POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TRGOVINA

Podizanje svesti građana

o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta

Beograd, 17. novembar 2021.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u prvoj polovini 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u dinarima veći od onih u svim ostalim valutama zbirno.

Sa rastom trgovine preko interneta, raste i udeo nelegalne trgovine preko interneta, te je pored unapređenja nadzora, neophodno i edukovati potrošače.

Ministarstvo, Američka privredna komora (AmCham) i eKomerc asocijacija pokrenuli su kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“, koja ima za cilj - podizanje svesti građana o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta.

Imajući u vidu rast elektronske trgovine na internetu, jedan od ciljeva kampanje jeste i informisanje javnosti i ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne eTrgovine kao što su: potrošačka prava, zaštita građana od prevare, zaštita prava legalnih e-trgovaca i pozitivan uticaj na državni budžet.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je tim povodom da trend ubrzanog razvoja utiče na rast prihoda od eTrgovine, ali i razvoj nelegalnog tržišta, posebno robe široke potrošnje, odeće, duvanskih proizvoda, alkohola, lekova, tehničke robe i slično.

Matić je navela da je prema zvaničnim podacima u prvoj polovini 2021. godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine.

Prema njenim rečima, istovremeno, vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 25 milijardi dinara, a to je rast od 99 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored rasta trgovine, ostvareni su i odlični rezultati u suzbijanju nelegalne trgovine preko interneta, ali je neophodno da to nastavimo, zaključila je Matić.

Kako prepoznati legalnog eTrgovca?

Kupci često nemaju dovoljno znanja da prepoznaju koja internet prodavnica posluje legalno, niti imaju dovoljno informacija kako izvršiti proveru elektronskih trgovaca.

Kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ treba da podstakne i ohrabri građane da koriste usluge eTrgovine kao i da odgovori na često postavljena pitanja, kao što su: Kako bezbedno kupovati na internetu? Kako prepoznati da je veb-šop stranica sigurna? Šta treba uraditi ako naručeni proizvod ne dođe i da li smo i kako zaštićeni kao onlajn kupci?

Prvi potpredsednik AmCham-a Ivan Miletić rekao je da kupovina na internetu donosi potpuno novo iskustvo za potrošače i priliku da brzo i lako obezbede proizvode i usluge, uporede cene, pronađu sniženja, uštede novac i vreme, a kada građani kupuju od legalnih eTrgovaca registrovanih u Srbiji, imaju sva prava regulisana zakonima Republike Srbije.

Zbog toga nam je glavni cilj da doprinesemo informisanju građana o načinima za prepoznavanje legalnih onlajn radnji, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i da ih upoznamo sa potrošačkim pravima koje imaju, istakao je Miletić.

Za sve informacije posetite sajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, stranicu ”Klikni na sigurno, kupuj provereno”.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590809/podizanje-svesti-gradjana-o-bezbednoj-i-legalnoj-trgovini-preko-interneta.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)