POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TRGOVINA

Podizanje svesti građana

o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta

Beograd, 17. novembar 2021.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u prvoj polovini 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u dinarima veći od onih u svim ostalim valutama zbirno.

Sa rastom trgovine preko interneta, raste i udeo nelegalne trgovine preko interneta, te je pored unapređenja nadzora, neophodno i edukovati potrošače.

Ministarstvo, Američka privredna komora (AmCham) i eKomerc asocijacija pokrenuli su kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“, koja ima za cilj - podizanje svesti građana o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta.

Imajući u vidu rast elektronske trgovine na internetu, jedan od ciljeva kampanje jeste i informisanje javnosti i ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne eTrgovine kao što su: potrošačka prava, zaštita građana od prevare, zaštita prava legalnih e-trgovaca i pozitivan uticaj na državni budžet.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je tim povodom da trend ubrzanog razvoja utiče na rast prihoda od eTrgovine, ali i razvoj nelegalnog tržišta, posebno robe široke potrošnje, odeće, duvanskih proizvoda, alkohola, lekova, tehničke robe i slično.

Matić je navela da je prema zvaničnim podacima u prvoj polovini 2021. godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine.

Prema njenim rečima, istovremeno, vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 25 milijardi dinara, a to je rast od 99 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored rasta trgovine, ostvareni su i odlični rezultati u suzbijanju nelegalne trgovine preko interneta, ali je neophodno da to nastavimo, zaključila je Matić.

Kako prepoznati legalnog eTrgovca?

Kupci često nemaju dovoljno znanja da prepoznaju koja internet prodavnica posluje legalno, niti imaju dovoljno informacija kako izvršiti proveru elektronskih trgovaca.

Kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ treba da podstakne i ohrabri građane da koriste usluge eTrgovine kao i da odgovori na često postavljena pitanja, kao što su: Kako bezbedno kupovati na internetu? Kako prepoznati da je veb-šop stranica sigurna? Šta treba uraditi ako naručeni proizvod ne dođe i da li smo i kako zaštićeni kao onlajn kupci?

Prvi potpredsednik AmCham-a Ivan Miletić rekao je da kupovina na internetu donosi potpuno novo iskustvo za potrošače i priliku da brzo i lako obezbede proizvode i usluge, uporede cene, pronađu sniženja, uštede novac i vreme, a kada građani kupuju od legalnih eTrgovaca registrovanih u Srbiji, imaju sva prava regulisana zakonima Republike Srbije.

Zbog toga nam je glavni cilj da doprinesemo informisanju građana o načinima za prepoznavanje legalnih onlajn radnji, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i da ih upoznamo sa potrošačkim pravima koje imaju, istakao je Miletić.

Za sve informacije posetite sajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, stranicu ”Klikni na sigurno, kupuj provereno”.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590809/podizanje-svesti-gradjana-o-bezbednoj-i-legalnoj-trgovini-preko-interneta.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)