POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Selaković pozvao EU da vrednuje ono što je Srbija uradila

Beograd, 4. oktobar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da od samita EU-ZB, u sredu u Sloveniji, očekuje da će EU na odgovarajući način vrednovati i oceniti ono što je do sada Srbija uradila u procesu evropskih integracija.

Selaković je, na 21. beogradskom ekonomskom forumu rekao da naši prijatelji iz Brisela treba da razumeju da mi nismo u sličnoj situciji kao što su bile Malta, Kipar, Poljska, Češka, Slovačka i druge zemllje, koje su imale tačno propisane preduslove i datum pridruživanja, odnosno koje su znale kada će ući u EU.

U našem slučaju se metodologija promenila i mi smo to prihvatili. Takođe, nema više konačne lista uslova već imamo pomerajuću metu i kada ispinimo uslove imamo nove uslove, a nemamo ni tačan datum pristupanja, rekao je Selaković, na panelu posvećenom promeni odnosa snaga u južnoj Evropi.

On je ocenio da je ta situacija kao kada trčite maraton, a onda kada stignete do cilja vama kažu da treba da trčite još desetak kilometara da biste završili trku, pa se postavlja pitanje da li možete toliko još da trčite.

Srbija je, kako je istakao, ipak pokazala da može, ali da svi očekuju da to što je do sada urađeno bude vrednovano na pravi način.

Ministar je, govoreći o promeni odnosa snaga u južnoj Evropi istakao da je to širi prostor od Balkana, jer obuhvata i ceo mediteranski basen, i da se menjaju odnosi moći i snage pri čemu zemlje koje imaju najviše stanovnika imaju i najveću perspektivu u budućnosti, što pokazuje da je demografski faktor najvažniji u tim odnosima.

Selaković je naglasio da je uveren u to da je budućnost u regionalnim integracijama i multilateralnoj saradnji i formatima, ukazavši na to da je Zapadni Balkan od 2014. do 2020. godine po BDP-u porastao za oko 28 procenata.

Na toj teritoriji došlo je do značajnog povećanja BDP, a kada je reč o Srbiji, on je više nego značajan, jer sa 36 milijardi evra dolazimo ove godine na više od 50 milijardi, pri čemu potencijal još nije iskorišćen. Projekcija je da inicijativa Otvoreni Balkan može da dovede do rasta BDP u regionu i to dva odsto, što je veliki neiskorišćeni potencija, istakao je Selaković.

On je poručio da inicijativa Otvoreni Balkan nije alternativa evropskim integracijama već pokazatelj dobre volje da ne želimo da gubimo vreme dok EU ne doživi unutrašnju konsolidaciju i ne pokaže mnogo veću političku spremnost da se bavi svojoim proširenjem i da prihvati nas koji smo ostali kao jedna vrsta ostrva.

Svima su pune pune uši ekonomske recesije, dok niko o demografskoj recesiji ne govori, iako je demografija ono što stvara ekonomiju i ispisuje istoriju, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je suviše mala da bi se bavila velikim regionalnim temama, a dobar odgovor na narastajuće izazove u širom regionu svakako jeste bolja regionalna saradnja.

EU treba na odgovarajući način da vrednuje ono što je Srbija uradila i da se to uzima u obzir prilikom donošenja odluka, rekao je on i naglasio da o napretku u vladavini prava dovori i činjenica da je Srbija 2020. privukla 61 odsto svih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/579901/selakovic-pozvao-eu-da-vrednuje-ono-sto-je-srbija-uradila.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)