POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Potpisan trilateralni Memorandum o saradnji u borbi protiv COVID-19

Beograd, 9. novembar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i premijeri Severne Makedonije i Albanije –Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji između Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije u borbi protiv COVID-19.

Takođe, premijerka Brnabić i predsednik Vlade Albanije potpisali su i međudržavni Sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama.

Memorandum i Sporazum su potpisani u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to na onlajn samitu zemalja članica „Malog Šengena“, na kojem su učestvovali i ministri zdravlja pomenute tri zemlje.

Vučić je tom prilikom ocenio da su sporazumi između Albanije, Severne Makedonije i Srbije o saradnji u borbi protiv koronavirusa i o slobodnom kretanju samo uz ličnu kartu sporazumi čiju će konkretnu korist osetiti građani sve tri zemlje i doneti im dodatnu sigurnost.

On je nakon potpisivanja pomenutih dokumenata izrazio zadovoljstvo time što je dogovorena zajednička borba protiv koronavirusa i što će biti preduzimane zajedničke mere.

Prema njegovim rečima, važno je da ekspertski timovi tri zemlje razgovaraju i sarađuju, što nije bitno samo u ovoj zdravstvenoj krizi, već i za budućnost jer će se uspostaviti saradnja među lekarima.

Time stvaramo dodatnu bliskost, poverenje, ali i pomažemo jedni drugima, ukazao je predsednik i objasnio da se to odnosi na saradnju u oblasti dobijanja vakcina, ali i formiranje zelenih transfernih linija, čime će naše bolnice moći da prime albanske i makedonske građane i obrnuto.

To će, kako je ocenio, doneti dodatnu sigurnost građanima jer zdravlje i bolesti ne poznaju nacionalne i državne razlike i granice.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što smo dogovorili da jedni prema drugima ne zatvaramo granice, već da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavljamo da unapređujemo našu trgovinsku razmenu.

Predsednik je istakao da će, tek kada bude napravljeno još nekoliko važnih sporazuma, građani videti kolika je korist, navodeći da dodatnim uprošćavanjem procedura, saradnjom, olakšavanjem protoka robe i kapitala možemo da učinimo mnogo toga.

On je izrazio želju da se još snažnije radi po pitanju zajedničke saradnje tri države, i najavio da će u Srbiji biti uspostavljen poseban tim koji bi radio na tome na dnevnom nivou kako bi ubrzao stvari.

Namera je da se i institucionalizuje saradnja, kroz ubrzanje ideje albanskog premijera Edija Rame o formiranju zajedničkog sekretarijata, podvukao je Vučić i ujedno konstatovao da će dogovor približiti naše zemlje politički, a građanima doneti bolji život.

On je poručio da je neophodno da se i dalje marljivo radi kako bi se ostvario još veći uspeh u korist građana, te da će ljudi moći da prepoznaju da ovo neće završiti kao prazna birokratska inicijativa, kojih je bilo, već nešto što će doprineti našim ekonomijama i većem poverenju.

Predsednik je, govoreći o sutrašnjem samitu u Sofiji, rekao da će Srbija podržati Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od EU da krene u pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/496228/potpisan-trilateralni-memorandum-o-saradnji-u-borbi-protiv-covid-19.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)