POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI 

 

Tradicionalno prijateljstvo i uzajamno razumevanje Srbije i Kenije

Beograd/Najrobi, 19. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Najrobiju sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom.

Selaković je tom prilikom uručio Namvambeu pozivno pismo za učešće predstavnika te zemlje na obeležavanju 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koje će biti održano 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Sagovornici su, prilikom susreta na aerodromu u Najrobiju, konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Kenije veoma dobri i prijateljski, i da ih karakteriše uzajamno razumevanje i poverenje.

Ministar je ovom prilikom istakao da je Srbija ponosna na dugu istoriju odnosa i saradnje, koja datira iz perioda SFRJ i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih.

Šef srpske diplomatije je još jednom iskazao zahvalnost na principijelnoj podršci Kenije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Selaković je konstatovao da je ekonomska saradnja naših država nedovoljno razvijena, ali i da postoje veliki potencijali za njeno unapređivanje, posebno u oblastima poljoprivrede, farmacije, građevinarstva, teške industrije i energetike.

On je pomenuo i saradnju u okviru projekta „Svet u Srbiji“ i dodao da Srbija namerava da naredne akademske godine poveća broj stipendija za studente iz afričkih zemalja.

Selaković će od 19. do 21. avgusta posetiti Zimbabve, Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će imati susrete sa visokim i najvišim zvaničnicima tih zemalja.

On će tom prilikom uručiti donacije vakcina protiv koronavirusa, kao i zvanične pozive za učešće na obeležavanju 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569254/tradicionalno-prijateljstvo-i-uzajamno-razumevanje-srbije-i-kenije.php

 

 

* * *

 

Selaković posetio srpske mirovnjake u Libanu

Beograd/Bejrut, 18. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković posetio je danas srpske vojnike koji su u Libanu angažovani u okviru mirovne misije UNIFIL, i pri tom se susreo sa njenim šefom, italijanskim generalom Stefanom del Kolom, kao i sa komandantom Sektora Istok, u okviru kojeg su i srpski vojnici, španskim generalom Havijerom Murom Lalagunom.

Selaković je proveo neko vreme u razgovoru sa našim plavim šlemovima i njihovim komandantom potpukovnikom Hajrudinom Šabotićem, istakavši da narod Libana sa zahvalnošću gleda na prisustvo srpskih mirovnjaka na jugu te zemlje.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani u Libanu u okviru misije UN, kako je rekao, veoma doprinose međunarodnom ugledu Srbije, i jesu na ponos svojoj zemlji.

Ministar je pozvao srpske vojnike da nastave da na najbolji način predstavljaju svoju zemlju, časno obavljajući vojnički poziv.

Selaković se u razgovoru sa najvišim oficirima UNIFILA-a detaljno informisao o bezbednosnim izazovima na jugu Libana, i ukazao na to da je Srbija spremna da pomogne Libanu u suočavanju sa trenutnim izazovima, ne samo angažovanjem mirovnjaka, već i donacijama hrane, vakcina i savetima za prevazilaženje teške ekonomske situacije.

Šef srpske diplomatije doputovao je juče u dvodnevnu posetu Libanu i uručio prvi kontingent od ukupno 40.000 antikovid vakcina koje je Srbija donirala, i najavio skoru pomoć u hrani za socijalno najugroženije libanske građane, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569044/selakovic-posetio-srpske-mirovnjake-u-libanu.php

 

 

* * *

 

Spremnost Srbije da pomogne Libanu u raznim oblastima

Beograd/Bejrut, 18. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je sinoć sa komandantom libanske vojske generalom Džozefom Aunom, koji je iskazao zahvalnost Srbiji na donaciji antikovid vakcina koje će biti distribuirane pripadnicima vojske.

Selaković je tom prilikom konstatovao da je ta pomoć pravi znak prijateljstva, i to u susret 60-godišnjici Pokreta nesvrstanih. 

On je domaćina detaljno upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije u proteklim godinama, izrazivši očekivanje da će i Liban strateškim pristupom i oslanjajući se pre svega na svoje snage uspeti da se izbori sa izazovima ekonomske krize. 

Srbija je svojevremeno, zahvaljujući smelim merama fiskalne konsolidacije, uspela da značajna sredstva preusmeri u razvoj infrastrukture, vraćanje skupih kredita i industrijalizaciju, što je dovelo do stabilnog i održivog rasta, koji će ove godine biti među najvišima u Evropi, preneo je ministar. 

Prema njegovim rečima, za samo sedam godina naša zemlja je, zahvaljujući strateški koncipiranoj politici predsednika Republike, uspela da nezaposlenost sa 26,9 odsto svede na ispod devet odsto, a javni dug je sa 79 odsto BDP-a, spustila na 52 odsto.

Predsednik Srbije je za sedam godina, kako je podsetio, lično otvorio 219 fabrika.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da i Liban, stavljanjem akcenta na privlačenje investicija i industrijalizaciju, te angažovanjem višemilionske dijaspore, može da preokrene ekonomske tokove, a Srbija je, kao prijateljska zemlja, spremna da pomogne na razne načine.  

Selaković se sinoć u Bejrutu susreo i sa mitropolitom Grčke pravoslavne crkve Elijasom Audijem, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o položaju pravoslavnih vernika u Libanu. 

Ministar je izrazio nadu da će mitropolit Audi biti u prilici da poseti Srbiju i Hram Svetog Save, koji je nakon mnogo godina završen na veličanstven način zajedničkim radom države, crkve i naroda, ali i naših  ruskih prijatelja, i danas je po mnogo čemu jedinstven među najlepšim pravoslavnim hramovima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/568936/spremnost-srbije-da-pomogne-libanu-u-raznim-oblastima.php

 

 

* * *

 Zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost Srbiji na pomoći

Beograd/Bejrut, 17. avgust 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uručio je danas u Bejrutu 20.000 doza vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V, prvi deo pomoći od 40.000 vakcina koje je Srbija donirala Libanu.

Selaković se danas, prvog dana zvanične posete Libanu, odvojeno sastao i sa predsednikom te zemlje Mišelom Aunom i predsednikom Vlade Libana Hasanom Diabom.

On je preneo da su na svim sastancima zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Republici Srbiji i njenim građanima na nesebičnoj pomoći koju smo pružili i donacijom vakcina, ali i donetom odlukom o donaciji 45 tona prehrambenih proizvoda narodu Libana.

Narod Libana se nalazi u prilično izazovnoj situaciji, jednoj od najtežih od nastanka Republike, naveo je Selaković.

Ministar je istakao da je na sastancima bilo reči i o drugim vrstama pomoći koje bi Srbija eventualno mogla da pruži prijateljskom Libanu, kao i o različitim vidovima poboljšanja naše bilateralne saradnje, ne samo na polju saradnje dvaju ministarstava spoljnih poslova, već naročito na polju ekonomije.

Razgovarali smo o svemu onome što bi moglo da posluži narodu Libana i Republici Liban od srpskih iskustava, a na planu njihovog ekonomskog oporavka za kojim ova zemlja i te kako žudi, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije naglasio je da su se libanski zvaničnici posebno interesovali za ekonomske uspehe koje beleži Srbija i za sve što je u Srbiji urađeno, naročito od 2014. godine na polju fiskalne konsolidacije, ekonomskog oporavka, reindustrijalizacije zemlje, ozbiljne izgradnje infrastrukture, kako putne, tako i socijalne, zdravstvene i obrazovne, ali i za ključ uspeha u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Selaković je naveo da su zvaničnici Libana iskazali snažnu i principijelnu podršku stavovima Srbije po pitanju zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i nastavku dijaloga u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da su izrazili i veliko zadovoljstvo činjenicom da će Beograd u oktobru ove godine, posle 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ponovo biti domaćin desetinama šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova koji će iz čitavog sveta doći u našu prestonicu.

Ministar je libanskim zvaničnicima zahvalio na principijelnoj i aktivnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uručio pozivno pismo za učešće na obeležavanju 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Šef srpske diplomatije boraviće i sutra u zvaničnoj poseti Libanskoj Republici, a sastaće se, između ostalih, sa komandantom UNIFIL-a, general-majorom Stefanom Del Kolom i posetiti pripadnike Vojske Srbije u misiji UN u Libanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/568903/zvanicnici-libana-iskazali-veliku-zahvalnost-srbiji-na-pomoci.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)