POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija čvrsto opredeljena za jačanje strateškog partnerstva sa Rusijom

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji, gde će razgovarati sa šefom diplomatije te zemlje o unapređenju bilateralne saradnje.

Selaković je, u zajedničkom intervjuu za agencije Tanjug i RIA, naveo da će pored produbljivanja bilateralne saradnje, nastavka političkih konsultacija, biti razmatrana i pitanja koja su vezana za nastavak ruske podrške jasnoj političkoj poziciji Srbije o pregovorima o Kosmetu.

On je objasnio da ovi razgovori predstavljaju i pripremu posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, koja će verovatno biti realizovana u toku ove godine, uz napomenu da će u Moskvi biti reči i o konsolidaciji ugovornog stanja između dve države i dva ministarstva.

Prema njegovim rečima, dve države u ovom trenutku u primeni imaju približno 140 različitih bilateralnih sporazuma, a u toku je desetina različitih nacrta ugovora koji će sigurno biti predmet razgovora u Moskvi.

Ministar je podsetio na to da Rusija čvrsto podržava politiku naše teritorijalne celovitosti i suvereniteta kada govorimo o Kosmetu, naš je saveznik u međunarodnim organizacijama i forumima, ali je i veliki ekonomski partner Srbije.

Selaković je dodao da će tema sastanaka biti i nastavak ekonomske saradnje, koja je izuzetno važna spona u odnosima dveju država, kao i o dodatnom olakšanju prilikom putovanja u dve države.

U skladu sa tim, on je ukazao na to da je od velikog interesa da što pre krenemo da uspostavljamo nivo saobraćaja koji postoji u razmeni ne samo robe, kapitala i usluga, već i ljudi između dve države.

Ministar je, kada je reč o smanjenju obima trgovinske razmene, rekao da je pandemija u celom svetu poremetila ekonomske tokove, zbog čega su vlade dveju zemalja formirale komitet za ekonomsku i trgovinsku saradnju, koji redovno održava sastanke i utvrdiće u kojem je segmentu došlo do smanjenja.

Prema njegovim rečima, činjenica je da i te kako ima prostora za unapređenje saradnje kako po pitanju uvoza iz Rusije, tako i izvoza iz Srbije u Rusiju.

Selaković je, govoreći o održavanju zajedničkih vojnih vežbi srpske i ruske vojske, naglasio da Srbija ostaje verna i posvećena svom statusu vojno neutralne države koja svoju budućnost ne vidi u vojnim savezima i paktovima, što omogućava njeno učešće i sprovođenje zajedničkih vežbi sa državama koje su potpisnice različitih ugovora.

Istovremeno, on se osvrnuo i na situaciju sa pandemijom, istakavši da je zajedno sa pomoći koja je došla iz Kine i Rusije, ali i kontaktima koji su ostvarivani sa zapadnim farmaceutskim kućama i rukovodstvima određenih zemalja, Srbija bila prva država koja je ponudila svojim građanima mogućnost izbora vakcine.

Ministar je istakao da će nas to što ćemo u saradnji sa ruskim prijateljima uspostaviti proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ u Institutu "Torlak" apsolutno izdvojiti u odnosu na druge države regiona.

Srbija je pokazala šta je to solidarnost i odgovornost u teškom vremenu pandemije na svetskom nivou, rekao je on i dodao da za našu državu pitanje vakcina nije pitanje geopolitike, već humanosti i pre svega svega očuvanja zdravlja stanovništva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536796/srbija-cvrsto-opredeljena-za-jacanje-strateskog-partnerstva-sa-rusijom.php

 

 

* * *

 

Tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Rusije

                          

Beograd/Moskva, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu toj zemlji.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dveju država i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosmetu, uz zahvalnost Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na pomoći koju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama pruža našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

U tom kontekstu, Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po tom pitanju, sve stranke u Dumi imaju jedinstven stav – protiv nezavisnosti takozvanog Kosova.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri, pri čemu je Selaković izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou, rekavši da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

On je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera naše zemlje.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dveju zemalja, šef srpske diplomatije je ocenio da je ona veoma uspešna, uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536880/tradicionalno-prijateljstvo-i-partnerstvo-srbije-i-rusije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)