POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

UNUTRAŠNJI POSLOVI

VANREDNE SITUACIJE 

Završena obuka trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

Beograd, 8. novembar 2021.

 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić uručio je danas sertifikate o uspešno završenim obukama grupi od 25 trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih i drugih nepogoda.

Čaušić je sertifikate uručio u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, zajedno sa šefom III sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Sakelarisom Hurdasom i stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.

Osim pripadnika Sektora za vanredne situacije, obuke su pohađali i zaposleni u Kancelariji za javna ulaganja, kao i u lokalnim samoupravama u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Ubu, Obrenovcu, Somboru, Zrenjaninu, Loznici, Valjevu, Vršcu i Vranju.

Čaušić je istakao da se ta služba od svog nastanka trudi da podigne komunikaciju između državnih organa i lokalnih samouprava na najviši nivo.

Prema njegovim rečima, u okviru ovog projekta obuhvaćena su sva tri pravca koja su od presudne važnosti: opremanje, jačanje komunikacije i ulaganje u ljudske kapacitete.

Sektor za vanredne situacije je kroz ovaj projekat, kako je naveo, dobio 27 vozila za šumske požare, koji su korišćeni tokom leta u gašenju požara na otvorenom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Hurdas je istakao da je Evropska unija, u okviru ovog projekta, finansirala niz različitih akcija, a izgradnja kapaciteta kroz specijalizovanu obuku predstavlja ulaganje u najdragoceniju komponentu sektora upravljanja vanrednim situacijama – ljudski kapital.

Ponosan sam na to što smo postavili temelje, razvili module za e-učenje i već obučili visokokvalifikovane trenere koji će omogućiti obuku stotina profesionalaca u lokalnim zajednicama u narednim mesecima i godinama, poručio je on.

Pikap je, ukazavši na značaj ovakvih specijalizovanih obuka, istakla da znanje i veštine zaposlenih u lokalnim službama za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije i na brzinu i efikasnost reakcije na krizne događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta, požari.

Uz podršku Evropske unije i u saradnji sa MUP-om i Kancelarijom za javna ulaganja, pomažemo lokalnim zajednicama u Srbiji da spasu više života, bolje zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa, rekla je ona.

Obuke za trenere u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih nepogoda deo su aktivnosti u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/588976/zavrsena-obuka-trenera-u-oblasti-smanjenja-rizika-od-katastrofa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)