POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPREČAVANJE NASILJA

Zajednički cilj da Srbija bude društvo bez nasilja

Beograd, 21. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da je cilj Vlade da stvori uslove za to da Srbija bude nenasilno društvo, čemu svi zajedno treba da doprinesemo.

Mihajlović je, na predstavljanju Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine, još jednom ukazala na to da je u prethodnih 10 godina 320 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju.

Prema njenim rečima, svaki put kojim krenemo i svaki korak koji napravimo treba da doprinese tome da se taj broj ne uvećava, pri čemu ova strategija nije važna samo zbog borbe protiv nasilja, nego pre svega zbog prevencije.

Ona je izrazila nadu da će i kroz akcioni plan, koji je u pripremi, mnoge stvari biti promenjene u odnosu na prethodne godine kako bi bilo manje priče, a više rezultata.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je Srbija među prvima bila potpisnica Istanbulske konvencije, od čijeg je donošenja prošlo deset godina, dodavši da imamo odlične zakone, ali je osnovno pitanje da li možemo da budemo efikasniji.

Na Dan sećanja na žrtve porodičnog nasilja, koji se obeležava 18. maja, imali smo ubistvo jedne žene. U ovoj godini je sedam žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, od kojih su tri prijavile nasilje, napomenula je Mihajlović.

Ona je izrazila uverenje da će se kroz akcione planove učiniti sve da toga više ne bude i da ako žena prijavi nasilje, ta prijava mora da nađe svoj pravi tok, a ne da se dogodi da ona bude ubijena.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić naglasila je da se nasilje bira, da ono nije nužno i da je zajednička borba da tokom donošenja različitih akata kažemo „Nemoj birati nasilje”, dodavši da se ne može bez dijaloga žena i muškaraca smanjiti i okruniti volja za nasiljem.

Od kada je porodično nasilje postalo krivično delo, sve do ratifikacije Istanbulske konferencije i donošenja novih zakona, prolazimo kroz hod u kome jedne druge podržavamo, prolazimo kroz uspone i padove, ali ne odustajemo, rekla je ona.

Primena Strategije predstavlja jedan od vrhunskih ciljeva Vlade i društva  – da živimo pristojnije, bez nasilja i da porodica prestane da bude opasno mesto za žene i muškarce, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da Strategija predstavlja putokaz za sve da preventivno deluju i da pošaljemo poruku svima da se nasilje ne toleriše i da će počinioci biti kažnjeni.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih aktivnosti u prethodnom periodu bila je usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojim je unapređen zakonski okvir i postupanje državnih organa, a Srbija se izdvojila kao primer dobre prakse u ovom delu Evrope.

Ona je dodala da su samo od početka ove godine državni organi 6.000 puta preventivno delovali i sprečili teže oblike nasilja, kao i moguća ubistva.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović ukazala je na to da je Strategija doneta u ključnom periodu tokom pandemije kada su se problemi i razlike između žena i muškaraca udvostručile.

Prema njenim rečima, to što je Srbija donela strategiju koja je u potpunosti saglasna sa Istanbulskom konvencijom pokazuje posvećenost države ostvarivanju jednakosti žena i muškaraca i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Nasilje nad ženama zahteva multisektorski pristup. Moramo da se potrudimo da akcioni plan pretvorimo u nešto što možemo svi da sprovodimo, svako prema svojim nadležnostima i kompetencijama, rekla je Rikanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je Vladi Srbije na usvajanju ove strategije, istakavši da EU blisko sarađuje i podržava borbu protiv nasilja u Srbiji kroz različite programe i pruža podršku u sprovođenju sveobuhvatnih zakona u ovoj oblasti.

Iza nas je obeležavanje Dana sećanja na žene žrtve nasilja i zadatak svih nas jeste da pojačamo napore u borbi protiv nasilja nad ženama, zaključio je Fabrici.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547258/zajednicki-cilj-da-srbija-bude-drustvo-bez-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)