POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Dvodnevni skup

povodom 60-godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih

Beograd, 10. oktobar 2021.

 

Sastanak na visokom nivou, posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, biće održan 11. i 12. oktobra u Hali 11 Beogradskog sajma.

Na otvaranju komemorativnog samitau ponedeljak, 11. oktobra u 9.30 časovaobratiće se, ispred zemalja domaćina, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžanske Republike i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev (putem video linka).

Na samitu će prisustvovati više od 100 delegacija država iz svih delova sveta na visokom nivou, predvođeni predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova država članica, kao i više od 500 učesnika.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/581050/dvodnevni-skup-povodom-60-godisnjice-osnivanja-pokreta-nesvrstanih.php

 

 

* * *

 

Bilateralni sastanci Selakovića sa učesnicima skupa „Nesvrstani 2021“

 

Beograd, 10. oktobar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković započeo je bilateralne sastanke sa šefovima delegacija, koji prisustvuju skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, susretom sa ministrom pri Kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika Vlade Kambodže Oučom Boritom.

Selaković je podsetio na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou.

Tome bi, prema njegovim rečima, doprinele posete na visokom i najvišem nivou, te je izrazio očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže.

Ministar Borit je, takođe, pozvao šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Selaković je iskazao zahvalnost zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

On je preneo da je neophodno da Srbija i Kambodža intenziviraju ekonomske i privredne odnose, a sagovornici su razmotrili i konkretne oblasti moguće saradnje.

Takođe, razgovarano je o unapređenju saradnje u drugim oblastima, a šef srpske diplomatije rekao je da bi jačanju saradnje doprinelo i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

Selaković se sastao i sa ministrom inostranih poslova Iraka Fuadom Huseinom, istakavši da su nekadašnja Jugoslavija i Irak i bilateralno i u okviru Pokreta kao osnivači, imali izvanredne odnose, i da Srbija danas sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom.

Ministar je preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje političkog dijaloga dveju zemalja i intenziviranje susreta na visokom i najvišem nivou.

Naše dve zemlje, kako su konstatovali sagovornici, imaju dugu istoriju ekonomske saradnje, i potrebno je učini napore da se poslovne veze između Srbije i Iraka obnove u interesu obeju strana, a posebno interesovanje postoji za saradnju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Selaković je sagovorniku zahvalio zbog principijelne podrške Iraka teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši očekivanje da će uzajamna podrška u multilateralnim organizacijama biti nastavljena.

Prilikom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom, Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

On je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Istakao je da postoji spremnost Srbije za produbljivanje ukupne saradnje, naročito u oblastima poljoprivrede, ekonomije, trgovine, nauke i obrazovanja.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanija da ulažu u Srbiji.

Takođe, on je izrazio nadu da će se nepalski studenti i dalje prijavljivati za stipendije u okviru programa „Svet u Srbiji“ za školovanje u našoj zemlji, i da ćemo i na taj način približiti naše dve države, dodavši da je Srbija od ove godine učetvorostručila broj stipendija za nepalske studente, na čemu mu je nepalski šef diplomatije zahvalio.

Ministar Selaković sastao se sa ministarkom inostranih poslova Sudana Meriam Al Sadik Al Mahdi, iskazavši zahvalnost sagovornici na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

On je izrazio očekivanje da će Sudan po ovom pitanju i nadalje pružati podršku Srbiji i u međunarodnim organizacijama.

Budući da se predstavnici dveju država nisu zvanično sastajali od 2017. godine, ocenjeno je da je potrebno dinamizirati susrete na visokom nivou, kako bi naši tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na deljenju istih vrednosti, ostvarili svoj pun potencijal.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja Srbije i Sudana na niskom nivou, i da je daleko ispod mogućnosti i političkih odnosa dveju država, zbog čega je potrebno uložiti napore da ona bude unapređena u predstojećem periodu.

Ocenjeno je da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, farmacije, telekomunikacija, kao i u građevinskom sektoru, o čemu će sudanska ministarka imati prilike da razgovara sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima relevantnih institucija tokom boravka u Beogradu.

Selaković je konstatovao i da postoji veliki prostor za jačanje naučne, kulturne, sportske i prosvetne saradnje, poručivši da je naša zemlja spremna da, u okviru projekta „Svet u Srbiji“, stipendira četiri puta veći broj studenata, postdiplomaca i doktoranata iz Sudana.

To znači, kako je objasnio, da će od naredne godine sto mladih iz Sudana godišnje moći da studira u našoj zemlji uz podršku Srbije, na čemu je šefica sudanske diplomatije veoma zahvalila.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/581071/bilateralni-sastanci-selakovica-sa-ucesnicima-skupa-nesvrstani-2021.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)