POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Beograd/Atina, 2. novembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predstavio je danas u Atini grčkim privrednicima, okupljenim u Grčko-srpskoj komori za trgovinu i industriju, ekonomske rezultate Srbije u proteklih nekoliko godina i naše investicione potencijale.

Selaković je na radnom doručku sa grčkim privrednicima, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Grčke i Ministarstva inostranih poslova, poručio da je Srbija danas najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

On je napravio detaljnu komparativnu analizu situacije koju smo imali pre sedam godina i one koju, zahvaljujući reformama koje su u međuvremenu sprovedene, imamo danas, podsetivši na to da je 2014. godine javni dug bio 79 odsto BDP-a, nezaposlenost 26,9 odsto, pad ekonomije od minus 3,6 odsto, uz nizak nivo stranih investicija.

Današnje brojke potvrđuju da smo uspeli u reformama i najnovije procene pokazuju da ćemo ove godine imati rast od 7,5 odsto i bićemo sigurno najbrže rastuća evropska ekonomija, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost je danas ispod osam odsto, javni dug je u granicama Mastrihta, nivo deviznih i zlatnih rezervi je najviši u našoj novijoj istoriji, a prošle godine Srbija je privukla 61 odsto svih stranih investicija u regionu.

Novac dobijen fiskalnom konsolidacijom preusmerili smo u vraćanje najnepovoljnijih kredita, podsticanje stranih investicija i infrastrukturu, i uskoro ćemo imati sedam novih auto-puteva u izgradnji, objasnio je Selaković.

Pre sedam godina imali smo pre svega investicije u proizvodnju, a danas imamo sve više investicija u razvojne centre i sofisticirane tehnologije, ukazao je šef srpske diplomatije.

Pre pet godina, kako je objasnio, doprinos poljoprivrede našem BDP-u bio je 8,1 odsto, a prošle 9,8 odsto, dok je doprinos IT sektora srpskom BDP-u pre pet godina bio ispod jedan odsto, a sada je gotovo pet odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija je preduzela i velike reforme u oblasti obrazovanja i prva je zemlja u regionu koja je uvela obaveznu informatiku od najnižih razreda osnovne škole, pri čemu je uvedeno dualno obrazovanje u srednjim školama, a odnedavno i na fakultetima.

Pre sedam godina imali smo 17.500 zaposlenih u nemačkim kompanijama, danas imamo 75.200 ljudi sa tendencijom rasta, i verujemo da ćemo u roku od dve godine doći do brojke od 100.000, naveo je šef srpske diplomatije.

On je dodao i da je ovo prva godina u kojoj evropske ekonomije nisu najveći investitor u Srbiji

i prvi put su to kineske kompanije, koje su i najveći izvoznici iz Srbije.

Selaković je naglasio da Srbija stabilno ostaje na putu evrointegracija i da je zahvalna grčkim prijateljima na pomoći u tom procesu, ali da do stupanja u punopravno članstvo EU mora da koristi sve mogućnosti za razvoj.

U međuvremenu, zbog kompleksnih odnosa u EU, moramo da preživimo i razvijemo ekonomiju tako što ćemo prihvatiti sve raspoložive investicije iz svih delova sveta, dodao je ministar.

Naša komparativna prednost jeste to što imamo slobodnu trgovinu i sa EU i sa Evroazijskom ekonomskom unijom, i sa Turskom, kao i CEFTA sporazum, rekao je on, dodavši da je druga komparativna prednost Srbije, kada je reč o stranim investicijama, niska cena energije.

Selaković je ovu priliku iskoristio i da grčke sagovornike upozna i sa potencijalima inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587137/srbija-najbrze-rastuca-ekonomija-u-evropi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)