POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija neće prihvatiti politiku svršenog čina na Kosmetu

Beograd, 21. septembar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio predlog zemalja Kvinte i Evropske unije o tome kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje za aktuelnu situaciju na severu Kosova, poručivši da je "sit politike svršenog čina".

Vučić je na konferenciji za novinarepo završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, preneo da je, tokom jučerašnjeg dana i u jutrošnjem razgovoru sa predstavnicima Kvinte, dobio predlog prema kojem bi 70 odsto onoga što su hteli da rade Albanci na administrativnoj liniji bilo zaboravljeno, ali bi se uvelo 20 do 30 odsto novih mera.

Preuzeo sam odgovornost na sebe i odbio taj predlog jer on nije kompromisno rešenje, već rešenje koje bi unižavalo Srbiju, istakao je on i dodao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

Predsednik je ocenio da se radi o kriminalnoj nameri prištinskih vlasti i šestom ulasku snaga ROSU na sever pokrajine bez obaveštavanja gradonačelnika četiri srpske opštine iz ovog dela pokrajine.

On je podvukao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti i da neće prihvatiti ugrožavanje sigurnosti srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima, Savet za nacionalnu bezbednost je zatražio povlačenje svih trupa koje je Priština poslala na sever Kosmeta, povratak na pređašnje stanje, a da se onda u Briselu razgovara o svemu.

Vučić je naveo da je Savet za nacionalnu bezbednost ocenio kao neprimerene izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane.

Srbija je, kako je naglasio, spremna da nastavi dijalog, ali neće prihvatati nametanje jednostranih odluka Prištine i to da nečija kriminalna akcija dobija legitimizaciju i pečat Srbije.

Takođe, on je istakao da Srbija traži od EU da odgovori da li i dalje postoji Briselski sporazum, dodavši da poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da ukinu presudu Ivanu Todosijeviću, donetu uz jasno kršenje Briselskog sporazuma, jer to može biti sledeći mogući razlog za veliku krizu.

Srbija će razmatrati mere prema Prištini i u nekoliko narednih dana, najavio je predsednik, dodavši da želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, a, ako ne budu želeli, donosićemo mere u cilju zaštite Srbije.

Vučić je podvukao da na fizičko nasilje mora da reaguje NATO, a ukoliko ne reaguje, to ne znači da će više biti pogroma srpskog stanovništva, kao ni "Oluje" ni "Bljeska".

Prema njegovim rečima, Savet je zatražio i hitne licence za dve kompanije za snabdevanje strujom Srba na severu Kosmeta, a Beograd će pronalaziti način za snabdevanje tog dela južne pokrajine osnovnim životnim namirnicima.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo stanjem borbene gotovosti, moralom i motivisanošću ljudi da unapređuju bezbednosne kapacitete države.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor VBA Đuro Jovanić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, kao i vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/576109/srbija-nece-prihvatiti-politiku-svrsenog-cina-na-kosmetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)