POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE

 

Sprovedeno više od 70 odsto mera za suzbijanje sive ekonomije

Beograd, 8. februar 2022.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali poručio je danas da siva ekonomija usporava privredni rast i uništava konkurentnost, ali i utiče na to da oni koji rade legalno gube poslove, klijente i novac, zbog čega je borba sa njom veoma važna.

Mali je, otvarajući skup na kojem je Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije predstavilo Program za suzbijanje sive ekonomije od 2022. do 2025. godine, uz osvrt na dosadašnje rezultate u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent, istakao da siva ekonomija ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je i opasnost za konkurenciju.

Ministar je, podsetivši na to da je Vlada Srbije 2015. godine napravila prvi program sa konkretnim planom, istakao da sa zadovoljstvom može da konstatuje da je realizovano 71 odsto tog plana, što ga čini najuspešnije sprovedenim republičkim planskim dokumentom u 2020. godini.

Taj program je definisao sistem eFiskalizacije, koji će biti uveden do kraja maja, potpuno nov sistem eFaktura, što će biti uvedeno do kraja godine, a to će umnogome doprineti smanjenju sive ekonomije i većoj legalnosti tokova plaćanja između pravnih lica i u maloprodaji, rekao je on.

Mali je najavio novi zakon o javnim nabavkama i portal Javnih nabavki, što je takođe bilo u programu iz 2015. godine, dalje smanjenje opterećenja na zarade, koja su sa 63 odsto smanjena na 61 odsto, pri čemu je od prošlog meseca povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara.

Takođe, kako je dodao, ukinuli smo 0,5 odsto doprinosa za PIO fond na teret poslodavca, dakle znatno smo smanjili opterećenje zarada kako bismo podstakli zapošljavanje i na taj način uticali na smanjenje sive ekonomije, rekao je Mali.

Ministar je najavio i da će jedna od mera programa biti značajna reforma Poreske uprave, dodavši da je sada najveći deo posla te uprave digitalizovan i automatizovan.

Na pravi način smo definisali put kojim treba da idemo, jer borba protiv sive ekonomije ne može da se završi jednim potezom – to je kontinuirana aktivnost, naveo je on, uz napomenu da će Program za suzbijanje sive ekonomije biti na javnoj raspravi do 28. februara.

Već u ovom trenutku znamo da će on sadržati deo koji se odnosi na završetak eFiskalizacije i uvođenja eFaktura, dalje rasterećenje zarada, jer je naš strateški cilj da iz godine u godinu rasterećujemo zarade kako bismo podstakli smanjenje sive ekonomije, napomenuo je ministar.

On je najavio i povezivanje Poreske uprave sa Upravom carina i inspekcijama, kako bi bili još efikasniji, pri čemu će se raditi na rešavanju oporezivanja fleksibilnih oblika zapošljavanja i primeni u što većoj meri bezgotovinskog plaćanja i da se konačno reši problem parafiskalnih nameta, kako bi bio stvoren transparentniji ambijent za poslovanje privrede.

Mali je ocenio da ćemo uz povećanje broja inspektora imati manje zaposlenih na crno, potkrepivši to podacima da je 2012. godine stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto, a da je danas približno 10 odsto.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović ocenila je u svom izlaganju da je ministarstvo na čijem je čelu sprovelo značajne mere iz Plana suzbijanja sive ekonomije u vezi sa koordinacijom rada inspekcijskih službi i reformom inspekcijskog sistema, koji podrazumeva digitalizaciju i stalni dijalog sa privredom, sudovima i drugim zainteresovanim stranama.

Naše inspekcije su se našle pred izuzetnim izazovom tokom pandemije i uspele su da obezbede primenu protivpandemijskih mera i očuvaju javno zdravlje, uz maksimalni mogući stepen privrednih aktivnosti, naglasila je Obradović.

Ona je navela podatak da je obavljeno 1,5 miliona pre svega preventivnih nadzora, pri čemu je ostvarena neposredna komunikacija s privredom, koja je dobijala uputstva za protivpandemijske mere.

Ministarka je istakla da je to veoma važno jer su inspekcije u prvoj fazi pandemije uspele da potpuno spreče trgovinu na crno medicinskom opremom i hranom.

Obradović je rekla da se nastavlja s procesom digitalizacije inspekcijskog nadzora i uspostavljanjem potpuno automatizovog sistema rada, jačanja inspekcija i razvijanja alata za stalan dijalog s privredom i saradnju sa sudovima radi unapređenja efikasnosti rada inspektora.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević iznela je podatak da je 212 inspektora za rad u prošloj godini obavilo približno 64.000 inspekcijskih nadzora rada na crno, odnosno 1.500 nadzora više nego 2020. godine.

Kisić Tepavčević je precizirala da je u 2021. godini bilo 5.261 utuženje, što je 12 odsto manje nego 2020. godine i čak 60 odsto manje nego 2019. godine, dodavši da to govori o značajnom povećanju rada inspekcije i smanjenju rada na crno.

Ministarka je predočila da je u poslednje četiri godine od 47.176 radnika na crno, tri četvrtine njih ili više od 30.000 zasnovalo radni donos na neodređeno vreme.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da je postignut napredak u suzbijanju sive ekonomije u velikom broju oblasti, ali da predstoji još dosta posla na ovom polju.

Ona je naglasila da je to ministarstvo aktivno radilo na realizaciji svih aktivnosti nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, podsetivši na to da je u prethodnom periodu uspostavljen sistem eInspektor.

Matić je rekla da je od velikog značaja i uvođenje novog instituta priznanja prekršaja i dodala da je u 2021. godini zaposleno za stalno 46 inspektora, a da je u toku konkurs za još 21 inspektora u tom ministarstvu.

Prema njenim rečima, tržišna i turistička inspekcija su okosnica rada tog ministarstva, koje inspektorima i njihovom osnaživanju pruža veliku podršku.

Ministarka je najavila da će se i u narednom periodu u borbi protiv sive ekonomije raditi na usklađivanju propisa, posebno kod fiksne mandatne kazne pri priznavanju prekršaja, što je naišlo na dobar prijem trgovaca i građana.

U narednom ciklusu borbe protiv sive ekonomije do 2025. godine, kako je navela, biće nastavljeno sa unapređenjem kapaciteta i sprovođenjem aktivnosti definisanih Programom.

Matić je posebno istakla važnost saradnje između ministarstava, kao i inpute koji dolaze iz privrede i njenih asocijacija, dodavši da će na borbu protiv sive ekonomije značajno uticati veći stepen digitalizacije i mehanizmi informacionog društva.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković naglasila je da se ministarstvo na čijem je čelu kontinuirano bori protiv sive ekonomije i da postoji stalna analiza primene zakona u nadležnosti ovog organa.

Atanasković je, govoreći o rezultatima, izdvojila definisanje instituta prinudne likvidacije u Zakonu o privrednim društvima, što je učinjeno u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ona je rekla da se aktivnosti Ministarstva ogledaju u podršci ranim fazama razvoja poslovanja kod početnika, žena i mladih, kao i kroz edukacije i informacije na elektronskim portalima i besplatnim obukama.

Nefinansijsku podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima kroz besplatne usluge pružamo u 17 akreditovanih razvojnih agencija, istakla je ministarka.

Atanasković je, kao značajnu podršku, navela i izradu vodiča na temu kako se vodi posao, dodavši da funkcioniše i portal preduzetnistvo.gov.rs na kome su dostupni svi programi podrške u Srbiji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/610090/sprovedeno-vise-od-70-odsto-mera-za-suzbijanje-sive-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za januar 2024.

RAZVOJ

EXPO BELGRADE 2027 


INFORMACIONE TEHNOLOGIJE

CERN od danas korisnik Državnog data centra u Kragujevcu


OBRAZOVANJE

Obrazovni sistem Srbije posvećen negovanju mladih talenata


DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Otvoren Inovacioni hab Centra za digitalnu transformaciju


NAUKA

Početak izgradnje BIO4 kampusa veliki dan za nauku u Srbiji


DRŽAVNO UREĐENJE

Narodni poslanici


DRŽAVNA BEZBEDNOST

Koordiniran rad službi bezbednosti na zaštiti ustavnog poretka


APR

Elektronsko podnošenje prijava za promenu podataka i brisanje preduzetnika


SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO

Za podršku socijalnom preduzetništvu 50 miliona dinara u 2024


ZAPOŠLJAVANJE

Oblast zapošljavanja promenila sliku tržišta radne snage u Srbiji


PRIVREDNO

Veliki značaj poštovanja ljudskih prava u poslovnom ambijentu


JAVNE NABAVKE

Izmene i dopune Zakona


JAVNE NABAVKE

Evropski pragovi


ENERGETIKA

Srbija lider zelene energetske tranzicije


ENERGETIKA

Javni pozivi za energetsku sanaciju zgrada - produženi do početka februara


UPRAVA

U Srbiji do sada otvoreno skoro 50 jedinstvenih upravnih mesta


UPRAVA

Stručni državni službenici - ključ efikasne javne uprave


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

Porezi


PRAVOSUĐE

Neke dileme u pogledu naknade troškova postupka i pravo na stručnu pomoć


ZDRAVSTVO

Angažovanje zdravstvenih medijatorki važno za romsku zajednicu


ZDRAVSTVO

Obnova seoskih ambulanti - jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja


BRIGA O SELU

Programi Ministarstva za brigu o selu menja demografsku sliku Srbije


SUDSKA PRAKSA

Nasilničko ponašanje


PREKRŠAJNA PRAKSA

Vršenje nasilja


SUDSKA PRAKSA

Presuđena stvar


SPREČAVANJE NASILJA

Platforma "Čuvam te" omogućila efikasan odgovor na sve oblike nasilja


IZ DRUGIH IZDANJA

Porez na pse


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)