POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI 

 

Srbija donirala Zimbabveu vakcine protiv COVID-19 i pomoć u hrani

Beograd/Harare, 20. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali su danas ugovor o donaciji Srbije toj zemlji, koja se sastoji od 30.000 vakcina protiv koronavirusa.

Za Zimbabve je iz Srbije opredeljena i pomoć od 65 tona prehrambenih namirnica, među kojima su 20.000 kilograma brašna, po 10.000 kilograma šećera, soli i testenine, kao i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Selaković je na konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja ugovora ukazao na to da dve zemlje imaju decenijama duge prijateljske odnose.

Kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, vojno i na druge načine pomagali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, na isti način Srbija danas u skladu sa svojim mogućnostima pomaže prijateljskom narodu Zimbabvea u ovim izazovnim i teškim vremenima, rekao je on.

Šef srpske diplomatije je podsetio na to da je i narod Zimbabvea podržavao našu državu u najtežim trenucima tokom 90-tih godina prošlog veka, kada je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu, čime je zaslužio veliku zahvalnost Srbije.

Prema njegovim rečima, vrednosti i principi na kojima je naša saradnja zasnovana u prošlosti, i na kojima je vizija naših državnika bila zasnovana, i danas su relevantni.

Mirno rešavanje nesuglasica, tolerancija, jednakost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta jesu principi na kojima i svet u budućnosti mora biti zasnovan, podvukao je Selaković.

On je pozvao predstavnike Zimbabvea da u oktobru, u Beogradu, učestvuju u obeležavanju 60- godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja.

Srbija, kako je poručio, namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim zemljama Afrike sledeći vrednosti kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanja u unutrašnje poslove drugih država.

Takođe, naša zemlja će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže Zimbabveu i drugim državama Afrike.

Ministar je domaćine upoznao sa načinom na koji se Srbija suočila sa epidemijom koronavirusa, istakavši da smo za kratko vreme izgradili dve kovid bolnice i da je pri kraju izgradnja treće, uz napomenu da smo imali nesebičnu pomoć Rusije i Kine u transferu tehnologije za proizvodnju vakcina.

On je izrazio uverenje da će u predstojećem periodu vlade Srbije i Zimbabvea osnažiti saradnju na polju borbe protiv koronavirusa, ali i po drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Šava je ocenio da ne iznenađuje to što Srbija pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima, napomenuvši da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea.

On je preneo da je u razgovoru izražena zainteresovanost za to da se ponovo uspostave diplomatska predstavništva naših dveju država, budući da u ovom trenutku Srbija nema ambasadu u Harareu, niti Zimbabve u Beogradu.

Ministar inostranih poslova je potvrdio da će Zimbabve učestvovati na obeležavanju 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, i naglasio da je ta zemlja uz Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

Zimbabve visoko ceni odluku Srbije da pomogne vakcinama protiv COVID-19, rekao je on i izrazio nadu da bi naša zemlja možda mogla da pomogne Zimbabveu da i sam počne da proizvodi vakcine.

Selaković će u naredna dva dana posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv koronavirusa, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60-. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra u Beogradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569272/srbija-donirala-zimbabveu-vakcine-protiv-covid-19-i-pomoc-u-hrani.php

 

* * *

 

Zahvalnost Zambije našoj zemlji na doniranim vakcinama

Beograd/Lusaka, 20. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Lusaki, u nastavku posete afričkom kontinentu, sa vršiocem dužnosti ministra inostranih poslova Zambije Čalveom Lombeom.

Selaković je, nakon susreta, rekao da su zvaničnici te zemlje iskazali Srbiji veliku i nesebičnu zahvalnost na donaciji 50.000 doza Sputnjik V vakcina protiv koronavirusa, koje će im biti uručene.

On je sa Lombeom razgovarao i o podizanju nivoa našeg diplomatskog prisustva u Zambiji i o imenovanju novog ambasadora Srbije u toj državi, ali i o mogućnosti otvaranja Ambasade Zambije u Beogradu čemu se, kako je naglasio, i te kako nadamo i verujemo da će ubrzo biti i učinjeno.

Prema njegovim rečima, na sastanku je ministar inostranih poslova Zambije još jednom ponovio čvrstu i jasnu podršku našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i izrazio interesovanje za prisustvo na obeležavanju 60- godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, što će Srbija, zajedno sa Azerbejdžanom, obeležiti 11. i 12. oktobra u Beogradu.  

Selaković je podsetio na to da je ovo njegova druga poseta Zambiji u poslednja dva meseca i da je prvi put bio kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde.

Šef diplomatije Srbije je naveo da je Zambija država u periodu tranzicije vlasti, da su predsednički izbori u toj državi održani pre nepunih osam dana, a da je novoizabrani predsednik takođe veliki prijatelj Srbije i našeg naroda.

Zambija je država u usponu u ovom regionu, ona postaje epicentar ekonomskog delovanja čitavog regiona na jugu Afrike, tradiocionalni je prijatelj Srbije, istakao je Selaković.

Ministar je podsetio i na to da je Zambija jedna od šest zemalja koja je 1992. godine u UN podigla ruku protiv izbacivanja, odnosno suspenzije tadašnje SRJ iz članstva u UN i naš je tradicionalni istorijski dobar prijatelj i partner.

On je naglasio da u budućnosti treba da iskoristimo šanse za unapređjenje i razvoj odnosa na svim poljima.

Selaković je predao čestitiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića novoizabranom predsedniku Zambije Hakaindeu Hašilemi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569359/zahvalnost-zambije-nasoj-zemlji-na-doniranim-vakcinama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)