POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Italija važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

Beograd/Rim, 31. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Rimu da odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne saradnje i da naša zemlja vidi Italiju kao važnog partnera u procesu evropskih integracija.

Selaković je u Parlamentu Republike Italije započeo obraćanje na italijanskom jeziku, prenevši tom prilikom zahvalnost toj zemlji na predanoj podršci evropskom putu Srbije od početka procesa pristupanja, ocenivši da je pomenuta institucija igrala veoma važnu ulogu u tom pogledu.

On je rekao da se Italija do sada pokazala ne samo kao država prijatelj procesa proširenja EU, već kao jedan od njegovih najglasnijih zagovornika.

Selaković se u okviru zvanične posete Italiji obratio članovima Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika, poručivši da Vlada Srbije i dalje ostaje dosledna u sprovođenju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Prema njegovim rečima, punopravno članstvo u EU jedan je od ključnih strateških ciljeva, a interes Srbije je i očuvanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, kao i pravedno i mirno rešenje pitanja južne srpske pokrajine.

Takođe, kako je preneo, visoko na listi prioriteta ostaju i tradicionalni odnosi sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i zalaganje za novi nivo partnerskih odnosa sa SAD.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je prethodna godina u smislu evropske perspektive bila godina izozova, ocenivši da je izostao napredak koji je Srbija zaslužila.

On je, navodeći da je naša zemlja otvorila 18 od 35 poglavlja i da je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora, rekao da očekuje da će nova “klasterska” metoda biti efikasnija i da će prepoznati rezultate postignute na svim poljima, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Vlada Srbije je, kako je naglasio, nastavila sveobuhvatne reforme, dokazujući da je naša zemlja solidarno i izdržljivo društvo, koje ni u jednom trenutku nije predstavljalo teret za Evropsku uniju

Od početka svog mandata, Vlada je preduzela niz važnih koraka na polju slobode medija, pravosuđa, demokratskog dijaloga o izbornim uslovima i borbe protiv korupcije, koje su prepoznali i pozitivno ocenili naši evropski partneri, konstatovao je Selaković.

On je podsetio na to da je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije, kao i niz važnih koraka za dalje unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara, uz napomenu da su postignuti značajni koraci i u poboljšanju nezavisnosti i rada pravosuđa.

Prema njegovim rečima, na regionalnom nivou, Srbija će nastaviti da doprinosi svim procesima usmerenim na jačanje saradnje, vodeći se principom solidarnosti i dobrosusedstva na pragmatičnoj osnovi.

Ministar je naglasio da je dijalog sa Prištinom najteže i najsloženije pitanje, pri čemu se moraju tražiti rešenja kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU, za koji nema alternative.

U tom kontekstu, on je preneo da Srbija pozdravlja aktivnosti specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i da je spremna da nastavi dijalog čim dobije poziv.

Prema njegovoj oceni, stalna politička nestabilnost u Prištini i kontraproduktivna retorika njenih predstavnika usmerena ka Srbiji usporava proces i često vodi u ćorsokak.

Selaković je poručio da će Srbija, kao i ranije, svoju politiku zasnivati na odgovornom i konstruktivnom pristupu i stavovima zasnovanim na principima međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar je podsetio na to da najvažnija odredba Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, do danas nije sprovedena, i poručio da se bez rešavanja tog i drugih pitanja od suštinskog značaja za srpski narod i SPC ne može govoriti o izgradnji poverenja ili postizanju kompromisa.

On se osvrnuo i na situaciju u vezi sa koronavirusom, podsetivši na to da je Srbija upravo Italiji u duhu prijateljstva uputila jednu od najvećih donacija medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu, a da je Italija poslala svoj medicinski tim u Srbiju.

Selaković je ukazao na to da je naša zemlja uložila ogromne napore kako bi što pre pokrenula masovnu vakcinaciju i na taj način privela kraju ovo kompleksno poglavlje, a gubitke svela na najmanju moguću meru.

Srbija je tokom pandemije COVID-19, kako je istakao, intenzivno sarađivala sa susednim državama i uputila pomoć u vakcinama Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

Ministar je poručio da je Vlada Srbije spremna da u narednom periodu blisko sarađuje sa vladom premijera Maria Dragija, te da je namera zvaničnog Beograda da bude domaćin međuvladine sednice dveju zemalja.

Budite čvrsto uvereni u to da u Vladi Srbije imate stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti, zaključio je šef srpske diplomatije.

Selaković se ranije danas sastao sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata senatorom Vitom Petročelijem, predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom, kao i sa predsednikom parlamentrne Grupe prijateljstva Srbija–Italija Paolom Rusom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/532549/italija-vazan-partner-srbije-u-procesu-evropskih-integracija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)