Brnabić je predočila da tome u prilog ide i činjenica da je ministarka pravde Maja Popović inicirala sastanak sa predsednikom Društva sudija Srbije kako bi razgovarali o ustavnim amandmanima.

Nastavljen je i rad sa organizacijama civilnog društva koje se ne slažu sa predloženim amandmanima, a cilj je da se postigne konsenzus, istakla je premijerka i dodala da je sada proces u Skupštini, koja treba da organizuje javna slušanja.

Predsednica Vlade je, međutim, naglasila da je potrebno rešavati i problem efikasnosti pravosuđa, koji opterećuje i građane i privredu.

Plan je da se i dalje radi na izmenama Zakona o parničnom postupku, da se u sudovima zaposli još ljudi, kao i da se sagleda šta Vlada može da uradi kako bi ohrabrila građane da idu u proces medijacije, objasnila je Brnabić.

Premijerka je podsetila na to da se sa EU radi i na jedinstvenom informacionom sistemu za pravosuđe, za šta je raspisan tender, koji će biti otvoren do 9. aprila, a u naredne tri godine daće nam transparentnije i efikasnije pravosuđe.

Ona je, govoreći o borbi protiv korupcije, istakla da je to pitanje blisko sa sudstvom, a da je jedan od problema taj što ne postoji jedinstveni informacioni sistem i da, na primer, do kraja februara mora da sačeka kako bi od četiri suda u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i Nišu dobila podatke o broju slučajeva, presuda i drugom.

Predsednica Vlade je poručila da država nastavlja odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, uz napomenu da u prilog tome govori i lišavanje slobode predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu, kojoj će biti oduzet sudijski imunitet.

U oblasti vladavine prava, kako je poručila, ne sme biti zaštićenih, i to ne bi trebalo da bude slučaj ni sa Savetom za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je osnovan u vreme kada država nije imala nikakvu instituciju za borbu protiv korupciju, odnosno nakon 2000. godine.

Prema njenim rečima, nakon toga su usvojeni zakoni, formirane nove institucije, među kojima i Agencija za borbu protiv korupcije, a Savet je izgubio svoju ulogu.

Brnabić je ocenila da taj savet, uz Agenciju, ne služi mnogo čemu, dodavši da su članovi tog tela sami sebi dodelili doživotni mandat bez obzira na to što to ne piše ni u jednoj odluci Vlade.

Mandat Saveta nije oročen, ali to ne znači da je doživotan, rekla je Brnabić i dodala da se radi o politički osetljivoj temi.

Državni sekretar Ministarstva pravde Čedomir Backović rekao je da će revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 biti predstavljen u aprilu.

Backović je naveo da je kašnjenje u tom procesu posledica pandemije koronavirusa, promene u ministarstvima i postavljanja novih državnih sekretara.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521868/cilj-da-srbija-bude-bezbedno-okruzenje-za-rad-novinara.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)