POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija čvrsto opredeljena za jačanje strateškog partnerstva sa Rusijom

Beograd, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji, gde će razgovarati sa šefom diplomatije te zemlje o unapređenju bilateralne saradnje.

Selaković je, u zajedničkom intervjuu za agencije Tanjug i RIA, naveo da će pored produbljivanja bilateralne saradnje, nastavka političkih konsultacija, biti razmatrana i pitanja koja su vezana za nastavak ruske podrške jasnoj političkoj poziciji Srbije o pregovorima o Kosmetu.

On je objasnio da ovi razgovori predstavljaju i pripremu posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, koja će verovatno biti realizovana u toku ove godine, uz napomenu da će u Moskvi biti reči i o konsolidaciji ugovornog stanja između dve države i dva ministarstva.

Prema njegovim rečima, dve države u ovom trenutku u primeni imaju približno 140 različitih bilateralnih sporazuma, a u toku je desetina različitih nacrta ugovora koji će sigurno biti predmet razgovora u Moskvi.

Ministar je podsetio na to da Rusija čvrsto podržava politiku naše teritorijalne celovitosti i suvereniteta kada govorimo o Kosmetu, naš je saveznik u međunarodnim organizacijama i forumima, ali je i veliki ekonomski partner Srbije.

Selaković je dodao da će tema sastanaka biti i nastavak ekonomske saradnje, koja je izuzetno važna spona u odnosima dveju država, kao i o dodatnom olakšanju prilikom putovanja u dve države.

U skladu sa tim, on je ukazao na to da je od velikog interesa da što pre krenemo da uspostavljamo nivo saobraćaja koji postoji u razmeni ne samo robe, kapitala i usluga, već i ljudi između dve države.

Ministar je, kada je reč o smanjenju obima trgovinske razmene, rekao da je pandemija u celom svetu poremetila ekonomske tokove, zbog čega su vlade dveju zemalja formirale komitet za ekonomsku i trgovinsku saradnju, koji redovno održava sastanke i utvrdiće u kojem je segmentu došlo do smanjenja.

Prema njegovim rečima, činjenica je da i te kako ima prostora za unapređenje saradnje kako po pitanju uvoza iz Rusije, tako i izvoza iz Srbije u Rusiju.

Selaković je, govoreći o održavanju zajedničkih vojnih vežbi srpske i ruske vojske, naglasio da Srbija ostaje verna i posvećena svom statusu vojno neutralne države koja svoju budućnost ne vidi u vojnim savezima i paktovima, što omogućava njeno učešće i sprovođenje zajedničkih vežbi sa državama koje su potpisnice različitih ugovora.

Istovremeno, on se osvrnuo i na situaciju sa pandemijom, istakavši da je zajedno sa pomoći koja je došla iz Kine i Rusije, ali i kontaktima koji su ostvarivani sa zapadnim farmaceutskim kućama i rukovodstvima određenih zemalja, Srbija bila prva država koja je ponudila svojim građanima mogućnost izbora vakcine.

Ministar je istakao da će nas to što ćemo u saradnji sa ruskim prijateljima uspostaviti proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ u Institutu "Torlak" apsolutno izdvojiti u odnosu na druge države regiona.

Srbija je pokazala šta je to solidarnost i odgovornost u teškom vremenu pandemije na svetskom nivou, rekao je on i dodao da za našu državu pitanje vakcina nije pitanje geopolitike, već humanosti i pre svega svega očuvanja zdravlja stanovništva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536796/srbija-cvrsto-opredeljena-za-jacanje-strateskog-partnerstva-sa-rusijom.php

 

 

* * *

 

Tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Rusije

                          

Beograd/Moskva, 15. april 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu toj zemlji.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dveju država i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosmetu, uz zahvalnost Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na pomoći koju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama pruža našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

U tom kontekstu, Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po tom pitanju, sve stranke u Dumi imaju jedinstven stav – protiv nezavisnosti takozvanog Kosova.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri, pri čemu je Selaković izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou, rekavši da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

On je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera naše zemlje.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dveju zemalja, šef srpske diplomatije je ocenio da je ona veoma uspešna, uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536880/tradicionalno-prijateljstvo-i-partnerstvo-srbije-i-rusije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)