POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

UNUTRAŠNJI POSLOVI

VANREDNE SITUACIJE 

Završena obuka trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

Beograd, 8. novembar 2021.

 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić uručio je danas sertifikate o uspešno završenim obukama grupi od 25 trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih i drugih nepogoda.

Čaušić je sertifikate uručio u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, zajedno sa šefom III sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Sakelarisom Hurdasom i stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.

Osim pripadnika Sektora za vanredne situacije, obuke su pohađali i zaposleni u Kancelariji za javna ulaganja, kao i u lokalnim samoupravama u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Ubu, Obrenovcu, Somboru, Zrenjaninu, Loznici, Valjevu, Vršcu i Vranju.

Čaušić je istakao da se ta služba od svog nastanka trudi da podigne komunikaciju između državnih organa i lokalnih samouprava na najviši nivo.

Prema njegovim rečima, u okviru ovog projekta obuhvaćena su sva tri pravca koja su od presudne važnosti: opremanje, jačanje komunikacije i ulaganje u ljudske kapacitete.

Sektor za vanredne situacije je kroz ovaj projekat, kako je naveo, dobio 27 vozila za šumske požare, koji su korišćeni tokom leta u gašenju požara na otvorenom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Hurdas je istakao da je Evropska unija, u okviru ovog projekta, finansirala niz različitih akcija, a izgradnja kapaciteta kroz specijalizovanu obuku predstavlja ulaganje u najdragoceniju komponentu sektora upravljanja vanrednim situacijama – ljudski kapital.

Ponosan sam na to što smo postavili temelje, razvili module za e-učenje i već obučili visokokvalifikovane trenere koji će omogućiti obuku stotina profesionalaca u lokalnim zajednicama u narednim mesecima i godinama, poručio je on.

Pikap je, ukazavši na značaj ovakvih specijalizovanih obuka, istakla da znanje i veštine zaposlenih u lokalnim službama za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije i na brzinu i efikasnost reakcije na krizne događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta, požari.

Uz podršku Evropske unije i u saradnji sa MUP-om i Kancelarijom za javna ulaganja, pomažemo lokalnim zajednicama u Srbiji da spasu više života, bolje zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa, rekla je ona.

Obuke za trenere u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih nepogoda deo su aktivnosti u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/588976/zavrsena-obuka-trenera-u-oblasti-smanjenja-rizika-od-katastrofa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)