POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Italija važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

Beograd/Rim, 31. mart 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Rimu da odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne saradnje i da naša zemlja vidi Italiju kao važnog partnera u procesu evropskih integracija.

Selaković je u Parlamentu Republike Italije započeo obraćanje na italijanskom jeziku, prenevši tom prilikom zahvalnost toj zemlji na predanoj podršci evropskom putu Srbije od početka procesa pristupanja, ocenivši da je pomenuta institucija igrala veoma važnu ulogu u tom pogledu.

On je rekao da se Italija do sada pokazala ne samo kao država prijatelj procesa proširenja EU, već kao jedan od njegovih najglasnijih zagovornika.

Selaković se u okviru zvanične posete Italiji obratio članovima Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika, poručivši da Vlada Srbije i dalje ostaje dosledna u sprovođenju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Prema njegovim rečima, punopravno članstvo u EU jedan je od ključnih strateških ciljeva, a interes Srbije je i očuvanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, kao i pravedno i mirno rešenje pitanja južne srpske pokrajine.

Takođe, kako je preneo, visoko na listi prioriteta ostaju i tradicionalni odnosi sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i zalaganje za novi nivo partnerskih odnosa sa SAD.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je prethodna godina u smislu evropske perspektive bila godina izozova, ocenivši da je izostao napredak koji je Srbija zaslužila.

On je, navodeći da je naša zemlja otvorila 18 od 35 poglavlja i da je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora, rekao da očekuje da će nova “klasterska” metoda biti efikasnija i da će prepoznati rezultate postignute na svim poljima, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Vlada Srbije je, kako je naglasio, nastavila sveobuhvatne reforme, dokazujući da je naša zemlja solidarno i izdržljivo društvo, koje ni u jednom trenutku nije predstavljalo teret za Evropsku uniju

Od početka svog mandata, Vlada je preduzela niz važnih koraka na polju slobode medija, pravosuđa, demokratskog dijaloga o izbornim uslovima i borbe protiv korupcije, koje su prepoznali i pozitivno ocenili naši evropski partneri, konstatovao je Selaković.

On je podsetio na to da je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije, kao i niz važnih koraka za dalje unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara, uz napomenu da su postignuti značajni koraci i u poboljšanju nezavisnosti i rada pravosuđa.

Prema njegovim rečima, na regionalnom nivou, Srbija će nastaviti da doprinosi svim procesima usmerenim na jačanje saradnje, vodeći se principom solidarnosti i dobrosusedstva na pragmatičnoj osnovi.

Ministar je naglasio da je dijalog sa Prištinom najteže i najsloženije pitanje, pri čemu se moraju tražiti rešenja kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU, za koji nema alternative.

U tom kontekstu, on je preneo da Srbija pozdravlja aktivnosti specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i da je spremna da nastavi dijalog čim dobije poziv.

Prema njegovoj oceni, stalna politička nestabilnost u Prištini i kontraproduktivna retorika njenih predstavnika usmerena ka Srbiji usporava proces i često vodi u ćorsokak.

Selaković je poručio da će Srbija, kao i ranije, svoju politiku zasnivati na odgovornom i konstruktivnom pristupu i stavovima zasnovanim na principima međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar je podsetio na to da najvažnija odredba Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, do danas nije sprovedena, i poručio da se bez rešavanja tog i drugih pitanja od suštinskog značaja za srpski narod i SPC ne može govoriti o izgradnji poverenja ili postizanju kompromisa.

On se osvrnuo i na situaciju u vezi sa koronavirusom, podsetivši na to da je Srbija upravo Italiji u duhu prijateljstva uputila jednu od najvećih donacija medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu, a da je Italija poslala svoj medicinski tim u Srbiju.

Selaković je ukazao na to da je naša zemlja uložila ogromne napore kako bi što pre pokrenula masovnu vakcinaciju i na taj način privela kraju ovo kompleksno poglavlje, a gubitke svela na najmanju moguću meru.

Srbija je tokom pandemije COVID-19, kako je istakao, intenzivno sarađivala sa susednim državama i uputila pomoć u vakcinama Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

Ministar je poručio da je Vlada Srbije spremna da u narednom periodu blisko sarađuje sa vladom premijera Maria Dragija, te da je namera zvaničnog Beograda da bude domaćin međuvladine sednice dveju zemalja.

Budite čvrsto uvereni u to da u Vladi Srbije imate stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti, zaključio je šef srpske diplomatije.

Selaković se ranije danas sastao sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata senatorom Vitom Petročelijem, predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom, kao i sa predsednikom parlamentrne Grupe prijateljstva Srbija–Italija Paolom Rusom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/532549/italija-vazan-partner-srbije-u-procesu-evropskih-integracija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)