POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Saradnja i partnerstvo sa Misijom OEBS-a na reformskom putu

  

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novim šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom, kojem je tom prilikom čestitao na imenovanju na novu funkciju.

Selaković je poručio da Srbija veoma ceni i podržava rad Misije OEBS-a u našoj zemlji, sa kojom ima partnersku saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da će takvi odnosi biti nastavljeni, dodajući da je Srbija zainteresovana za saradnju i partnerstvo sa Misijom OEBS-a na reformskom putu, sa kojom deli istu agendu.

On je istakao da je našoj državi veoma značajna podrška ove misije, pre svega, u oblasti pravosuđa i vladavine prava, slobode medija i izražavanja, demokratizacije i ljudskih i manjinskih prava, uključujući pronalaženje trajnog rešenja za povratak izbeglih i interno raseljenih lica kroz institucionalne inicijative, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514539/saradnja-i-partnerstvo-sa-misijom-oebs-a-na-reformskom-putu.php

 

* * *

 

Odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Slovačke Republike u Srbiji Fedorom Rosohom da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Selaković je ocenio da je te odnose potrebno dodatno jačati kroz održavanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, podsetivši na otvoren poziv predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj da poseti Srbiju.

Ta poseta bi, kako je istakao, pružila dodatni podsticaj daljem unapređenju svih vidova saradnje između Srbije i Slovačke.

Selaković je, takođe, izrazio zadovoljstvo povodom predstojeće posete ministra inostranih poslova Slovačke Igora Korčoka Srbiji u prvoj polovini februara.

On je izrazio zahvalnost na doslednoj i kontinuiranoj podršci Slovačke evropskom putu naše zemlje, i dodao da Srbija očekuje da Slovačka u okviru Evropske unije nastavi da utiče na to da se naši reformski napori adekvatno valorizuju.

Ministar je ponovio da naša zemlja ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i punopravnom članstvu u EU, kao strateškom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Selaković je posebnu zahvalnost izrazio na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije,  ističući da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, a da to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo i prihvatljivo za obe strane.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo činjenicom da visok nivo političkih odnosa Srbije i Slovačke prati i napredak u razvoju bilateralne ekonomske saradnje, uz konstantan rast ekonomske razmene.

Postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa, istakao je Selaković i pozvao i slovačke investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije, pojačaju prisustvo na našem tržištu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514473/odnosi-srbije-i-slovacke-tradicionalno-dobri-i-prijateljski.php

 

* * *

 

Posvećenost razvoju saradnje u okviru mehanizma Kina–CIEZ

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na onlajn sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju u mehanizmu Kina–CIEZ, izrazivši uverenje da će taj samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu.

Mali je istakao da je naša zemlja čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma, dodavši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio poziv predsednika NR Kine Si Đinpinga da učestvuje na predstojećem 9. Samitu Kina–CIEZ, koji će, u video-formatu, biti održan 9. februara.

Ministar je konstatovao da je, uprkos pandemiji, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Srbije i NR Kine, tako i saradnje u okviru mehanizma 17+1, uz napomenu da su kineske kompanije u Srbiji nastavile sa sprovođenjem dogovorenih projekata.

On je, u skladu sa tim, posebno izdvojio projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd–Budimpešta i nastavak radova na izgradnji deonica auto-puta, kao i na projektima u oblasti energetike.

Prema njegovim rečima, u oktobru 2020. godine potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma, pri čemu se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, kao i inovacija.

Mali, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, naglasio je da je, pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti zemalja u svakom smislu, izrazivši zahvalnost na pomoći u medicinskoj opremi koja je tokom pandemije upućena našoj zemlji.

On je dodao da je izuzetnog značaja multi-modalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv COVID-19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

Što brža izgradnja ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela „Pojasa i puta“ u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd–Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Kine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom, rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na novu fazu globalne borbe sa koronavirusom, a to je masovna imunizacija, dodajući da je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara isporučene vakcine kompanije „Sinofarm“, na čijoj su proizvodnji radili najeminentniji kineski naučnici.

On je čestitao građanima NR Kine nastupajuću lunarnu Novu godinu 12. februara 2021. godine, i svim učesnicima sastanka poželeo još bolju saradnju u okviru mehanizma Kina–CIEZ, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514482/posvecenost-razvoju-saradnje-u-okviru-mehanizma-kinaciez.php

 

 

* * *

 

Saradnja sa Mađarskom na zaštiti ratnih vojnih memorijala

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter konstatovali su na današnjem sastanku da će obezbeđivanje zaštite ratnih vojnih memorijala biti fokus saradnje dveju zemalja u narednom periodu.

Kisić Tepavčević je navela da su Srbija i Mađarska potpisale Izjavu o namerama i saradnji u oblasti održavanja ratnih grobova sa Ministarstvom odbrane Mađarske, što svedoči o interesovanju obeju zemalja za unapređenje saradnje na ovom polju.

Srbija i Mađarska su i u prethodnom periodu imale odlične bilateralne odnose, što dokazuje pet uspešno održanih zajedničkih sednica dveju vlada, kao i potpisani Sporazum o socijalnoj sigurnosti i Memorandum o razumevanju u oblasti zapošljavanja između resornog ministarstva Republike Srbije i Ministarstva nacionalne ekonomije Mađarske.

Ministarka je navela da je Srbija zahvalna Mađarskoj na pomoći koju joj je uputila u vidu značajnih medicinskih sredstava tokom pandemije COVID-19, kao i na kontinuiranoj podršci koju nam pruža u procesu evrointegracija.

Pinter je rekao da su odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, kao i da uvek postoji dodatni prostor za unapređenje, te da će u narednom periodu upravo cilj saradnje biti na obezbeđivanju bolje zaštite ratnih vojnih memorijala u obe zemlje.

On je iskoristio priliku da pohvali Srbiju i u borbi protiv koronavirusa, kao i za brzo obezbeđivanje vakcinacije građana, što je malo zemalja uspelo, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514491/saradnja-sa-madjarskom-na-zastiti-ratnih-vojnih-memorijala.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)