POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Beograd/Atina, 2. novembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predstavio je danas u Atini grčkim privrednicima, okupljenim u Grčko-srpskoj komori za trgovinu i industriju, ekonomske rezultate Srbije u proteklih nekoliko godina i naše investicione potencijale.

Selaković je na radnom doručku sa grčkim privrednicima, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Grčke i Ministarstva inostranih poslova, poručio da je Srbija danas najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

On je napravio detaljnu komparativnu analizu situacije koju smo imali pre sedam godina i one koju, zahvaljujući reformama koje su u međuvremenu sprovedene, imamo danas, podsetivši na to da je 2014. godine javni dug bio 79 odsto BDP-a, nezaposlenost 26,9 odsto, pad ekonomije od minus 3,6 odsto, uz nizak nivo stranih investicija.

Današnje brojke potvrđuju da smo uspeli u reformama i najnovije procene pokazuju da ćemo ove godine imati rast od 7,5 odsto i bićemo sigurno najbrže rastuća evropska ekonomija, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost je danas ispod osam odsto, javni dug je u granicama Mastrihta, nivo deviznih i zlatnih rezervi je najviši u našoj novijoj istoriji, a prošle godine Srbija je privukla 61 odsto svih stranih investicija u regionu.

Novac dobijen fiskalnom konsolidacijom preusmerili smo u vraćanje najnepovoljnijih kredita, podsticanje stranih investicija i infrastrukturu, i uskoro ćemo imati sedam novih auto-puteva u izgradnji, objasnio je Selaković.

Pre sedam godina imali smo pre svega investicije u proizvodnju, a danas imamo sve više investicija u razvojne centre i sofisticirane tehnologije, ukazao je šef srpske diplomatije.

Pre pet godina, kako je objasnio, doprinos poljoprivrede našem BDP-u bio je 8,1 odsto, a prošle 9,8 odsto, dok je doprinos IT sektora srpskom BDP-u pre pet godina bio ispod jedan odsto, a sada je gotovo pet odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija je preduzela i velike reforme u oblasti obrazovanja i prva je zemlja u regionu koja je uvela obaveznu informatiku od najnižih razreda osnovne škole, pri čemu je uvedeno dualno obrazovanje u srednjim školama, a odnedavno i na fakultetima.

Pre sedam godina imali smo 17.500 zaposlenih u nemačkim kompanijama, danas imamo 75.200 ljudi sa tendencijom rasta, i verujemo da ćemo u roku od dve godine doći do brojke od 100.000, naveo je šef srpske diplomatije.

On je dodao i da je ovo prva godina u kojoj evropske ekonomije nisu najveći investitor u Srbiji

i prvi put su to kineske kompanije, koje su i najveći izvoznici iz Srbije.

Selaković je naglasio da Srbija stabilno ostaje na putu evrointegracija i da je zahvalna grčkim prijateljima na pomoći u tom procesu, ali da do stupanja u punopravno članstvo EU mora da koristi sve mogućnosti za razvoj.

U međuvremenu, zbog kompleksnih odnosa u EU, moramo da preživimo i razvijemo ekonomiju tako što ćemo prihvatiti sve raspoložive investicije iz svih delova sveta, dodao je ministar.

Naša komparativna prednost jeste to što imamo slobodnu trgovinu i sa EU i sa Evroazijskom ekonomskom unijom, i sa Turskom, kao i CEFTA sporazum, rekao je on, dodavši da je druga komparativna prednost Srbije, kada je reč o stranim investicijama, niska cena energije.

Selaković je ovu priliku iskoristio i da grčke sagovornike upozna i sa potencijalima inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587137/srbija-najbrze-rastuca-ekonomija-u-evropi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)