POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI 

 

Srbija donirala Zimbabveu vakcine protiv COVID-19 i pomoć u hrani

Beograd/Harare, 20. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali su danas ugovor o donaciji Srbije toj zemlji, koja se sastoji od 30.000 vakcina protiv koronavirusa.

Za Zimbabve je iz Srbije opredeljena i pomoć od 65 tona prehrambenih namirnica, među kojima su 20.000 kilograma brašna, po 10.000 kilograma šećera, soli i testenine, kao i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Selaković je na konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja ugovora ukazao na to da dve zemlje imaju decenijama duge prijateljske odnose.

Kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, vojno i na druge načine pomagali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, na isti način Srbija danas u skladu sa svojim mogućnostima pomaže prijateljskom narodu Zimbabvea u ovim izazovnim i teškim vremenima, rekao je on.

Šef srpske diplomatije je podsetio na to da je i narod Zimbabvea podržavao našu državu u najtežim trenucima tokom 90-tih godina prošlog veka, kada je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu, čime je zaslužio veliku zahvalnost Srbije.

Prema njegovim rečima, vrednosti i principi na kojima je naša saradnja zasnovana u prošlosti, i na kojima je vizija naših državnika bila zasnovana, i danas su relevantni.

Mirno rešavanje nesuglasica, tolerancija, jednakost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta jesu principi na kojima i svet u budućnosti mora biti zasnovan, podvukao je Selaković.

On je pozvao predstavnike Zimbabvea da u oktobru, u Beogradu, učestvuju u obeležavanju 60- godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja.

Srbija, kako je poručio, namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim zemljama Afrike sledeći vrednosti kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanja u unutrašnje poslove drugih država.

Takođe, naša zemlja će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže Zimbabveu i drugim državama Afrike.

Ministar je domaćine upoznao sa načinom na koji se Srbija suočila sa epidemijom koronavirusa, istakavši da smo za kratko vreme izgradili dve kovid bolnice i da je pri kraju izgradnja treće, uz napomenu da smo imali nesebičnu pomoć Rusije i Kine u transferu tehnologije za proizvodnju vakcina.

On je izrazio uverenje da će u predstojećem periodu vlade Srbije i Zimbabvea osnažiti saradnju na polju borbe protiv koronavirusa, ali i po drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Šava je ocenio da ne iznenađuje to što Srbija pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima, napomenuvši da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea.

On je preneo da je u razgovoru izražena zainteresovanost za to da se ponovo uspostave diplomatska predstavništva naših dveju država, budući da u ovom trenutku Srbija nema ambasadu u Harareu, niti Zimbabve u Beogradu.

Ministar inostranih poslova je potvrdio da će Zimbabve učestvovati na obeležavanju 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, i naglasio da je ta zemlja uz Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

Zimbabve visoko ceni odluku Srbije da pomogne vakcinama protiv COVID-19, rekao je on i izrazio nadu da bi naša zemlja možda mogla da pomogne Zimbabveu da i sam počne da proizvodi vakcine.

Selaković će u naredna dva dana posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv koronavirusa, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60-. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra u Beogradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569272/srbija-donirala-zimbabveu-vakcine-protiv-covid-19-i-pomoc-u-hrani.php

 

* * *

 

Zahvalnost Zambije našoj zemlji na doniranim vakcinama

Beograd/Lusaka, 20. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Lusaki, u nastavku posete afričkom kontinentu, sa vršiocem dužnosti ministra inostranih poslova Zambije Čalveom Lombeom.

Selaković je, nakon susreta, rekao da su zvaničnici te zemlje iskazali Srbiji veliku i nesebičnu zahvalnost na donaciji 50.000 doza Sputnjik V vakcina protiv koronavirusa, koje će im biti uručene.

On je sa Lombeom razgovarao i o podizanju nivoa našeg diplomatskog prisustva u Zambiji i o imenovanju novog ambasadora Srbije u toj državi, ali i o mogućnosti otvaranja Ambasade Zambije u Beogradu čemu se, kako je naglasio, i te kako nadamo i verujemo da će ubrzo biti i učinjeno.

Prema njegovim rečima, na sastanku je ministar inostranih poslova Zambije još jednom ponovio čvrstu i jasnu podršku našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i izrazio interesovanje za prisustvo na obeležavanju 60- godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, što će Srbija, zajedno sa Azerbejdžanom, obeležiti 11. i 12. oktobra u Beogradu.  

Selaković je podsetio na to da je ovo njegova druga poseta Zambiji u poslednja dva meseca i da je prvi put bio kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde.

Šef diplomatije Srbije je naveo da je Zambija država u periodu tranzicije vlasti, da su predsednički izbori u toj državi održani pre nepunih osam dana, a da je novoizabrani predsednik takođe veliki prijatelj Srbije i našeg naroda.

Zambija je država u usponu u ovom regionu, ona postaje epicentar ekonomskog delovanja čitavog regiona na jugu Afrike, tradiocionalni je prijatelj Srbije, istakao je Selaković.

Ministar je podsetio i na to da je Zambija jedna od šest zemalja koja je 1992. godine u UN podigla ruku protiv izbacivanja, odnosno suspenzije tadašnje SRJ iz članstva u UN i naš je tradicionalni istorijski dobar prijatelj i partner.

On je naglasio da u budućnosti treba da iskoristimo šanse za unapređjenje i razvoj odnosa na svim poljima.

Selaković je predao čestitiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića novoizabranom predsedniku Zambije Hakaindeu Hašilemi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569359/zahvalnost-zambije-nasoj-zemlji-na-doniranim-vakcinama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)