POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA – MEDIJSKA STRATEGIJA – USTAVNE PROMENE

Cilj da Srbija bude bezbedno okruženje za rad novinara

 

Beograd, 22. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o pitanjima Medijske strategije, ustavnih promena i borbe protiv korupcije.

Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima ovog konventa, na kojem je bilo reči o poglavljima 23 i 24, istakla da je vladavina prava jedan od tri osnovna prioriteta novog mandata Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, nova Vlada posvećuje pažnju vladavini prava koliko je to činila prilikom prvog mandata kada je reč o digitalizaciji i obrazovanju.

Ona je, govoreći o Medijskoj strategiji, navela da su formirane dve radne grupe – za praćenje implementacije te strategije i za zaštitu i bezbednost novinara, poručivši da je cilj da Srbija za novinare bude bezbedno okruženje za rad.

Premijerka je podsetila na to da se sa pomenutom radnom grupom sastaje jedanput mesečno i najavila da će sledeći susret biti održan 26. februara.

Za sada su izdvojene tri važne teme, a to su otvaranje SOS linije za sve predstavnike medija, gde će moći da prijave uvrede i pretnje, zatim portal na kojem će biti informacije o toj problematici, kao i da se sa zaštitnikom građana napravi jedna jedinstvena lista pretnji i uvreda medijima, istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, jedinstvena lista pretnji i uvreda biće uvedena kako ne bismo, kao što je trenutno slučaj, imali nekoliko lista, koje se razlikuju po broju registrovanih slučajeva.

Na zvaničnoj listi imali bismo jedan broj, svi bismo znali o čemu da pričamo i mogli bismo zajedno da gledamo kako da rešavamo slučaj po slučaj. To je jedini način da unapredimo ovu oblast, ocenila je predsednica Vlade.

Ona je rekla i da je javna rasprava o izmenama Ustava, koja je trajala 18 meseci, podigla standard kada je pravosuđe u pitanju, ukazavši na to da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta slati Venecijanskoj komisiji na konsultacije.

Čak i da sve ostane na tome, a neće, nikada više Ustav neće moći da se menja kao 2006. godine, odnosno da grupa ljudi iza zatvorenih vrata, bez konsultacija, nekako to progura u Skupštini, navela je Brnabić i prenela da je sada iskazana opredeljenost za dijalog, razumevanje i postizanje konsenzusa.

Brnabić je predočila da tome u prilog ide i činjenica da je ministarka pravde Maja Popović inicirala sastanak sa predsednikom Društva sudija Srbije kako bi razgovarali o ustavnim amandmanima.

Nastavljen je i rad sa organizacijama civilnog društva koje se ne slažu sa predloženim amandmanima, a cilj je da se postigne konsenzus, istakla je premijerka i dodala da je sada proces u Skupštini, koja treba da organizuje javna slušanja.

Predsednica Vlade je, međutim, naglasila da je potrebno rešavati i problem efikasnosti pravosuđa, koji opterećuje i građane i privredu.

Plan je da se i dalje radi na izmenama Zakona o parničnom postupku, da se u sudovima zaposli još ljudi, kao i da se sagleda šta Vlada može da uradi kako bi ohrabrila građane da idu u proces medijacije, objasnila je Brnabić.

Premijerka je podsetila na to da se sa EU radi i na jedinstvenom informacionom sistemu za pravosuđe, za šta je raspisan tender, koji će biti otvoren do 9. aprila, a u naredne tri godine daće nam transparentnije i efikasnije pravosuđe.

Ona je, govoreći o borbi protiv korupcije, istakla da je to pitanje blisko sa sudstvom, a da je jedan od problema taj što ne postoji jedinstveni informacioni sistem i da, na primer, do kraja februara mora da sačeka kako bi od četiri suda u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i Nišu dobila podatke o broju slučajeva, presuda i drugom.

Predsednica Vlade je poručila da država nastavlja odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, uz napomenu da u prilog tome govori i lišavanje slobode predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu, kojoj će biti oduzet sudijski imunitet.

U oblasti vladavine prava, kako je poručila, ne sme biti zaštićenih, i to ne bi trebalo da bude slučaj ni sa Savetom za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je osnovan u vreme kada država nije imala nikakvu instituciju za borbu protiv korupciju, odnosno nakon 2000. godine.

Prema njenim rečima, nakon toga su usvojeni zakoni, formirane nove institucije, među kojima i Agencija za borbu protiv korupcije, a Savet je izgubio svoju ulogu.

Brnabić je ocenila da taj savet, uz Agenciju, ne služi mnogo čemu, dodavši da su članovi tog tela sami sebi dodelili doživotni mandat bez obzira na to što to ne piše ni u jednoj odluci Vlade.

Mandat Saveta nije oročen, ali to ne znači da je doživotan, rekla je Brnabić i dodala da se radi o politički osetljivoj temi.

Državni sekretar Ministarstva pravde Čedomir Backović rekao je da će revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 biti predstavljen u aprilu.

Backović je naveo da je kašnjenje u tom procesu posledica pandemije koronavirusa, promene u ministarstvima i postavljanja novih državnih sekretara.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521868/cilj-da-srbija-bude-bezbedno-okruzenje-za-rad-novinara.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)