POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija neće prihvatiti politiku svršenog čina na Kosmetu

Beograd, 21. septembar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio predlog zemalja Kvinte i Evropske unije o tome kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje za aktuelnu situaciju na severu Kosova, poručivši da je "sit politike svršenog čina".

Vučić je na konferenciji za novinarepo završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, preneo da je, tokom jučerašnjeg dana i u jutrošnjem razgovoru sa predstavnicima Kvinte, dobio predlog prema kojem bi 70 odsto onoga što su hteli da rade Albanci na administrativnoj liniji bilo zaboravljeno, ali bi se uvelo 20 do 30 odsto novih mera.

Preuzeo sam odgovornost na sebe i odbio taj predlog jer on nije kompromisno rešenje, već rešenje koje bi unižavalo Srbiju, istakao je on i dodao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

Predsednik je ocenio da se radi o kriminalnoj nameri prištinskih vlasti i šestom ulasku snaga ROSU na sever pokrajine bez obaveštavanja gradonačelnika četiri srpske opštine iz ovog dela pokrajine.

On je podvukao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti i da neće prihvatiti ugrožavanje sigurnosti srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima, Savet za nacionalnu bezbednost je zatražio povlačenje svih trupa koje je Priština poslala na sever Kosmeta, povratak na pređašnje stanje, a da se onda u Briselu razgovara o svemu.

Vučić je naveo da je Savet za nacionalnu bezbednost ocenio kao neprimerene izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane.

Srbija je, kako je naglasio, spremna da nastavi dijalog, ali neće prihvatati nametanje jednostranih odluka Prištine i to da nečija kriminalna akcija dobija legitimizaciju i pečat Srbije.

Takođe, on je istakao da Srbija traži od EU da odgovori da li i dalje postoji Briselski sporazum, dodavši da poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da ukinu presudu Ivanu Todosijeviću, donetu uz jasno kršenje Briselskog sporazuma, jer to može biti sledeći mogući razlog za veliku krizu.

Srbija će razmatrati mere prema Prištini i u nekoliko narednih dana, najavio je predsednik, dodavši da želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, a, ako ne budu želeli, donosićemo mere u cilju zaštite Srbije.

Vučić je podvukao da na fizičko nasilje mora da reaguje NATO, a ukoliko ne reaguje, to ne znači da će više biti pogroma srpskog stanovništva, kao ni "Oluje" ni "Bljeska".

Prema njegovim rečima, Savet je zatražio i hitne licence za dve kompanije za snabdevanje strujom Srba na severu Kosmeta, a Beograd će pronalaziti način za snabdevanje tog dela južne pokrajine osnovnim životnim namirnicima.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo stanjem borbene gotovosti, moralom i motivisanošću ljudi da unapređuju bezbednosne kapacitete države.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor VBA Đuro Jovanić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, kao i vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/576109/srbija-nece-prihvatiti-politiku-svrsenog-cina-na-kosmetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)