POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Zahvalnost Boliviji

na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Beograd/Njujork, 22. septembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao jetokom razgovora u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Bolivije Roheliom Majtom Majtom, da su odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri i prijateljski.

Selaković je međutim ocenio da bilateralna saradnja nije u skladu s prijateljstvom i potencijalima dveju zemalja, poručivši da postoji interes Srbije za njeno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Šef srpske diplomatije je istovremeno ukazao na značaj razmena poseta na najvišem i visokom nivou i uputio poziv ministru Majti da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

On je izrazio posebnu zahvalnost Boliviji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na  podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.

Selaković je upoznao sagovornika sa situacijom na Kosovu i Metohiji, istakavši posvećenost Srbije miru i stabilnosti u regionu i dijalogu kao jedinom načinu za kompromisno rešavanje ovog pitanja.

On je iskazao nadu da će delegacija Bolivije i ministar Majta biti naši gosti tokom skupa u Beogradu kojim će biti obeležena 60-godišnjica Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/576289/zahvalnost-boliviji-na-podrsci-suverenitetu-i-teritorijalnom-integritetu-srbije.php

 

 

* * *

 

Podrška Estonije evropskim integracijama Srbije

 

 

Beograd/Njujork, 22. septembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorkusa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets, ocenivši tom prilikom da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja.

Selaković je takođe izrazio spremnost za dalje unapređenje ovih odnosazahvalivši Estoniji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.

On je, naglašavajući da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, informisao koleginicu iz Estonije o reformskom procesu u Srbiji, dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji na terenu.

Ministar je podsetio na to da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Prišina to ne čini više od sto meseci i uvodi jednostrane mere.

On je naglasio da Srbija ostaje posvećena dijalogu, stabilnosti i očuvanju mira, kao i stvaranju uslova za ekonomski rast svih u regionu, što čini kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Šef srpske diplomatije je upoznao sagovornicu i sa ekonomskim reformama i uspesima Srbije u proteklih sedam godina, ističući da smo opredeljeni za jačanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene sa Estonijom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/576289/zahvalnost-boliviji-na-podrsci-suverenitetu-i-teritorijalnom-integritetu-srbije.php

 

 

* * *

 

Intenzivna saradnja Srbije i Slovenije na svim poljima

 

Beograd/Njujork, 22. septembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao jetokom razgovara u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Slovenije Anžeom Logarom, da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i intenzivnu saradnju na svim poljima.

Selaković je konstatovao da odnose Srbije i Slovenije karakterišu dinamičan politički dijalog i uspešna ekonomsko-trgovinska saradnja, a tome u prilog ide i uspostavljanje prakse redovnih susreta ministara spoljnih poslova na šestomesečnom nivou.

On je posebno naglasio da je Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i među najvećim investitorima u Srbiji, sa uloženih više od milijardu evra, napomenuvši i da je primetno sve veće investiranje srpskih kompanija u Sloveniji.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost na stalnoj podršci Slovenije evropskom putu Srbije, kao i nadu da će slovenačko predsedavanje EU pokazati veće razumevanje i spremnost kada su u pitanju evrointegracije naše zemlje.

Selaković je poručio i da je stabilnost regiona jedan od ključnih interesa Srbije, te posebno istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj produbljivanje ekonomske saradnje i razvoj čitavog regiona.

On je informisao sagovornika o rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji u prethodnih sedam godina, pri čemu ga je upoznao i sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji i pokušajem jednostranog nametanja mera Prištine kojima se krši sloboda kretanja, ali i sa kontinuiranim nepoštovanjem i neprimenjivanjem Briselskog sporazuma.

Selaković je ponovio posvećenost Srbije miru i stabilnosti u regionu i dijalogu kao jedinom konstruktivnom načinu za kompromisno rešavanje konflikata, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/576298/intenzivna-saradnja-srbije-i-slovenije-na-svim-poljima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)