POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

TRGOVINA

Tržište spremno i za slučaj novog zatvaranja

 

Beograd, 3. decembar 2020.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić potvrdila je danas da je tržište u Srbiji u potpunosti spremno da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje maloprodaje i veleprodaje u slučaju da dođe do nekog novog potpunog zatvaranja.

Matić je u obraćanju novinarima, nakon posete supermarketu "Idea Super" na Novom Beogradu, podsetila na to da je u uslovima pandemije koronavirusa protok robe sve vreme dobro funkcionisao.

Spremni smo i nadamo se da neće biti težih situacija od ove u kojoj se trenutno nalazimo, ali naše tržište, kako maloprodaja tako i veleprodaja, potpuno je spremno da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i u slučaju da dođe do nekog novog potpunog zatvaranja, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je među retkim zemljama u svetu i EU koja je i tokom vanrednog stanja i najtežeg perioda pandemije imala nesmetanu snabdevenost svojih objekata, uključujući i prehrambene proizvode domaćeg, ali i stranog porekla.

Bilo je jako malo problema u snabdevanju i s pravom smo ponosni na tu činjenicu, ponovila je Matić i navela da smo i u uslovima vanrednog stanja pokazali da je moguće nesmetano funkcionisanje i prevoz robe.

Ministarka je supermarket "Idea super" posetila zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom i generalnom direktorkom kompanije "Merkator-S" Violetom Kovačević.

Cilj obilaska je upoznavanje sa načinom promocije proizvoda označenih žigom „čuvarkuća“, koji Privredna komora Srbije dodeljuje domaćim, kvalitetnim proizvodima u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“.

Za ovaj žig konkurisalo je više od 600 proizvoda, od kojih je približno 400 prošlo kompletnu proceduru i već ponelo ovu oznaku, koju promoviše šest najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji u više od 800 maloprodajnih objekata.

Prve „čuvarkuće“ dodeljene su krajem avgusta, i to najviše u prehrambenoj industriji, a nosioci žiga su takođe i proizvodi srpskog metalskog, hemijskog, građevinskog, farmaceutskog i tekstilnog sektora.

Matić je tim povodom istakla da prehrambeni proizvodi sa žigom "čuvarkuća" čine polovinu ukupnog broja domaćih proizvoda, naglasivši da je od izuzetnog značaja da gajimo ovakvu vrstu brenda.

Ona je dodala da se pokazalo koliko je značajno i za domaće tržište i za nesmetano snabdevanje u uslovima epidemije koronavirusa da imamo lanac proizvodnje "od njive do trpeze" zatvoren u našoj zemlji, pogotovo kad je reč o prehrambenim proizvodima.

Takođe, kako je navela, dodeljivanje žiga "čuvarkuća" kao brenda značajno je i malim proizvođačima jer će ih to dodatno motivisti da ulažu u brend i plasiraju svoje proizvode, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Strane kompanije koje posluju u Srbiji takođe koriste domaće sirovine, predočila je ministarka i naglasila da potvrđujemo da posedujemo kvalitet sirovina i proizvoda koji može da zadovolji i strane standarde.

Naši domaći proizvodi i nosioci ovog žiga mogu sa punim pravom da se plasiraju u zemljama EU, naglasila je Matić i konstatovala da oni mogu da se takmiče sa najvećim svetskim proizvođačima, kao i da se nalaze u velikim trgovinskim lancima širom Evrope.

Čadež je ocenio da se projekat "Stvarano u Srbiji" veoma dobro realizuje i da pojedini proizvodi obeleženi žigom "čuvarkuća" beleže rast u prodaji čak do 40 odsto.

Kada kupite proizvod sa žigom "čuvarkuća" vi znate da ste uložili svoj novac u proizvod koji je stvoren u Srbiji, koji gradi radna mesta, omogućava nove investicije i praktično čuva ekonomiju naše zemlje, objasnio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/503063/trziste-spremno-i-za-slucaj-novog-zatvaranja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)