POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Italija važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

Beograd/Rim, 31. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Rimu da odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne saradnje i da naša zemlja vidi Italiju kao važnog partnera u procesu evropskih integracija.

Selaković je u Parlamentu Republike Italije započeo obraćanje na italijanskom jeziku, prenevši tom prilikom zahvalnost toj zemlji na predanoj podršci evropskom putu Srbije od početka procesa pristupanja, ocenivši da je pomenuta institucija igrala veoma važnu ulogu u tom pogledu.

On je rekao da se Italija do sada pokazala ne samo kao država prijatelj procesa proširenja EU, već kao jedan od njegovih najglasnijih zagovornika.

Selaković se u okviru zvanične posete Italiji obratio članovima Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika, poručivši da Vlada Srbije i dalje ostaje dosledna u sprovođenju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Prema njegovim rečima, punopravno članstvo u EU jedan je od ključnih strateških ciljeva, a interes Srbije je i očuvanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, kao i pravedno i mirno rešenje pitanja južne srpske pokrajine.

Takođe, kako je preneo, visoko na listi prioriteta ostaju i tradicionalni odnosi sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i zalaganje za novi nivo partnerskih odnosa sa SAD.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je prethodna godina u smislu evropske perspektive bila godina izozova, ocenivši da je izostao napredak koji je Srbija zaslužila.

On je, navodeći da je naša zemlja otvorila 18 od 35 poglavlja i da je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora, rekao da očekuje da će nova “klasterska” metoda biti efikasnija i da će prepoznati rezultate postignute na svim poljima, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Vlada Srbije je, kako je naglasio, nastavila sveobuhvatne reformedokazujući da je naša zemlja solidarno i izdržljivo društvo, koje ni u jednom trenutku nije predstavljalo teret za Evropsku uniju

Od početka svog mandata, Vlada je preduzela niz važnih koraka na polju slobode medijapravosuđademokratskog dijaloga o izbornim uslovima i borbe protiv korupcije, koje su prepoznali i pozitivno ocenili naši evropski partneri, konstatovao je Selaković.

On je podsetio na to da je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije, kao i niz važnih koraka za dalje unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara, uz napomenu da su postignuti značajni koraci i u poboljšanju nezavisnosti i rada pravosuđa.

Prema njegovim rečima, na regionalnom nivouSrbija će nastaviti da doprinosi svim procesima usmerenim na jačanje saradnje, vodeći se principom solidarnosti i dobrosusedstva na pragmatičnoj osnovi.

Ministar je naglasio da je dijalog sa Prištinom najteže i najsloženije pitanje, pri čemu se moraju tražiti rešenja kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU, za koji nema alternative.

U tom kontekstu, on je preneo da Srbija pozdravlja aktivnosti specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i da je spremna da nastavi dijalog čim dobije poziv.

Prema njegovoj oceni, stalna politička nestabilnost u Prištini i kontraproduktivna retorika njenih predstavnika usmerena ka Srbiji usporava proces i često vodi u ćorsokak.

Selaković je poručio da će Srbija, kao i ranije, svoju politiku zasnivati na odgovornom i konstruktivnom pristupu i stavovima zasnovanim na principima međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar je podsetio na to da najvažnija odredba Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, do danas nije sprovedena, i poručio da se bez rešavanja tog i drugih pitanja od suštinskog značaja za srpski narod i SPC ne može govoriti o izgradnji poverenja ili postizanju kompromisa.

On se osvrnuo i na situaciju u vezi sa koronavirusom, podsetivši na to da je Srbija upravo Italiji u duhu prijateljstva uputila jednu od najvećih donacija medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu, a da je Italija poslala svoj medicinski tim u Srbiju.

Selaković je ukazao na to da je naša zemlja uložila ogromne napore kako bi što pre pokrenula masovnu vakcinaciju i na taj način privela kraju ovo kompleksno poglavlje, a gubitke svela na najmanju moguću meru.

Srbija je tokom pandemije COVID-19, kako je istakao, intenzivno sarađivala sa susednim državama i uputila pomoć u vakcinama Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

Ministar je poručio da je Vlada Srbije spremna da u narednom periodu blisko sarađuje sa vladom premijera Maria Dragija, te da je namera zvaničnog Beograda da bude domaćin međuvladine sednice dveju zemalja.

Budite čvrsto uvereni u to da u Vladi Srbije imate stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti, zaključio je šef srpske diplomatije.

Selaković se ranije danas sastao sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata senatorom Vitom Petročelijem, predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom, kao i sa predsednikom parlamentrne Grupe prijateljstva Srbija–Italija Paolom Rusom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/532549/italija-vazan-partner-srbije-u-procesu-evropskih-integracija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)