POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Obnova i unapređenje veza Srbije i afričkih zemalja

Beograd, 22. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je, nakon posete Keniji, Zimbabveu, Zambiji, Namibiji i Angoli, da u tim zemljama postoji opšte raspoloženje da se na osnovama tradicionalno bliskih odnosa, uspostavljenih u vreme nekadašnje Jugoslavije, veze obnove i unaprede.

Selaković je, sumirajući rezultate posete ovim zemljama, istakao da je Srbija u tom delu sveta prepoznata kao prijateljska zemlja i da je od afričkih prijatelja dobio jasne poruke podrške našem nacionalnom interesu i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kako da ne budem zadovoljan time što Srbija, koja je pre samo sedam godina bila na ivici ekonomske propasti, danas poklanja vakcine svojim afričkim prijateljima, rekao je on.

Kako je naveo, to je veliki uspeh za nas, a reakcije naših prijatelja su ozbiljno priznanje za na naše državno rukovodstvo, za predsednika Republike i Vladu Srbije, za sve ono što smo uspeli da uradimo da bismo došli u ovu situaciju.

Ministar je ukazao na to da je vakcina protiv koronavirusa neophodna milionima ljudi u Africi, i da onaj ko je spreman da pruži tu vrstu pomoći dobija najiskreniju ljudsku zahvalnost.

Selaković je istakao da su mu predsednici Namibije i Angole preneli da žele da posete Beograd kako bi odnosi naših zemalja nastavili da se produbljuju na najvišem nivou.

On je rekao i da je iskazana jasna spremnost prijateljskih afričkih zemalja da u oktobru u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo načina za saradnju sa afričkim zemljama na obostranu korist, razmenom iskustava i pružanjem ekspertske pomoći, ali i značajnijim povratkom srpskih preduzeća na taj kontinent.

Ministar je izrazio uverenje da će u bliskoj budućnosti srpske kompanije sve više investirati u Africi i otvarati fabrike na tom kontinentu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569560/obnova-i-unapredjenje-veza-srbije-i-africkih-zemalja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)